Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IK OSKARSHAMNS TRÄNARE MARTIN FILANDER: ”Jävligt surt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KARLSTAD/OSKARSHAMN

ISHOCKEY

SHL

Färjestad BK – IK Oskarshamn 2–0 (0–0, 0–0, 2–0)

IK Oskarshamn, med sex förluster i följd på bortais, har 0-7 mot Färjestad BK på de två senaste matcherna.

Det blev 0-5 i Be-Ge Hockey Center i början av december.

På lördagskvällen vann värmlänningarna med 2-0 i Karlstad.

De satte båda målen i powerplay (FBK landade därmed på en 40-procentig utdelning i numerära överlägen).

IKO, som är SHL:s mest utvisade lag för närvarande, fortsätter att åka ut alldeles för mycket.

I kväll blev det sammanlagt 14 minuter på botbänken (hemmalaget hade bara sex utvisningsminuter).

Och huvudtränaren Martin Filander är mycket irriterad när vår tidning pratar med honom någon halvtimme efter slutsignalen.

”Det gör ont att förlora på det sättet”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IK OSKARSHAMN

– Jävligt surt att förlora på det här sättet, tycker jag. Återigen drog vi på oss för många utvisningar för att kunna ge oss själva en ärlig vinstchans. Vi hade ändå fått matchen till ett hyfsat ställe. Det stod 0–0 inför sista – och det är ett bra läge borta. Men vi fortsatte att ta naiva utvisningar som inte hjälpte oss som lag. Det var ju inte utvisningar som tog bort några målchanser för Färjestad. Det gör mig besviken – det gör ont att förlora på det sättet, säger han.

”Det får inte bli sex-sju stycken per match”

– Vi är ett ganska bra hockeylag om vi fokuserar på att lira. Det är klart att man får en utvisning här och där – det är sådant som händer, men det får inte bli sex–sju stycken per match. Kollar du på alla lagens powerplayprocent, så ser du att man är i riskzonen om man tar fler än tre – tar du fyra eller fler, så är det nästan garanterat att du åker dit. Då bäddar man för problem. Nästan alla lagen ligger över 20 i powerplayprocent.

– Vi spelade jättebra i boxen – och dödade de tre första. Sedan tog vi ytterligare en som inte hjälpte oss – och när vi jagade tog vi en till. En väldigt onödig utvisning som dödade matchen. Efter det var vi inte nära. Vi hade heller inte det där riktiga hotet i kväll, som vi brukar ha. Men man ska ju kunna vinna på det sättet också – om man håller sig lite kall och spelar rutinerat. Men det gjorde vi inte den här gången. Det är bara att ta lärdom och verkligen bli bättre utifrån det också, sa IKO-tränaren.

Men ni har givetvis pratat om de onödiga utvisningarna flera gånger tidigare?

– Ja, det är klart att vi har. Och vi fortsätter att prata om det titt som tätt – men man måste gå till sig själv också, som spelare, och vara professionell – och ta tag i det. Nu har vi pratat om det för länge, tycker jag. Nu är det dags att göra något åt det. Som individ måste man inse att man sätter sina lagkamrater i klistret.

Vi får hoppas på bättring i Örebro på söndagskvällen…

– Ja, såklart – det siktar vi på.

Hur ser du på den matchen?

– Ja, det är en supertuff utmaning. De är stekheta nu – de har varit på gång på sistone och i kväll vann de med 7–1 (hemma mot Djurgården). Det är aldrig lätt att spela i Örebro. Nu har de dessutom fått i gång sin offensiv, som har hackat under en period. Jag hoppas att vi är fyllda av revanschlusta och disciplin när vi kommer dit, så att vi kan göra en sjujävla bortamatch. Det är målsättningen. Vi har dessutom tillräckligt med tid för återhämtning inför den matchen (nedsläpp klockan 18:00). Vi ska gå in och spela skjortan av oss själva, så får vi se hur långt det räcker.

”Det finns ingen annan väg”

Men du kör inte med den gamla modellen, som ofta gick ut på att tränarna skällde ut spelarna efter sämre prestationer? Du kör mer med samtal?

– Ja, jag försöker samtala. Men det är klart att även jag blir irriterad ibland och höjer rösten lite grand. I regel är det dock inget som leder till att spelarna förstår bättre. Men jag är ingen robot, jag har olika nivåer. Och naturligtvis säger jag till på skarpen när det inte är tillräckligt bra – när det är dags att ta ansvar. Vi pratar och pratar, men nu vill vi se handling. Det finns ingen annan väg. För mig blir det på något sätt själviskt. Man kan ha otur med en hög klubba eller en med en klubba som fastnar. Några sådana tvåor kan man ta, man överlever. Det händer alla lag. Men det är de andra grejerna, som sker på vägen, där vi inte har den närvaron och det fokuset som krävs. Och man ska framför allt inte hålla på med att sopa tillbaka när man är frustrerad. Det är inte okej, tycker jag.

Sover ni över i Karlstad i natt?

– Nej, vi åker till Örebro, säger Martin Filander.

Här är SHL-tabellen.

Här är IKO:s interna poängliga.

Här har vi samlat alla våra IKO-artiklar, in och läs.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Tim Juel. Stabil mellan stolparna. Han tog 29 av 31 skott (93,55 i räddningsprocent).

**  Hynek Zohorna. Zohorna-kedjan fungerade bäst denna kväll. Hynek är en väldigt klok spelare.

 Tomas Zohorna. Zohorna-kedjan var vassast, som sagt var. Tomas bidrar på många olika sätt. Ska bli intressant att se bröderna i Tjeckiens OS-lag.

Totalställning:

31: Fredrik Olofsson.

21: Joe Cannata.

19: Patrik Karlkvist. Tim Juel, Tomas Zohorna.

10: Jonas Engström, Kim Rosdahl.

9: Hynek Zohorna.

8: Cam Brace.

7: Brian Cooper.

6: Johan Johnsson, Lukas Pilö.

5: Dale Weise.

4: Philip Samuelsson, John Dahlström, Joakim Thelin.

3: David Quenneville, Mikkel Øby-Olsen, Daniel Muzito-Bagenda.

2: Hampus Plato.

1: Emil Martinsen Lilleberg, Johan Alm, Johannes Salmonsson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS