Högsbys kommunalråd ställer upp i riksdagsvalet

Högsbys kommunalråd ställer upp i riksdagsvalet

2021-08-27 Av av Peter A Rosén

MÖNSTERÅS

Stihna Johansson Evertsson (C), som fyller 45 år i höst, lämnar kommunalrådsuppdraget i Högsby kommun efter valet nästa höst.

Hon har i stället siktet inställt på en riksdagsplats.

Det berättar hon på en pressträff på Hotell Munken i Mönsterås på fredagen.

Samtidigt meddelar Anders Åkesson (C), Kalmar, att han inte ställer upp i riksdagsvalet 2022.

Den fria och öppna nomineringsprocessen pågår för fullt inom Centerpartiet för närvarande. Det går bra att nominera namn fram till och med den 1 oktober.

Därefter startar medlemsomröstningen.

Valsedlarna spikas sedan på nomineringsstämman den 20 november.

”Politikerna på region- och riksnivå är oerhört viktiga för oss inom kommunpolitiken”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Distriktet har främst det formella ansvaret för region- och riksdagslistan. Kretsarna har ansvaret för kommunvalen, säger Stihna Johansson Evertsson, som är ordförande för Centerpartiet i länet.

Anders Johansson (C) är inte bara kommunalråd i Mönsterås kommun – han är även vice ordförande för Centerpartiet i länet.

– Politikerna på region- och riksnivå är oerhört viktiga för oss inom kommunpolitiken. Vi hoppas på många starka kandidater, säger han.

Anders Johansson (C). Foto: Peter A Rosén

Centerpartiet i Kalmar län har ett riksdagsmandat. Det var nära att det blev två i förra valet, 2018, berättar Anders Johansson.

Siktar ni på två i valet nästa år?

– Vi har gjort ett gott arbete och vi hoppas naturligtvis att väljarna ska belöna oss för det. Vi ligger skapligt till i opinionen, så vi har gott hopp om ett andra mandat, säger Anders Johansson.

– Absolut – vi siktar på två mandat, säger Stihna Johansson Evertsson, som förmodligen inte lämnar kommunpolitiken i Högsby helt och hållet.

Hon berättar att det är fullt möjligt att hon kommer att finnas med en bit ner på fullmäktigelistan.

”Landsbygds-, företags- och miljöfrågorna är de tre områdena som jag är mest intresserad av”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C)

Vilka frågor vill du driva i riksdagen?

– Landsbygds-, företags- och miljöfrågorna är de tre områdena som jag är mest intresserad av. Där ser jag gärna att vi gör större skillnad som parti, svarar Stihna Johansson Evertsson, som själv har stor företagarerfarenhet.

Hon har också varit förtroendevald inom LRF under många år – och nästa höst har hon varit kommunalråd i Högsby kommun under åtta år.

Det är för tidigt att säga vem som kommer att vara Centerpartiets förstanamn i kommunpolitiken i Högsby?

– Nomineringsarbetet pågår.

Anders Johansson kommer också att ställa upp i riksdagsvalet – men hans fokus ligger på kommunpolitiken.

”Mitt mål är naturligtvis att fortsätta att leda kommunen som kommunstyrelsens ordförande”

ANDERS JOHANSSON (C)

– Det är det jag söker väljarnas förtroende för. Mitt mål är naturligtvis att fortsätta att leda kommunen som kommunstyrelsens ordförande. Jag hoppas också att vi får ett riktigt starkt mandat av väljarna, så att vi kan behålla den majoriteten som vi har, säger han.

”Oerhört nöjd”

– Vi har haft ett nomineringsmöte. Inför förra valet hade vi drygt 60 personer på kommunalvalslistan – och vi räknar med något liknande även den här gången. Jag är oerhört nöjd med de namn som har nominerats i dagsläget. Där finns både erfarna politiker och nya, spännande namn som jag tror mycket på. Men vi släpper inga namn i det här läget.

Anders Åkesson, då? Jo, han berättar att han ser fram emot ett sista, ”helintensivt”, år i riksdagen.

– Sedan lämnar jag det uppdraget och släpper fram nya goda krafter med nya insikter och nätverk. Stihna säger att hon är beredd att gå in i det här racet – och det känner jag mig oerhört trygg med. Jag är beredd att stå till förfogande med coachning, stöttning, nätverk och erfarenhetsutbyte om jag får frågan från den, eller de, som tar över efter mig, säger han.

Anders Åkesson har suttit i riksdagen i 16 år när han lämnar över stafettpinnen efter valet 2022.

Redan för fyra år sedan hade han i princip bestämt sig för att lämna uppdraget efter den innevarande mandatperioden.

”Det är som ett maratonlopp”

ANDERS ÅKESSON (C), RIKSDAGSLEDAMOT

– Att vara kommunstyrelseordförande eller riksdagsledamot fordrar mycket energi. Det är som ett maratonlopp – vilket man måste vara förberedd på.

– 16 år är en lång tid. Jag vill hinna göra mer också, säger Anders Åkesson.

Anders Åkesson (C). Foto: Peter A Rosén

Kommer du att fortsätta med politiken på något sätt?

– Ja, jag kommer att fortsätta att vara samhällsengagerad – i allra högsta grad. Jag ställer upp i kyrkovalet. Och det har jag gjort tidigare. Men jag planerar inte att vara aktiv inom region- eller kommunpolitiken. Där ska nya generationer fram.

Anders Åkesson, som fyller 63 år i höst, konstaterar att det snart har gått 40 år sedan han stod med på en vallista för första gången.

– Det var i Kalmar kommun 1982. Och jag blev invald för första gången 1985. Jag kom in i landstinget i början av 90-talet.

”Blickar framåt”

– Nu blickar jag framåt. Jag kommer att bidra där jag kan göra det.

– Jag har kvar min anställning som organisationsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan. Jag har varit tjänstledig sedan jag kom in i riksdagen. Vi har på skoj sagt att jag kanske kommer tillbaka – men jag har inte landat i något beslut än. Nu handlar allt om att göra så stort avtryck som möjligt i riksdagen under den tid som återstår. När vi kommer fram till hösten nästa år, så är jag 64 år. Vi får se om jag jobbar vidare eller om jag blir pensionär på heltid.

Hur vill du summera dina år i riksdagen?

– På den positiva sidan finns alla fantastiska människor som jag har mött. På den negativa sidan finns tidsbristen och känslan av otillräcklighet – att jag aldrig hann göra något riktigt färdigt.

Anders Åkesson (C), Stihna Johansson Evertsson (C) och Anders Johansson (C). Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: