Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IKO-backen Emil Wahlberg trivs i Oskarshamn: “Det är superhärligt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Oskarshamnaren Filiph Engsund och Vimmerbysonen Markus Modigs är de enda spelarna i IK Oskarshamns trupp som har sina rötter i närområdet.

Men Åseda ligger nästgårds, som bekant.

Och där är IKO-backen Emil Wahlberg uppvuxen.

– Det är ganska nära till Åseda, konstaterar han när vår tidning pratar med honom efter måndagens träningspass i Be-Ge Hockeycenter.

Emil Wahlberg tycker att det är underbart att bo nära vattnet. Det har han inte gjort tidigare.

31-årige Emil Wahlberg är tämligen unik – på mer än ett sätt.

Han har gjort mål i samtliga hockeydivisioner – från trean till SHL.

Och en annan rolig detalj är att han faktiskt bara har lirat för Smålandsklubbar: Åseda, Troja-Ljungby, Vimmerby, Västervik och Oskarshamn.

Han berättar att han och hans familj (frun och de två döttrarna) trivs utmärkt i Oskarshamn.

– Det är hur bra som helst här. Jag har bara gott att säga om Oskarshamn.

Det är lite större än Vimmerby i alla fall…

– Ja, minst dubbelt så stort. Vi trivs hur bra som helst i Oskarshamn. Vi har aldrig bott så här nära vattnet tidigare. Det är superhärligt.

Och i IKO trivs du bra, givetvis…

– Ja, jag har inget att klaga på, säger Emil Wahlberg, som alltså har lämnat hemorten Åseda.

– Flytten gick till Vimmerby 2011. Där spelade jag i fem år. Under den tiden byggde jag och min fru hus där. Vi har kvar huset – så jag pendlade när jag spelade i Västervik.

– Nu hyr vi ut huset och bor i Oskarshamn. Sedan får vi se hur det blir i framtiden – om jag gör en bra säsong här och får vara kvar.

Hur känns det efter en vecka på is?

– Jo, men i dag kändes det bra, tycker jag. Efter förra veckan var jag dock lite trött. Men det var nog alla. Vi körde på hårt direkt – och då känns det i kroppen. Särskilt i höfter och ljumskar. Får man två dagars vila, som vi fick i helgen, så brukar det kännas ganska bra på måndagen. Och det gjorde det.

Emil Wahlberg under måndagens träningspass.

På onsdag är det dags för den första träningsmatchen – Linköping på hemmais. Hur går tankarna inför den fighten?

– Det ska bli kul. Det är en sak att träna – men man ska kunna prestera när det är match också.

– Det är alltid roligt att spela matcher – och mäta sig med andra lag.

Nu har du en säsong i SHL i bagaget. Är ligan som du trodde att den skulle vara?

– Ja, det måste jag säga. Det var tufft – alla spelare i SHL är bra. Det gäller att vara påkopplad hela tiden och göra sitt yttersta varje dag, så att man blir bättre. Det går snabbt där ute och alla är så pass skickliga att det blir kämpigt om du har en dålig dag.

Du har alltså spelat i alla serier – division 3, division 2, division 1, allsvenskan och SHL. För dem som inte är jätteinsatta i hockeyn, men som ändå läser den här intervjun – hur ska man beskriva skillnaden mellan divisionerna?

– Jag har fått den frågan många gånger. Ju högre upp man kommer i divisionerna, desto professionellare blir allting. För varje nivå du kommer till, så behöver du tänka på alla saker extra noga.

– Träningen, återhämtning, hur du agerar på isen och alla sådana bitar.

När jag intervjuade Markus Modigs i fredags, så sa han att det framför allt är hjärnorna som är snabbare i SHL…

– Det kan jag hålla med om. Det finns jättemånga spelare i tvåan, ettan och allsvenskan som är jättesnabba på skridskorna. Det finns till och med de som är snabbare än en del i vårt lag. Det gäller att man har en snabb hjärna också, som Modigs säger. Så att man kan använda sig av sin snabbhet.

“Alla är lite skarpare”

– Titta på NHL, exempelvis. De bästa spelarna är inte alltid de snabbaste spelarna. Utan de bästa spelarna är de som har det vassaste hockeytänket.

– Så det är klart att alla är lite skarpare i SHL, jämfört med de lägre serierna.

Man ligger steget före i huvudet, hela tiden?

– Ja, du måste försöka göra det – annars tappar du för mycket.

Tempobiten är alltså inte den stora skillnaden mellan serierna?

– Tempot blir högt i och med att pucken går fortare. Sedan åker vi ju fort också, förstås.

Du har gjort en häftig resa – från trean till SHL…

– Ja, säger Emil Wahlberg och skrattar.

Hur tänker du kring det nu när du är i den högsta serien?

– Det är inte många som har gjort den resan. Jag vet att det finns några som har spelat i alla divisioner. Sedan vet jag inte om det finns någon som har gjort som jag – som har gått från trean till tvåan, från tvåan till ettan, från ettan till allsvenskan och från allsvenskan till SHL.

“Jäkligt kul”

– Det är nog vanligare att man i sådana fall har spelat i ettan, allsvenskan och SHL och sedan varvat ner i tvåan och trean.

– Jag är tacksam för den resan som jag har fått vara med om. Det har varit lärorikt på alla nivåer. Jag har haft jäkligt kul – och det har jag fortfarande.

Moderklubben Åseda har varit i tvåan, men spelar i trean för närvarande.

– De har ett ruskigt bra lag, så jag tror att de kommer att utmana om en plats i division 2 – om allt går som det ska och de får spela klart säsongen.

Hur det går för Åseda har du förstås koll på?

– Ja, det har jag. Min äldsta bror (Rickard Wahlberg) är med som materialförvaltare där.

Derbyrivalen Virserum spelar i samma serie som Åseda.

– Det blir extra mycket rivalitet under den kommande säsongen i och med att Åseda tog de två bästa spelarna i Virserum, säger Emil Wahlberg, som tycker att det är roligt att följa moderklubben.

Vad tror du om den här säsongen, för IKO:s del? Vad talar för att det kommer att gå bättre för er jämfört med förra säsongen (då Oskarshamn hamnade på sistaplatsen i SHL)?

– Först och främst så tycker jag att det har sett väldigt bra ut på träningarna. Det har bara gått en vecka, men det har sett ruskigt bra ut.

– Det som talar för oss, är att alla som var här förra säsongen har erfarenhet av en säsong i SHL. Sedan tycker jag att vi har kryddat truppen med väldigt intressanta spelare. Vi har ett bra målvaktspar och så vidare.

– Jag hoppas att vi kan få ihop ett bra grundspel. Och det känns det som att vi ska kunna få – och då blir vi jäkligt svårslagna.

Kommer ni att spela ungefär likadant som ni gjorde förra säsongen?

– Det är klart att det kommer att likna sättet vi spelade på förra säsongen. Men vissa detaljer är nya. På det stora hela kommer man dock att känna igen sig.

Vad säger du om den nya tränarstaben?

– De är jättebra. Det är väldigt seriösa och kompetenta personer. Det hade vi givetvis under förra säsongen också – men jag har fått ett jättebra intryck av den nya staben.

Vilka förväntningar har du på dig själv?

– Jag har inte tänkt så mycket på det än. Men man vill alltid göra en bättre säsong jämfört med den gångna säsongen.

– Jag vill spela mer stabilt och jämnare över hela säsongen. Sedan vill man alltid vara med och bidra framåt. Kanske kan det trilla in någon puck extra, jämfört med förra säsongen.

Emil Wahlberg gjorde ett mål förra säsongen. Det var mot Frölunda på hemmais (i öppen kasse).

Om du dubblar den målskörden, så kan du vara nöjd…

– Ja, det är ett litet mål som jag har. Det vore kul om ett av målen var med målvakt också, säger Emil Wahlberg och skrattar.

– Men det viktigaste är att vi vinner. Skulle jag stå på 0 mål och 0 målgivande passningar efter säsongen, samtidigt som laget har gått bra, så är jag nöjd med det.

Emil Wahlberg beskrivs oftast som en tvåvägsback – som är bra åt båda hållen.

– Den beskrivningen var korrekt när jag spelade i Västervik. Men här känner jag att jag har fått en annan roll. Den är lite mer defensiv jämfört med rollen som jag hade i Västervik och Vimmerby.

“Väldigt spelskicklig”

– Men det är klart att jag vet att jag kan spela offensivt också. Det handlar bara om att våga ta fram det också. Nu spelar jag med Näsén (Pontus) och han är ganska offensiv. Då får jag tänka mer defensivt och se vad han gör.

– Det är bra att ha ”Fille” (Filip) Engsund i mitten också. Han är väldigt spelskicklig och läser spelet mycket bra. Han kan täcka upp om jag eller Näsén drar iväg.

Känns det okej för dig att ha en defensivare roll?

– Ja, absolut – jag tar den rollen jag får. Och det är 110 procent som gäller.

Vad är du bäst på, enligt dig själv?

– Jag vet inte. Jag brukar alltid säga att jag är jämndålig på allt. Jag är egentligen inte superbra på någonting – jag har ingen direkt spetsegenskap. Men jag är heller inte jättedålig på något.

– Andra får bedöma hur jag är på isen. Det är lättare för dem.

Tycker du att någon av de nya spelarna sticker ut extra mycket hittills?

– Ja, Nolan Zajak ser ruskigt bra ut. Brian Cooper ser också bra ut. De är rörliga, spelskickliga och man ser att de har ett bra spel i sig. Och på Nolan ser man att han har spelat i ett snarlikt spelsystem tidigare (Nolan gör sin andra sejour i IKO, reds. anm.).

– Jag såg en del av Björklövens matcher förra säsongen – och Joe Cannata (den nye målvakten) ser jäkligt stabil och bra ut. Det kommer att bli en tuff kamp mellan Cannata och Tex (den andre målvakten, Williamsson) om vem som ska ha förstaspaden.

Det är inte säkert att någon publik släpps in på matcherna i SHL. Åtminstone inte i början. Hur tänker du kring det?

– Det är jäkligt tråkigt. Självklart vill vi ha publik på läktarna. Det vill alla. Men världen ser ut som den gör för tillfället – och det är bara att hålla tummarna för att situationen förändras till det bättre så snart som möjligt.

– Men vi är inställda på att det blir utan publik ett tag framöver.

Emil Wahlberg spelar i den blåklädda femman på träningarna. Han bildar backpar med Pontus Näsén. Framför dem hittar vi Jonas Engström, Filiph Engsund och Jan Ordos.

Fakta / Emil Wahlberg

Ålder: 31 (född 1989).

Längd: 184 centimeter.

Vikt: 88 kilo.

Klubbfattning: Vänster.

Position: Back (har även varit center under karriären).

Moderklubb: Åseda IF.

Övriga klubbar: IF Troja-Ljungby J20, Vimmerby HC, Västerviks IK, IK Oskarshamn.

Kuriosa: Har lirat i samtliga hockeydivisioner – division 3, division 2, division 1, allsvenskan och SHL.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS