HOCKEY: Sjunde förlusten i följd för IK Oskarshamn – tappade både 1-0- och 2-1-ledning

ÄNGELHOLM/OSKARSHAMN

Ishockey

SHL

Rögle BK – IK Oskarshamn 5–2 (0–1, 2–1, 3–0)

Mål, IKO: David Quenneville, Nick Olesen (översta bilden).

Mål, RBK: Michael Kapla 2, Rodrigo Abols, Linus Sandin, Daniel Zaar.

Skott: 44-18.

Utvisningsminuter: 2-12.

Publik: 5 907 betalande åskådare (Catena Arena i Ängelholm).

IK Oskarshamn har nu sju förluster i följd i SHL-hockeyn.

IKO ledde med både 1–0 och 2–1 – men Ängelholmslaget Rögle BK vände och vann med 5–2 i Catena Arena på lördagen.

IKO hade en 1–0-ledning efter de inledande 20 minuterna.

Första för säsongen

Det var backen David Quenneville som skickade i väg ett hårt direktskott från sin position strax innanför blålinjen – och pucken gick in bakom en skymd Christoffer Rifalk i RBK-kassen (det var Quennevilles första mål för säsongen).

Det mest minnesvärda från den första perioden var dock att IKO klarade av två tre mot fem-lägen.

Det första varade i en minut och en sekund – och det andra i 47 sekunder.

Mycket bra boxplayspel av IKO – och Emil Kruse gjorde en fantastisk period mellan stolparna.

Rögle skapade en hel del chanser och vann skotten med 15–7.

”Kruse räddade oss”

– Vi började bra. Vi förde pucken bra och spelade enklare. Sedan tog vi lite väl onödiga utvisningar – trippingar, där vi var slarviga med klubborna. Men Kruse räddade oss i den här perioden – samtidigt som vi hade ett bra boxplay, sa IKO:s lagkapten, backen Oscar Engsund, till TV4 Sport i den första periodpausen.

– Vi följer vår matchplan. Det ser bra ut – vårt powerplay var väl lite slarvigt, men vi vet att de kan. Får vi en chans till där, så kommer det att smälla. Det gäller att hålla i nu i andra – vi har haft jäkligt svaga andraperioder i de andra matcherna. Vi får ladda om nu, tillade han i TV4-intervjun.

Oscar Engsund, IK Oskarshamn
IKO:s lagkapten Oscar Engsund.

Men det var hemmalaget som vann målen med 2–1, och skotten med hela 20–5, i mellanperioden (35­–12 i skott efter två perioder)

Michael Kapla kvitterade – sedan återtog IKO ledningen via en kontring, där Logan Hutsko spelade fram målskytten Nick Olesen (hans första fullträff för säsongen).

”Jag är lite för söt för att vara så här gammal som jag är”

Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn, till TV4 Sport

”Blev några stygn”

Dessförinnan råkade Logan Hutsko skicka in pucken i det egna båset – och IKO:s huvudtränare Martin Filander fick pucken i ansiktet, med blodvite som följd.

Han lämnade båset, men var tillbaka i slutet av samma period.

– Jag mår bra – men tråkigt att missa nästan hela perioden. Det blev några stygn. Jag är lite för söt för att vara så här gammal som jag är, sa Martin Filander till TV4 Sport.

Viktor Lodin var nära att sätta 3–1-pucken – men i stället gjorde Michael Kapla sitt andra mål för kvällen. 2–2 efter två perioder.

– Vi vann pucken i egen zon – och Logan hittade mig snyggt och jag fick helt öppet mål. Det var skönt. Förhoppningsvis kommer det att ge lite självförtroende – jag tycker att vår kedja har fungerat bra under de senaste matcherna. Det är bara att fortsätta att köra på, sa 2–2-skytten Nick Olesen till TV4 Sport i den andra periodpausen.

Han konstaterade också att Emil Kruse var grym i kassen.

”Alldeles för lätt”

– Vi lät dem komma till chanser alldeles för lätt. Vi höll dem ändå okej på utsidan, sa Nick Olesen i TV4-intervjun.

– Nu gäller det att försvara tillsammans – men också att anfalla tillsammans och försöka få puckarna lite djupare. När vi kommer ner lite djupare på dem, och tar hand om pucken lite bättre, så har vi bra läge att skapa offensiv. Men då gäller det att vi är starka på pucken, sa Martin Filander inför slutakten.

Rögles 3–2-mål kom i numerärt överläge, fem mot fyra, i den tredje perioden (dessförinnan var IKO:s Lukas Jasek nära att hitta rätt).

Rodrigo Abols styrde in Michael Kaplas skott.

Lämnade

Linus Sandin gjorde 4-2-målet i slutet av perioden och Emil Kruse tvingades efter detta lämna isen på grund av någon form av känning.

Marek Langhamer ersatte honom i målet.

IKO tog ut målvakten i slutet av matchen, i jakten på en reducering.

Då skickade Daniel Zaar in 5-2 i tom kasse.

Rögle vann skotten med hela 44-18.

Oskarshamn vann utvisningsminuterna med 12-2.

”Klart att vi funderar”

– Det är klart att vi funderar. Det sätter sig på självförtroendet, man håller lite hårdare i klubban och man vill lite för mycket och vi öppnar upp oss lite för mycket bakåt – speciellt när man har lite hugg på det, som i dag. Det är klart att det är tufft, svarade IKO:s poängmaskin Patrik Karlkvist när TV4 Sport frågade om hur det känns nu när laget har så många förluster i följd.

Patrik Karlkvist, IK Oskarshamn
Patrik Karlkvist.

IKO, som alltjämt väntar på säsongens första trepoängare, möter Färjestad i Karlstad på torsdag.

Tabelljumbon Oskarshamn har bara tagit två poäng (vinst efter straffar i premiären mot Luleå, hemma i Be-Ge Hockey Center).

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt