Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Gamle kungen: Ta bort bensinskatten helt och hållet och höj pensionerna

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

FREDAGSKRÖNIKAN

I natt drömde jag att jag intervjuade den gamle kungen Gustav Vasa (1496–1560).

Jag frågade:

– Om du hade fått bestämma helt själv i dag, precis som du gjorde under stora delar av 1500-talet, vilka beslut hade du tagit då?

– Jag hade – bland annat – plockat bort skatten på bensin, vilket skulle leda till en prissänkning på ungefär 60 procent. De rika kör lika mycket, oavsett pris. Höga bensinpriser slår mot dem som har det sämst. Och man ska kunna leva och jobba på landsbygden. De med de lägsta inkomsterna har inte råd att köpa någon elbil. Och det finns ju inga laddstolpar i Knäckebrödhult och liknande platser. Och hur ska elkrisens Sverige klara av den här omställningen? Givetvis ska man titta på alternativ, men då måste man också mejsla fram en lösning som fungerar för dem som måste tänka på plånboken i första hand. Nä, vi ska rikta in oss på de stora miljöbovarna i USA och Kina i första hand. Högdjuren i storföretagen, de som står för de stora utsläppen. Miljöpolitiken ska inte slå mot dem med små marginaler. Det är helt fel. Sedan måste pensionerna höjas – rejält. Framför allt de lägsta pensionerna. En pensionär i dagens Sverige ska ha minst 15 000 kronor, i näven, efter skatt, svarade han.

Jag trodde knappt mina öron. ”Vad har hänt med tyrannen som i det närmaste utrotade det manliga släktet i Småland i samband med Dackeupproret (1542–1543)?”, tänkte jag.

I Småland är du inte speciellt omtyckt. Här är Nils Dacke en stor frihetshjälte. Vad har hänt? Har du gått och blivit snäll?

– Jag har funderat mycket sedan jag lämnade jordelivet för drygt 450 år sedan. En har ju haft tid på sig. Jag blev klok när jag dog, sa Gustav Vasa och skrattade.

“Det jag gjorde mot smålänningarna under och efter Dackeupporet är oförlåtligt”

– Det jag gjorde mot smålänningarna under och efter Dackeupproret är oförlåtligt. Jag skäms, minst sagt. Man behandlar inte sin befolkning på det sättet. Givetvis skulle de ha fått vara katoliker även i fortsättningen, med allt vad det innebär, om de ville det. Och gränshandeln med blekingarna. Den borde de ha fått fortsätta med, naturligtvis. Och skatterna var för höga. Jag stal dessutom kyrksilvret. Och tänk på alla som slogs ihjäl i mitt namn. Nä, usch, Nils Dacke hade rätt. Jag kallade honom för horkarl då, på den tiden. Men jag har bett honom om ursäkt. Det var en bra karl. Nu är vi vänner. Vi sitter i vår efter jorden-tillvaro och betraktar händelserna i Sverige.

Du tycker inte att du var någon bra kung?

– Nej, verkligen inte. Snarare en maktgalen despot. Jag behandlade folket som skit. Tänker framför allt på dem som hade det sämst. Ja, eller, jag var inte speciellt snäll mot någon faktiskt. Jag var snål och tänkte bara på att berika mig själv och stärka min egen makt.

Vi hade således fått se en helt annan Gustav Eriksson Vasa om du hade varit med på jorden i dag?

– Ja, definitivt. För det första var det bra att ni tog bort det där med att kungen ska bestämma. Han ska inte ha någon makt över huvud taget. Nej, det var bra att ni införde demokrati för 100 år sedan. Jag hade tveklöst blivit politiker i ett demokratiskt parti om jag hade varit med i dag, svarade Gustav Vasa.

I vilket parti?

– Nja, jag är faktiskt inte riktigt nöjd med något av de befintliga partierna. Jag hade bildat ett eget parti. Sunt Förnuft hade varit ett bra partinamn.

“Sossarna borde förhandla fram en ordentligt pensionshöjning tillsammans med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet”

– Jag tänker, exempelvis, på pensionsfrågan. Socialdemokraterna säger att de vill höja pensionerna. Det är bra. Men varför agerar de inte, då? Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är tydligast i pensionshöjarfrågan. Tillsammans får de ihop 190 mandat i riksdagen. En majoritet, således. Sossarna borde följaktligen förhandla fram en ordentlig pensionshöjning tillsammans med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. De andra partierna skulle aldrig våga riva upp en sådan reform, om de fick chansen.

“Kliv upp ur sandlådan”

– Nä, kliv upp ur sandlådan och sluta tjata om hur vissa partier eventuellt var för 30, 50 eller 90 år sedan. De flesta har lik i garderoben. Sossarna och samlingsregeringen (alla utom kommunisterna) släppte in nazisterna på den svenska järnvägen under andra världskriget. Bondeförbundet hade ganska bruna åsikter under den här tidsperioden. Kommunisterna var Sovjetvänliga – C H Hermansson var ju för fan på Stalins begravning, och sossarna sa ja till tvångssteriliseringar. Listan kan göras lång. De är i princip lika goda kålsupare allihop. Hur vore det om man diskuterade sakfrågorna i stället? Ta beslut som är bra för vanligt folk. Och hur smart var det med massinvandring, egentligen? Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) har förstört mycket med sin verklighetsfrånvända politik. Hur vore det om vi tänkte på vår egen befolkning i första hand? Jag tänker på dem som är gamla i dag – de som har byggt landet. De förtjänar en rejäl pension samt världens bästa äldreomsorg och sjukvård. Prioritera det och skippad det mesta av PK-politiken, det politiskt korrekta. Sluta leka Bror Duktig. Lilla Sverige kan inte rädda hela världen, sa Gustav Vasa.

Sedan vaknade undertecknad.

Vi får se om det blir en fortsättning på intervjun i natt…

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS