Hockey: IK Oskarshamn jumbo i SHL:s sluttabell

OSKARSHAMN/LINKÖPING

Varken övertygande eller imponerande.

Inget spel som räcker för att rädda kvar IK Oskarshamn i SHL.

Det blev stryk borta mot ett ganska mediokert Linköpings HC med 1-3 i sista grundomgången.

IKO har tidigare skapat chanser och spelmässigt varit med i matcherna – trots den långa förlustsviten.

Men mot Linköping var laget som en gammal rysk stridsvagnsmotor som stått ute i väder och vind i 20 år utan att ha varit igång.

IKO var lika svårstartade. Det ryckte till lite i laget i tredje perioden men luften gick ur när hemmalaget gjorde 3-1 i tom kasse.

– Det fanns inte där idag. Vi hade ett litet uppsving i tredje men det kom av sig.

– I de två första perioderna var det vår målvakt, Marcus Hellgren, som höll kvar osssi matchen. Jag frågade spelarna i andra periodpausen om de tänkte gå ut och ta för sig och kriga för en seger eller om de skulle hoppas på Hellgren även i den perioden, sa IKO-tränaren Per-Erik Johnsson och hade några rynkor av bekymmer mellan ögonen.

Linköping hade inte mer än äran att spela för medan IKO hade ett bättre självförtroende att spela för inför kvalspelet. Det ska noteras att IKO inte hade gått om Leksand vid en seger då Leksand slog HV71 hemma med 5-2.

Björklöven eller Modo

IKO slutar sist och får alltså möta segraren i den allsvenska finalen mellan Björklöven och Modo.

När de båda allsvenska lagen tittar på matchen i efterhand så tror jag varken Björklöven eller Modo blir speciellt oroliga eller nervösa.

Spelmässigt så var det ett böljande spel i Stångebro ishall. Linköping tog ledningen genom före detta IKO-spelaren Nichlas Hardt efter drygt tre minuter. Hardt kom i full fart in i slottet och fick pucken som han sprätte upp i taket bakom Hellgren.

Minuten senare fick LHC ett friläge, men Hellgren räddade.

IKO:s bästa chans i första var i boxplay när Filiph Engsund hade ett kanonläge vid Jacob Johanssons högerstolpe. Men Jacob slängde ut benet och räddade.

Andra perioden var som en sämre träningsmatch. Lagen bytte chanser med varandra utan något större organiserat spel. IKO hade tre powerplay men lyckades inte alls få till det. Istället fick LHC ett friläge när Oskar Nilsson drällde med pucken på offensiva blå. Men igen stod Hellgren ivägen.

IKO fick en lite bättre start i sista perioden och när Rickard Palmberg kvitterade efter fem minuter så ryckte laget upp sig något snäpp.

Spelmässigt var det fortfarande jämnt och IKO drog på sig några bekvämlighetsutvisningar.

Släkten är värst

Efter 14 minuter kom 2-1 när Oskarshamnsbördige Olle Lycksell drog till direkt efter tekning. Pucken gick spikrakt och otagbart in bakom Hellgren.

Med drygt tre minuter kvar tog Perra Johnsson en chans och visade att åtminstone han ville försöka vinna matchen. Perra tog time out och tog ut Daniel Rosengren (som kom in mellan stolparna i den tredje perioden) och spelade sex mot fem.

Det höll inte utan Sebastian Karlsson snodde pucken på egen blå, åkte fram och la in pucken i tom kasse.

Sett till Linköping och Sebastian var det en perfekt avslutning på matchen och säsongen. Sebastian slutar efter 11 säsonger i Linköping. Han fick inte förlängt kontrakt.

IKO fick spela sex mot fyra i slutet av matchen, men inte ens då skapade laget några vassare målchanser.

– Vi tar ledigt i tre dagar och så ses vi på måndag igen och börjar ladda inför kvalspelet. Att vi får möta segraren i den allsvenska finalen har i dagsläget ingen betydelse. Det är kanske istället en fördel då vi snart får veta vilket lag det blir medan Leksand får vänta någon vecka till, sa Per-Erik Johnsson till Cmore.

Den 27 mars startar kvalet för IKO och IKO börjar hemma.