Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IK OSKARSHAMNS HUVUDTRÄNARE MARTIN FILANDER: ”Det tänker jag inte skylla på”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Åtta förluster i följd på bortais.

Men fem raka hemmavinster.

Kommer den sjätte på tisdagskvällen, månne, då Färjestad gästar Be-Ge Hockey Center?

Det återstår att se. Bröderna Zohorna – Tomas och Hynek – är i alla fall tillbaka i stan efter OS-äventyret med Tjeckien.

Frågan är om de kan vara med och spela? ON ställer frågan till IK Oskarshamns huvudtränare Martin Filander på måndagseftermiddagen.

– Ja, det förväntar vi oss, ja.

Det ser knepigare ut för Brian Cooper (som har lirat i OS med USA) och Fredrik Olofsson (som var med i Tre Kronors OS-lag).

– Vi får se i vilket skick de är i när de kommer. De reser hela dagen i dag – och en del även i morgon, så vi får se. Vi har förhoppningar, men inga garantier om att de är i skick att spela.

Det har gått några dagar sedan ni förlorade i Göteborg (1–6 mot Frölunda i torsdags). Vilka tankar har du kring den matchen nu?

– Jag känner väl att vi gjorde en ganska bra match fem mot fem. Men det är tufft att möta Frölunda borta. Jag tycker ändå att vi var med i matchen och vi hanterade deras matchstart på ett ganska bra sätt. Sedan växte vi in i det. Tyvärr fungerade inte vårt powerplay riktigt. Vi drog dessutom på oss för många utvisningar i tredje perioden. Det kändes dumt att ge bort matchen på det sättet, med tanke på att prestationen var ganska bra spelmässigt. Det var surt. Men vi har tagit med oss det positiva i vårt spel, fem mot fem. Vi ska se till att få revansch på oss själva nu.

Cam Brace åkte på ett matchstraff för en bentackling och blev sedan avstängd (tre matcher). Hur ser du på det?

– Det är inte mycket att säga. Det blev olyckligt. Det är bara att hantera det. Det är inte oväntat att man blir avstängd om tacklingar träffar fel. Det fanns inget uppsåt, såklart, men det är bara att ta lärdom av det också, säger Martin Filander, som berättar att Cam Brace är skadad för närvarande.

– Han fick en smäll på träningen i går (söndag), så han kunde inte träna i dag.

Oklar prognos där, eller?

– Ja, vi tar det dag för dag, så får vi se.

Är det över- eller underkropp?

– Det spelar ingen roll – han är inte tillgänglig nu i alla fall. Och just nu är det inte mycket fokus på det, med tanke på att han ändå skulle saknas under den här veckan.

– Rehabteamet sköter detta, säger IKO-tränaren.

Cameron Brace. Foto: Pierre Stjernfeldt

Hur tänker du kring matchen mot Färjestad?

– Ja, det är en tuff uppgift såklart. Vi möter ett lag som är heta och som har vunnit en del på sistone. Vi vet att det är ett bra lag. För oss gäller det verkligen att spela bra laghockey och hålla ihop det tillsammans som grupp. Vi ska spela på våra styrkor – och försöka ha en bra kreativ sida och ett bra puckspel. Får vi i gång det så brukar vi växa som grupp.

– Det är dessutom viktigt att vi är tålmodiga i spelet utan puck, så att vi ger oss själva chansen. Jag tror att vi har en bra chans här om vi är med från start.

– Vi behöver också hålla oss på banan. Det har vi varit medvetna om länge, säger Martin Filander, som tycker att det är dags att gå från ord till handling när det gäller disciplinen.

Han är också ytterst medveten om att Färjestad har fått i gång sitt powerplayspel (FBK gjorde fyra mål i numerärt överläge, av fyra möjliga, när Malmö besegrades med 4­–1 i Karlstad i torsdags). IKO är för övrigt etta i utvisningsligan och FBK är tvåa (FBK har 79,84 i boxplayprocent, vilket är näst bäst i hela ligan – där är IKO sämst för närvarande).

Ni kan också plocka fram ett sylvasst powerplay om de drar på sig utvisningar (IKO är tvåa i powerplayligan i SHL, med en utdelning på 28,28 procent).

– Ja, absolut. Och där kan vi bli bättre jämfört med den senaste matchen. Tyvärr släppte vi in två mål i vårt powerplayspel (och det blev ett framåt). Det är viktigt att vi tar med oss det positiva. När vi gör rätt grejer, så får vi betalt. Det är bara att jobba på.

Det känns som att OS-spelarna saknades väldigt mycket i Scandinavium. Hur ser du på det?

– Nej, vi hade ett helt ordinarie powerplay på plats. Det ser jag inte som en anledning till att det inte fungerade. Det tänker jag inte skylla på. Däremot hade vi brist på tålamod. Det var uppenbart.

Hampus Plato och Mikkel Øby-Olsen är kvar i truppen?

– Ja, de är kvar i laget.

Hur ser du på de tidigare matcherna mot Färjestad? Ni har vunnit en (4–1 på bortais den 14 oktober) och förlorat två (0–5 på hemmais den 4 december och 0–2 i Karlstad den 29 januari).

– Det har varit jämna matcher, tycker jag. Det var matchen här hemma som stack ut. Där hamnade vi lite i mellanlandet – och de är väldigt skickliga när de får utrymme, tid och plats att göra grejer. I övrigt har det varit tuffa och jämna matcher.

I går blev det klart att lagkaptenen Jonas Engström förlänger kontraktet med IKO till och med säsongen 2024/2025. Det betyder mycket förstås…

–  Det är viktigt för oss att ha en kärntrupp, som vi kan bygga vårt spel kring. För oss är det otroligt viktigt att vi får dem som vill vara här och som har varit med och byggt upp den här organisationen och som fortfarande spelar bra hockey och kommer att göra det under flera år till. ”Enga” är otroligt vältränad och otroligt lojal till sin roll och laget. Han bidrar med otroligt mycket även vid sidan av isen. Det är jättekul att han blir kvar. Förhoppningsvis är det också ett steg i vår etableringsfas – att vi får kontinuitet och ryggrad i laget som ska spela i SHL under de närmaste säsongerna. Det är en otroligt viktig del för oss, säger Martin Filander.

Arkivfoto: Peter A Rosén (översta bilden, Martin Filander och Färjestads tränare Johan Pennerborn)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS