Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ica-härvan: Så straffas de inblandade

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

16 av de 18, varav åtta är Ica-handlare med egna butiker i södra och mellersta Sverige, som åtalades för insiderbrott i Ica-härvan fälls, skriver Dagens Nyheter.

Nio av dem döms för grova insiderbrott och de övriga för brott av normalgraden, rapporterar DN, som hänvisar till ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

En av personerna döms för obehörigt röjande av insiderinformation.

”Straffet för tre av de åtalade bestäms till fängelse, som längst tre år och två månader”, skriver DN.

De andra får villkorlig dom med samhällstjänst eller böter.

Näringsförbud

– Flera av de tilltalade är Ica-handlare med mycket god kunskap om Icarörelsen. Tingsrätten har trots detta kommit fram till att deras aktiehandel har varit baserad på insiderinformation om ett kommande bud på Ica-gruppen och inte på egen analys eller erfarenhet. Den mycket omfattande handeln, timingen, personkopplingarna och säkrad kommunikation mellan de tilltalade har alltså räckt för en fällande dom, säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar, rapporterar DN.

Den så kallade huvudpersonen, som bor i Oskarshamn, är den som får ett fängelsestraff på tre år och två månader för flera grova insiderbrott kopplade till Ica-härvan.

Hans bolag ska dessutom betala fem miljoner kronor i företagsbot och mannen i fråga, som är i 60-årsåldern, får näringsförbud i fem år.

”Oerhört besvikna”

”Vi är oerhört besvikna givetvis. Dels kan vi konstatera att han är dömd till en lång påföljd, kanske den längsta som någonsin har dömts i ett insidermål. Där hade vi inte behövt landa om tingsrätten hade lyssnat på vår argumentation. Vi tycker inte att deras domskäl är övertygande, säger mannens försvarare Henrik Olsson Lilja till Dagens Nyheter.

Försvaren vill att målet prövas i hovrätten.

Flera av de andra tänker också överklaga.

Foto: Ica och Freepik

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
40
+1
2
+1
6
+1
20
+1
1
+1
0
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS