Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hur mycket av SD:s partistöd från Region Kalmar län går till trollfabrikerna? Det undrar S, C och V

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Hur mycket av Sverigedemokraternas partistöd från Region Kalmar län går till trollfabrikerna?

Det undrar Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i regionen.

”Under 2022 skattade SD sina lokala föreningar med hela 22 356 095 kronor. I Region Kalmar län har SD under de senaste 10 åren tagit emot nästan 12,5 miljoner kronor. Givet Kalla Fakta:s avslöjandet av SD:s partiskatt på 25 procent skulle det motsvara över 3 miljoner kronor som gått till SD:s huvudkontor”, skriver S, C och V.

“Piskar upp ett hat”

”Under de senaste två veckorna har TV4:s Kalla fakta avslöjat SD:s trollfabrik. Det handlar om att anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning använder anonyma trollkonton i sociala medier. Med dolda avsändare piskar SD:s kommunikationsavdelning upp ett hat genom att sprida vilseledande information och propaganda. Allt för att misstänkliggöra meningsmotståndare och manipulera svenska folket”, skriver de tre partierna.

– Vi i SCV-majoriteten kräver svar från Sverigedemokraterna i Region Kalmar län, hur mycket av partistödet från Region Kalmar län går till trollfabrikerna? Dessa medel är avsatta för att främja demokratin och det offentliga samtalet, att de nyttjas till precis motsatsen är synnerligen allvarligt. Med tanke på de mycket allvarliga avslöjandena som TV4:s Kalla fakta presenterat bör SD omedelbart upphöra med eventuella vidaresändningar av partistöd överhuvudtaget, och i synnerhet när risken är stor att pengarna går till att finansiera trollkonton, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

– I ljuset av trollfabrikernas avslöjande kommer vidare utredning behövas för att reda ut om SD haft en roll i exempelvis LVU-kampanjerna mot Sverige. Vi i Region Kalmar län vill dock försäkra oss om att demokratistöd som ska gå till lokaldemokratin inte går till SD:s trollfabriker, säger regionala utvecklingsnämndens ordförande Karin Helmersson (C).

“Fortast möjligt”

– Vi i SCV-majoriteten förutsätter att SD i Region Kalmar län, och SD-representanterna i alla länets kommuner, skyndsamt ser över sin ekonomi och försäkrar sig om att stödet från vår region och länets skattebetalare inte går till trollfabriker och desinformation. Sedan behöver Ulf Kristersson (M) som statsminister fortast möjligt svara på om SD:s trollfabriker påverkar EU-valrörelsen och i sådant fall vidta åtgärder, säger regionrådet Lena Granath (V).

Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S) och Lena Granath (V)
Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S) och Lena Granath (V). Foto: SCV-majoriteten
+1
14
+1
0
+1
0
+1
21
+1
1
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS