Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Idag är det 76 år sedan befrielsen av de fångna i Auschwitz-Birkenau

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

VÄRLDEN

Jag springer till antikvariatet, ett knapptryck iväg. Boktipset Judisk ”ras” som äktenskapshinder i Sverige. Effekten av Nürnberglagarna i Svenska kyrkans statliga funktion som lysningsförrättare 1935 – 1945.

En dag som denna.  Förintelsens minnesdag 2021. I Östergötland är enligt SVT antisemitismen vid liv och verkar.

Idag, 27:e januari, är det 76 år sedan befrielsen av de fångna i Auschwitz-Birkenau. Det är Förintelsens minnesdag 2021.

Därför måste vi skriva om det.

SS-sergeanten Heckenholt försöker få i gång dieselmotorn. Men den går inte i gång … Jag ser allt och jag väntar. Mitt stoppur registrerar allt. 50 minuter. 70 minuter – dieseln vägrar starta! Människorna väntar i sina gaskammare. Man hör hur de gråter … Efter två timmar och 49 minuter startar dieseln … 

Efter 28 minuter lever ännu några få, det ser man genom det lilla fönstret genom vilket den elektriska lampan ett ögonblick lyser upp rummets inre. Till slut efter 32 minuter, alla är döda.”

Från Expressen. Ur Birgitta von Otters bok om sin far, diplomaten Göran von Otter. Citatet är  från Kurt Gerstein, Obersturmführer (löjtnant) i SS.

Från 1933 utfärdardes, i Sverige, tusentals arierbevis vilket antyder att man i alla fall har koll på tidsandan.

Sverige visste

Under andra världskriget förföljs judar och sedan dödas i sådan hastighet att nazisterna försöker rationalisera dödandet genom användandet av gasen Zyklon B, som dödade ögonblickligen. Och Sverige visste.

I alla fall borde vi vetat. 1935 infördes Nürnberglagarna, raslagarna i Tyskland. Det utgick ett påbrå från svenska utrikesdepartementet, UD, att man skulle respektera dessa lagar som innebar att man inte fick gifta sig över ”rasgränserna”. Detta skulle tillses av kyrkan vid lysning. Tyskar i Sverige fick inte gifta sig med judar då det bröt mot lagen för skydd för tyska blodet och tyska äran. Svenskar som ville gifta sig tyskt var tvungna att bevisa att de inte var judar. UD som myndighet går mot meningen med svensk lag som säger att äktenskap inte får göras ogiltigt på grund av religion.

1938 infördes J-stämpel i judiska pass även i Sverige.

1942 blir Göran von Otter vittne till hur judar gasades ihjäl men UD mörkade med kommentaren att de trodde det redan var känt.

1950 kom det fram att kyrkan tillämpat de nazistiska raslagarna när en pojke begärde ut åldersbetyg. Pastorsexpeditionen frågade då vilket efternamn han ville ha. Det visade sig att föräldrarna var skilda i kyrkoböckerna utan att veta om det. Efter många brev till pastorsexpeditionen fick de sitt sedan 1937 ogiltiga äktenskap åter först 1955.

https://www.levandehistoria.se/sites/default/files/material_file/skriftserie-3-lysning-av-misstag-sa-lysander.pdf

PONTUS LUND

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS