Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Här vill Sverigedemokraterna i Oskarshamn ha en mötesplats för både seniorer och ungdomar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

”Mötesplats Centrum”.

Det är namnet på ett sverigedemokratiskt förslag i Oskarshamns kommun.

På en pressträff konstaterar Leif Axelsson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD) att det finns flera välbesökta verksamheter i Kulturhuset i Oskarshamn – med det fina stadsbiblioteket, de intressanta konstutställningarna och de spännande museerna (Döderhultarmuseet och Sjöfartsmuseet).

Leif Axelsson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD)
Leif Axelsson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

Men SD-duon påpekar att det saknas en verksamhet efter att Experimentlabbet lades ned.

Detta samtidigt som det finns önskemål om centralt belägna lokaler för allaktiviteter, poängterar Leif Axelsson och Mattias Bäckström Johansson.

De tycker inte att ovannämnda lokal ska behöva stå tom.

För både unga och gamla

SD anser att det behövs en mötesplats för både unga och gamla i de centrala delarna av stan – dit det är lätt att ta sig med apostlahästarna, kollektivtrafiken eller med hjälp av den egna bilen.

Lokalerna i fråga skulle vara optimala för behovet som finns inom civilsamhället, fastslår Leif Axelsson och Mattias Bäckström Johansson.

Partiet vill stärka det lokala föreningslivet, bryta den sociala isoleringen och skapa möten över generationsgränserna.

SD föreslår att kommunen – i samverkan med kommunens större ideella föreningar – ska iordningställa lokalerna för det som partiet kallar ”Mötesplats Centrum”.

”De äldre undrar varför det inte finns några mötesplatser för dem”

LEIF AXELSSON (SD)

– Vi får ofta frågor om mötesplatser – både från ungdomar och äldre. Ungdomarna har ju sina fritidsgårdar, men de äldre undrar varför det inte finns några mötesplatser för dem. Det är ett önskemål som poppar upp titt som tätt, säger Leif Axelsson, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunen.

Han fortsätter:

– Jag var nyligen på en utfrågning som arrangerades av PRO och SPF i Folkets Park. En av frågorna på dagordningen handlade om att ungdomarna har sina fritidsgårdar – men vad har seniorerna mitt i centrum? Därför har vi arbetat fram en lösning. Vi tycker att frågan är viktig.

”Vi vill ha ett kulturhus med liv och rörelse och med koppling till civilsamhället”

MATTIAS BÄCKSTRÖM JOHANSSON

– Sedan experimentlabbet flyttade ut, så har kanske inte lokalerna per se (i sig) stått tomma – men det har inte bedrivits någon utåtriktad permanent verksamhet. Med tanke på att man flyttade kollektivtrafiken, så har vi fått någon form av centrum på den här platsen. I och med att lokalerna är tillgängliga, så skulle vi kunna ha en mötesplats här – både för unga och gamla. Vi vill ha ett kulturhus med liv och rörelse och med koppling till civilsamhället, säger Mattias Bäckström Johansson.

Synergieffekt

– En synergieffekt (samordningsfördel) är ju att vi dessutom kan stärka banden över generationsgränserna, tillägger han.

Leif Axelsson påminner oss om att Försäkringskassan låg här förr i tiden, med en dörr ut mot Södra Långgatan.

”Det är hur enkelt som helst att öppna upp den dörren igen”

LEIF AXELSSON

– Det är hur enkelt som helst att öppna upp den dörren igen. Då kan man gå in från två håll. Nu finns det en förskoleutställning i lokalen – och den är kvar december ut. Men vad händer sedan? Det är en stor och bra lokal som ofta står tom, säger han.

”Dans och pub”

– Men vi lägger oss inte i utformningen av mötesplatsen. Det är något som pensionärsorganisationerna, med flera, får ansvara för. Och det ska absolut inte jämställas med en kommunal träffpunkt. Här får de ha öppet när och hur mycket de vill. Det är de själva som avgör det.

– Här kan man även ha både dans och pub. Det får gärna vara häftiga och roliga saker. SPF och PRO har inga gamla medlemmar. De vill – precis som alla andra – ha en mötesplats att gå till. Det är definitivt inte äldreomsorgen som ska driva det här. Återigen – de bestämmer själva. Och vi tillhandahåller en lokal, betonar Leif Axelsson.

Leif Axelsson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD)
Leif Axelsson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS