IK Oskarshamns huvudtränare Martin Filander efter segern mot Växjö: ”Jag är stolt och glad”

– Oskarshamn gjorde en bra insats – vi fick kämpa hårt. Det var en frejdig och rolig match, sa Jörgen Jönsson, som är ny på tränarposten i Växjö, efter den jämna fajten i Be-Ge Hockey Center på lördagseftermiddagen.

IK Oskarshamn vann med 5–4, efter straffar.

”Det känns kul att vara igång”

JÖRGEN JÖNSSON, HUVUDTRÄNARE I VÄXJÖ

– Jag tycker att det var en ganska jämn hockeymatch. Vi inledde ganska bra. Oskarshamn kom tillbaka i andra perioden. I tredje fick vi tag i det igen och spelade bättre. Vi hade ledningen länge. Då känns det surt när man inte kan vinna. Vi skapade även tillräckligt många chanser för att kunna vinna i förlängningen. Låt vara att det var chanser åt båda hållen. Sedan var det straffar. Det finns inte så mycket att säga om dem. Det var premiär – och det känns kul att vara i gång, sa Jörgen Jönsson på presskonferensen, som hölls strax efter slutsignalen.

”Det var starkt av oss att komma tillbaka”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IKO

– Jag håller med. Växjö kom ut och spelade bra i ett högt tempo. De satte tryck på oss – och vi fick freda oss lite grand. Vi spelade ändå ganska solitt och växte in i det. Vi höll ihop det, trots 0–1-målet, och stressade inte för mycket. Vi jobbade på, byte efter byte, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander.

”Hade greppet”

– I andra perioden lyfte vi upp spelet. Jag tycker även att vi lyfte upp vårt puckspel ett par hack i andra perioden. Det kändes som att vi hade greppet om matchen inför tredje (då ledde IKO med 2-1). Men de kvitterade efter 15 sekunder. Då svajade vi under några minuter. Sedan växte vi in i det igen.

2–3 blev 3–3 och 3–4.

Jiri Smejkal satte 4–4-pucken då uret stod på 18:30.

– Det var starkt av oss att komma tillbaka. Vi drog målisen (Joe Cannata) med lite tid kvar och visade rätt typ av desperation, sa Martin Filander.

Matchen gick till förlängning – och där är det tre mot tre som gäller, som bekant (Jiri Smejkal skickade in en puck som dömdes bort på grund av spark).

”När det är många skickliga gubbar på isen, så skapas det målchanser”

MARTIN FILANDER

– När det är många skickliga gubbar på isen, så skapas det målchanser. Det var bra målvaktsspel från båda håll. Jag är glad över att vi hittade en väg till seger i straffläggningen. Joe gjorde viktiga räddningar. Jag är stolt och glad. Vi mötte ett Växjö som jag håller väldigt högt i år. Jag är otroligt glad över att vi fick med oss två poäng, sa IKO-tränaren.

”Jättekul”

För Jörgen Jönsson var det debut i rollen som huvudtränare för ett SHL-lag.

– Det var jättekul och inspirerande. Jag kände mig ganska lugn – jag var nervös dagarna innan, men i dag var det lugnt. Jag tycker att vi hade förberett oss på ett bra sätt. Det känns fantastiskt att få vara i Sverige igen, med härlig publik och härlig stämning. Förra året var jag i Schweiz, och där var det också bra stämning, men det är gött att vara tillbaka i Sverige, inför fullsatta läktare. Om det börjar så här bra, så ser jag fram emot fortsättningen, sa han.

Jörgen Jönsson konstaterade också att IKO hade en tydligare jaktinstinkt än Växjö denna eftermiddag.

Fortsättning följer.

IKO möter Brynäs på hemmais på torsdag.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Robin Norell. Han flyger fram över isen. Spelar med ett härligt självförtroende. Ett mål och en målgivande passning i dag. Här kan du läsa en intervju med Robin Norell.

** Ahti Oksanen. Två mål i debuten i IKO. Visar att han är en naturlig matchvinnare. Blir intressant att följa honom framgent.

*Juuso Riikola. Två passningspoäng. Det här är en given härförare. Puckskicklig och smart.