Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

ICA-handlare misstänkta för grovt insiderbrott – gjorde miljonvinster på ICA-aktien

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

EKONOMI

Ekobrottsmyndigheten utreder ett flertal ICA-handlare för grovt insiderbrott. Arbetet med förundersökningen pågår och flera misstänkta häktades under torsdagen. Av de nu totalt 16 misstänkta, i åldrarna 25 till 70 år, har fyra personer koppling till en ICA-butik i norra delen av Kalmar län och en till södra delen.

Det var i förra veckan som tretton personer häktades av Stockholms tingsrätt misstänkta för grovt insiderbrott. Sedan dess har ytterligare tre personer häktats och kammaråklagaren utesluter inte att fler misstänkta kan komma att häktas.

De misstänkta är alla hemmahörande i sydöstra Sverige och kopplade till butiker i Kalmar län, Blekinge och Östergötland.

Grovt insiderbrott

Flera av de häktade har släppts men är fortfarande misstänkta för grovt insiderbrott. En av personerna som suttit häktad sedan förra veckan har omhäktats. Denna person sitter i styrelsen för ICA-handlarnas förbund och är den som åklagaren misstänker har läckt insiderinformationen.

Övervägande del av de misstänka driver ICA-butiker av typen stormarknad, Maxi eller Kvantum, med hundratals miljoner i omsättning varje år. Enligt årsredovisningarna är aktieutdelningar på flera miljoner kronor årligen vanliga, och ofta är de själva ägare av butiken.

Fem misstänkta i Kalmar län

I Kalmar län var det tre personer som häktades i förra veckan, två män som driver en framgångsrik ICA-butik i norra delen av länet och en man som bor södra delen av länet men driver en ICA-butik utanför länsgränsen. Denna person har dock koppling till norra länet.

Under torsdagen häktade Stockholms tingsrätt ytterligare två personer, en man och en kvinna, som kan vara involverade i insiderbrottet enligt Ekobrottsmyndighetens förundersökning. De båda häktade har framträdande roller i butiken i norra länet.

Ska inte kunna undanröja bevis

Enligt Jonas Myrdal, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i Stockholm, har de båda personerna har anhållits för att de inte ska kunna undanröja bevis eller fabricera efterhandskonstruktioner.

Enligt Ekobrottsmyndighetens häktningsframställan framgår det att det ”finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning”.

Totalt har således fyra personer häktats från samma butik, tre män och en kvinna.

Handel kopplad till ICA-aktien

Brottsmisstankarna kopplas till handel i ICA-aktien innan ICA köptes ut från börsen i hösten 2021 enligt Ekobrottsmyndigheten. Domstolshandlingar visar att de misstänkta insiderbrotten har pågått under hela hösten, från den 13 september till den 9 november, dagen innan budet offentliggjordes.

Insiderbrotten misstänks ha begåtts i samband med att ICA-handlarnas förbund och AMF lade ett bud på ICA. Den 10 november offentliggjordes budet men redan i mitten av oktober började aktiekursen att rusa vilket ledde till misstankar om att information om det kommande budet hade läckt ut.

– Vi misstänker att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut ICA från börsen har läckt från ICA-handlarnas förbundsstyrelse och att ett antal personer har handlat på insiderinformationen, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten.

Stora miljonvinster

Flera av de misstänkta ICA-handlarna har kunnat göra stora vinster genom att köpa ICA-aktier inför budet. I något fall rör det sig om så mycket som tio miljoner i vinst enligt vad åklagaren har sagt i en intervju med Dagens industri den 24 mars.

ICA-bolaget köptes ut från Stockholmsbörsen i januari i år för 534 kronor per aktie. Bolagets största ägare, Ica-handlarnas Förbund och AMF, är numera ägare.

Analys av beslagsmaterialet

Ekobrottsmyndigheten har hållit ett stort antal förhör med de misstänkta. De analyserar nu beslagsmaterialet som gjordes i samband med tillslaget i förra veckan. Enligt kammaråklagare Jonas Myrdal så går förundersökningspersonalen igenom telefoner, datorer och annat material för att säkra bevis.

Det går inte att utesluta att ytterligare personer kan komma att häktas misstänkta för grovt insiderbrott, ett brott som kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Ekobrottsmyndigheten i Stockholm utreder de misstänkta för insiderbrott. Fotograf: Ann-Sofi Andersson

FAKTA / EKOBROTTSMYNDIGHETEN

Ekobrottsmyndigheten är en svensk statlig förvaltningsmyndighet som bekämpar och förebygger ekonomisk brottslighet. Myndigheten ansvarar för frågor om samordning och andra åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten.

Handel med värdepapper som till exempel aktier, fonder och optioner omsätter miljardbelopp varje år. Den som har icke offentliggjord information om olika händelser kopplade till börsbolag kan tjäna mycket pengar om den informationen används på fel sätt.

Straffskala för insiderbrott

  • För insiderbrott och marknadsmanipulation kan man dömas till fängelse i högst två år.
  • Grovt insiderbrott respektive grov marknadsmanipulation kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
  • Straff för obehörigt röjande av insiderinformation är böter eller fängelse i högst två år.

Fotomontage: Freepik/ICA (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS