Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hemmaprojekten blir fler och fler i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Vi har tillbringat mer tid hemma än tidigare i och med pandemin. Och i och med det har antalet hemmaprojekt ökat. Det märks inte minst hos kommunens bygglovsavdelning som har bråda dagar för att hinna handlägga alla ansökningar som kommer in”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.

”Det totala antalet ansökningar ökade mellan 2019 och 2020 från 429 till 550. Och både pandemin och den trenden håller i sig. Fram till 30 april i år hade samhällsbyggnadskontoret fått in 239 bygglovsansökningar, förra året var siffran för samma period 174 och året innan 157 ansökningar.”

 – De vanligaste ansökningarna­ handlar om att bygga altaner eller pooldäck, inglasning av uterum eller bygga nya uterum, fasadändringar och mindre tillbyggnader. Nu på senare tid har antalet ansökningar om större lagerbyggnader också ökat, berättar Kristina Erlandsson, förvaltningschef på samhällsbyggnadskontoret.

”Bygglovsavdelningen handlägger 81 procent av alla ärenden inom 1-5 veckor och resterande 19 procent inom 6-10 veckor. Det är bra siffror, men det höga antalet ansökningar har såklart förlängt tiden jämfört med tidigare och säkerligen finns det en och annan som önskar att hen kunde komma igång med projektet ännu snabbare.”

”Försöker vara snabba”

 –  Vi granskar varje ärende så snart det kommer in och försöker vara snabba med att skicka ut begäran om komplettering om så behövs, det kan vi göra för att snabba på processen, säger Kristina Erlandsson.

”Den vanligaste anledningen till att bygglovet dröjer är nämligen att ansökan behöver kompletteras på något sätt. Det kan vara att olika typer av ritningsunderlag saknas som situationsplan eller fasadritning, att måttsättning på ritningarna eller underskrifter på ansökan saknas.”

 – Det är mitt absolut bästa tips för att få en smidig handläggning, att man ser till att skicka in en ansökan med fullständiga ritningar från början. Det finns utförlig information på oskarshamn.se om vilka underlag som behöver skickas in. Vi förstår att det inte alltid är jätteenkelt men den som är osäker är varmt välkommen att ringa oss, säger Kristina Erlandsson.

Bygglovsavdelningens tips!

  • Se till att din ansökan är komplett från början, då slipper du begäran om komplettering
  • Om ditt ärende mot förmodan behöver kompletteras, gör det med en gång. Ju snabbare du kompletterar, desto snabbare får du ditt beslut.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS