Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hur länge ska beslutet om att sluta ställa om klockan förhalas?

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Hur länge ska vi behöva vänta innan det händer något angående beslutet att sluta ställa om klockan?

Och nu när Sverige är ordförandeland för EU borde väl vi kunna ta beslut för att behålla normaltiden. Eller ska det förhalas ytterligare? Först pandemin och nu kriget i Ukraina?

Jag vet att det är viktiga ämnen men livet fortgår trots det. Varför kallar vi det för sommartid egentligen?

Det börjar under vårvintern och slutar på senhösten. 7 månader! Så lång sommar har vi inte, inte ens längst söderut i vårt avlånga land.

Klocktiden är ju ett ganska ungt fenomen om vi ser till hur många tusentals år som homosapiens har funnits. Ett sätt att kontrollera människan, eftersom vi är många, men den har ju sina poäng trots allt, klockan alltså..

Allt liv har utvecklats och anpassats efter solens rörelse över himlen. Så att styrande nu håller på och experimenterar med människans hälsa med DST är ytterligare en del av all stress som vi lever med. Räcker det inte med alla problem vi redan har som klimatförändringar, inflation och krig?

The International Alliance for Natural Time, IANT, är en organisation som jobbar för att världen ska leva enligt UCT, Coordinated Universal Time. Flera andra länder i världen har intresseföreningar och organisationer som också är med i IANT.

Sveriges intresseförening för denna fråga är NormalTidAllTid, och är del i IANT. På Facebook finns de också, där berättar många om de problem de upplever med tidsomställningen.

Jag själv låter bli att ställa om klockan hemma och anpassar möten efter normaltiden. Att övriga Sverige flyttat fram klockan och tvingas göra allt en timma tidigare än normalt är sorgligt.

Uttalande som att vi får en timme extra med ljus stämmer inte. Det beror ju på när var och en stiger upp. Resultatet är istället att många får för lite sömn.

Dessutom tycker jag att hela systemet med arbetstider borde ses över. Det baserar jag på de fakta att 25% av befolkningen är naturligt morgonpigga och 25% naturligt kvällspigga. Övriga 50% är dagaktiva.

Om arbetsgivare utnyttjar dessa fakta så behövs inte obekväm arbetstid utan alla gör sina timmar baserat på respektive persons förutsättningar. En naturlig överlappning för att täcka upp den arbetstid som behövs. Alla företag får effektivare medarbetare och mindre kostnader.

Susanne Gudmunds

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS