Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Havsvindparken Södra Victoria går vidare för beredning av Länsstyrelsen Kalmar län

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Regeringen ger i uppdrag åt länsstyrelserna i Kalmar och Västra Götaland att de bereda havsbaserade vindkraftsprojekten Södra Victoria och Poseidon. Regeringen, som nu har sammantaget åtta projekt under beredning, är nöjda med framdriften. ”Teknikutvecklingen går framåt – det hade inte varit möjligt bara för något år sedan”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

– Sverige behöver all fossilfri el vi kan få för att framför allt industrin och transportsektorn ska klara klimatomställningen. Därför är jag glad över att kunna gå vidare i beredningen av ytterligare två havsvindparker i Sveriges ekonomiska zon. Det är spännande att en av ansökningarna avser flytande fundament. Teknikutvecklingen går framåt – det hade inte varit möjligt bara för något år sedan, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Hundra vindkraftverk i Östersjön

De havsbaserade vindkraftprojekten Södra Victoria och Poseidon ska tillsammans kunna producera ca 12-14 TWh el per år. Det motsvarar ungefär 8-11 % av Sveriges totala elanvändning i nuläget. Södra Victoria omfattar upp till 100 stycken knappt 300 meter höga vindkraftverk i sydöstra Östersjön. Poseidon, som ska placeras i Skagerak, avser upp till 95 vindkraftverk som förankras med flytande fundament.

Regeringen ger nu länsstyrelserna i Kalmar och Västra Götaland i uppdrag att bereda ärendena. De ska senast den 15 januari 2024 återkomma till regeringen med ett förslag till beslut.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS