IKO chanslösa i Leksand

2020-02-22 0 av Conny Blomander

LEKSAND/OSKARSHAMN

Hängande huvuden och stor besvikelse.

Och IK Oskarshamn hade inte mycket att sticka näsan i vädret för i Leksands ishall.

Hemmalaget vann med klara 3-0 och är nu bara en poäng bakom IKO.

För IKO handlade det både om att hänga av Leksand och vinna en match efter sex förluster på rad.

Det blev helt tvärtom.

Spelmässigt gjorde IKO ungefär samma mediokra insats som i 0-12 matchen borta mot Färjestad i höstas.

Leksand tog tag i matchen direkt. Hemmalaget var bättre i allt och radade upp fyra riktigt bra målchanser de fem första minuterna. Men där hemmaspelarna sköt utanför.

Richard Bachman gjorde debut i IKO-kassen. Han behöver helt klart mer tid för att hitta formen.

Leksand gjorde samtliga tre målen i powerplay men två av målen var inte otagbara.

2-0 räddade Bachman först men gled sedan iväg på benskydden en bra bit utanför målområdet och lämnade målet helt tomt. Sebastian Wännström kunde ha petat in pucken med stängda ögon.

3-0 var ett dragskott från Marek Hrivik från blå och som Bachman hade fritt synfält på. Pucken gick mellan vänsterarmen och kroppen. Till och med Marek såg förvånad ut att pucken gick in.

IKO skapade ingen egentlig målchans på 60 minuter utan gästerna ställde sig lydigt in i det spelet som Leksand ville ha.

Det var dålig intensitet, fokus, vilja och fart. Spelmässigt blev laget långt i anfallen när kedjorna inte hängde ihop. Det var ofta en IKO-forwards mot tre hemmaspelare och där allt rann ut i sanden då det inte fanns några passningsalternativ.

Rent mentalt kan det givetvis vara svårt att ställa om inställningen och fokus under match. Det lyckades inte IKO med. Å andra sidan är det tjänstefel att gå ut till en match med så dålig ambition som laget visade i Leksand.

– Det skreks och peppades i båset i tre perioder, men inget hände. Det var stängt i skallarna på spelarna, sa tränaren Per-Erik Perra Johnsson.

– Ingen av spelarna kommer upp i godkänd nivå och långt ifrån den nivå jag sett dem spelare i de matcher jag varit med.

– Ja det känns väldigt konstigt att det kan bli så här och spelarna inte förmår att höja sig under matchen, menade Perra.

Noterbart var att Simon Deprés var tillbaka i laget igen, vilket var positivt.

Åtta omgångar återstår innan slutspelet drar igång. För IKO blir det playoff för att hänga kvar.

IKO har Färjestad hemma på tisdag, Luleå borta på torsdag och Djurgården borta på lördag.

På papperet tre mycket tuffa matcher, men IKO har visat sig spela riktigt bra hockey mot topplagen. Månne att det kan bli någon poäng för att hålla Leksand kvar på sistaplatsen – och för att höja självförtroendet.

Om IKO slutar sist eller näst sist är i det egentliga bekymret utan det är att laget får upp just självförtroendet, farten i åkningen och i passningsspelet. Att våga spela utan att tänka för mycket.

Målvakten Richard Bachman debuterade i IKO mot Leksand. Amerikanen har en bit kvar till slutspelsform. Foto: IK Oskarshamn

IK OSKARSHAMN

Text: Conny Blomander, conny@oskarshamns-nytt.se

Foto: Pierre Stjernstedt, pierre@oskarshamns-nytt.se

Foto: IK Oskarshamn