Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Hur blir det med hyreshöjningarna hos Byggebo i Oskarshamn? Så svarar Hyresgästföreningen

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMN

Hur blir det med hyreshöjningarna hos det allmännyttiga bostadsbolaget Byggebo i Oskarshamn?

ON ställer frågan till Hyresgästföreningen.

– Ärendet ligger fortfarande hos Hyresmarknadskommittén, HMK, och vi väntar på besked från dem. Jag kan i nuläget tyvärr inte svara på om det kan bli en retroaktiv höjning eller inte – det beror helt på vilket beslut HMK fattar, säger Robin Aulin Söderqvist, förhandlare på Hyresgästföreningen, till vår tidning på tisdagen.

Det var i slutet av november som hyresförhandlingarna strandade.

”Bolaget väljer att lämna ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén, som nu kommer att medla mellan parterna”, konstaterade Hyresgästföreningen.

Parterna stod helt enkelt för långt ifrån varandra för att kunna komma överens.

“Tråkigt”

– Det är tråkigt när vi inte kan komma överens. Vi har ändå haft ett gott samtalsklimat under förhandlingarna, men ändå tyvärr inte kunnat enas, sa David Broo, förhandlare på Hyresgästföreningen, region sydost.

”Ärendet kommer nu att behandlas av HMK. HMK medlar och beslutar i förhandlingsärenden mellan Hyresgäst­föreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Byggebo, när parterna inte kan komma överens själva. HMK beslutar om nästa steg, i vissa fall skickar HMK tillbaka ärendet till parterna och Byggebo och Hyresgäst­föreningen måste i sådana fall göra ett nytt försök till att komma överens. I andra fall fattar HMK ett beslut och avgör hur mycket hyrorna höjs”, skrev Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

“Många hyresgäster kämpar”

Byggebo yrkade på en hyreshöjning på hela 10,36 procent.

 Vi ser kraftigt ökade priser på alla våra kostnadsposter, men framför allt när det gäller el, fjärrvärme, VA, underhåll och räntekostnader, vilket föranleder behovet av hyreshöjningen, sa Byggebos vd Benoni Ingelsjö till ON.

– Jag har full förståelse för att Byggebo har fått ökade kostnader, men det gäller även hyresgästerna. Vi befinner oss i en levnadskostnadskris, där många hyresgäster kämpar för att klara sin vardagsekonomi. Det måste vara en intresseavvägning, där man också tar hänsyn till hyresgästernas intresse av att kunna bo kvar, sa David Broo.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
5
+1
1
+1
1
+1
2
+1
0
+1
4
+1
35

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS