Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

IK OSKARSHAMNS HUVUDTRÄNARE MARTIN FILANDER: ”Ett misslyckande för alla inblandade”

ANNONS

GÖTEBORG/OSKARSHAMN

När ishockeyns transferfönster stängdes vid midnatt på tisdagskvällen kunde vi konstatera att det inte blev några sena värvningar för IK Oskarshamn.

– Det var ganska medvetet. Det fanns inget som passade oss så bra – vi är trygga med det vi har. Det är inga konstigheter med det, säger IKO:s huvudtränare Martin Filander till ON på onsdagseftermiddagen.

Tidigare i dag tog vi upp frågan med sportchefen Thomas Fröberg – läs den intervjun här.

Ni har juniorerna Mikkel Øby-Olsen och Hampus Plato som förväntas ta fler kliv åt rätt håll framöver…

– Ja, jag tycker att vi har ett bra lag. Vi har gjort det bra hittills med den här truppen. Det finns ingen anledning att tro att vi inte kommer att fortsätta att spela bra. Jag tror på hela gänget och på det vi gör tillsammans, säger Martin Filander, som har siktet inställt på att ta nya kliv.

– Vi tror på den processen.

Hur ser du på att Dale Weise försvann?

– Nej, men det var noga övervägt. Vi har såklart respekt för honom och hans kvaliteter – men det var ett medvetet beslut, säger Martin Filander, som konstaterar att man inte fick ut det som man hade hoppats på när det gäller Dale Weise.

– Ibland måste man ta obekväma beslut. Förhoppningsvis faller det väl ut över tid – men det är såklart ett misslyckande för alla inblandade, tillägger IKO-tränaren.

”Killarna vet att det är business och att det ibland kan bli förändringar i en trupp”

IK OSKARSHAMNS HUVUDTRÄNARE MARTIN FILANDER

Hur påverkar det gruppen, tror du?

– Det återstår att se. Hittills har det hanterats på ett mycket bra sätt. Jag tycker att energin har varit hög – och killarna vet att det är business och att det ibland kan bli förändringar i en trupp. Kanske ger det också en ökad trygghet för vissa – och andra ser en chans att slå sig in och så vidare.

– Det är givetvis en balansgång – men vi får se till att det blir något positivt, även om det var ett tufft beslut.

Närbild på Dale Weise, IK Oskarshamn
Dale Weise. Foto: Pierre Stjernfeldt

Hur har matchuppehållet varit för er (IKO har inte spelat sedan den 30 januari, då det blev förlust med 0–3 borta mot Örebro)?

– Ganska bra, tycker jag. Det är tredje uppehållet för oss – ibland känns det nästan lite frustrerande att återigen vänta på en match under en längre tid. Men vi har fått chansen att återhämta oss – vi hade ett otroligt tufft matchschema innan uppehållet, så spelarna var ganska slitna där i slutet (IKO har inte gjort mål på två matcher). Nu har vi vilat och tränat upp oss igen. Förhoppningsvis kan vi dra nytta av det över tid. Sedan är det alltid en utmaning när man ska köra i gång igen – men det ser jag som ett kortsiktigt problem, säger Martin Filander.

Tabellnian IKO, som saknar fyra OS-spelare, är på plats i Göteborg och på torsdagskvällen skrinnar Kalmar läns hockeystolthet in i klassiska Scandinavium för att möta fyran Frölunda – skadefria IKO har fyra juniorer i truppen: forwarden/centern Mikkel Øby-Olsen (född 2002), forwarden Hampus Plato (född 2002), forwarden Nils Bolin (född 2002) och forwarden Charlie Björklund (född 2002).

Tre av fyra OS-spelare (bröderna Zohorna, Tomas och Hynek, samt Brian Cooper) ser dock ut att kunna vara med när IKO möter Färjestad hemma i Be-Ge Hockey Center på tisdag.

– Jag har inte pratat med Cooper än, jag ska snacka med honom i morgon – men det låter väl högst rimligt, säger Martin Filander.

”Det är historia – så det hjälper oss inte jättemycket nu”

Succécentern Fredrik Olofsson är kvar i Kina. Tre Kronor besegrade Kanada med 2–0 i OS-kvartsfinalen och på fredag möter Sverige ryssarna i semifinalen.

Hur tänker du kring Frölundamatchen – ni har 2–1 i matcher mot dem under säsongen (2–3 efter förlängning på hemmais den 25 september, 4–3 efter straffar i Göteborg den 30 november och hela 7–4 hemma den 22 januari)?

– Ja, det är historia – så det hjälper oss inte jättemycket nu. Men vi har en grym entusiasm och vi hoppas kunna göra något bra av det. Det gäller att vi kommer in med en jäkla energi nu när vi får chansen att starta om. Vi ska se det som en möjlighet, säger IKO-tränaren, som pratar om att spela ”frisläppt” och att laget har ”allt att vinna i den här matchen”.

– Vi måste våga släppa loss i vårt spel – och vi måste våga utmana oss själva i vår prestation. Det är jäkligt viktigt. Sedan får vi ta det som det är. Det är en match i taget som gäller i det här läget. Vi får se vad vi kan ta med oss efteråt och vad vi behöver förbättra.

IKO saknar två centrar i matchen mot Frölunda – Fredrik Olofsson och Tomas Zohorna – och Martin Filander berättar att Cam Brace kommer att ta en av centerplatserna.

Vem tar den andra centerplatsen?

– Det återstår att se. Men vi är redo.

Johan Alm är redo för spel?

– Absolut – han är med.

Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn, och Roger Rönnberg, huvudtränare i Frölunda.
Foto: Peter A Rosén

Under tisdagen gjorde IKO klart med en tredjemålvakt under den återstående delen av SHL-säsongen.

Det rör sig om 28-årige Tomas Rydén i Tingsryds AIF.

– Tomas Rydén kommer att vara namngiven målvakt för IK Oskarshamn. Detta innebär att han kommer att vara tillgänglig för klubben efter att han har spelat klart med Tingsryds AIF, säger TAIF:s målvaktstränare Peter Josephsson till föreningens hemsida.

Värmlänningen Tomas Rydén, född i Karlstad i november 1993, har Färjestad som moderklubb.

Han har även varit i Karlskoga HC, Hammarö HC, Forshaga IF, Köping HC och Vimmerby HC.

Under den innevarande säsongen har han 91,1 i räddningsprocent efter fem matcher i TAIF-kassen i allsvenskan.

Säsongen dessförinnan storspelade han i Vimmerby i division 1.

”Jag litar på Sampa”

Vad vet du om honom?

– Jag ska egentligen inte uttala mig om målvakter i detalj. Det får man ta med ”Sampa” (målvaktstränaren Mikael Sandberg). Jag vet bara att han är en late bloomer och att han har gjort det väldigt bra efter att han kom tillbaka från en operation. Det är en bra målvakt i en bra ålder. Jag litar på Sampa, som har full koll på honom, säger Martin Filander.

– Det är bra – vi behöver någon som är van vid att spela och som kan hoppa in om det händer något, tillägger han.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS