IKO-tränaren Martin Filander: ”Leksand är kanske seriens hetaste lag just nu”

IKO-tränaren Martin Filander: ”Leksand är kanske seriens hetaste lag just nu”

2021-10-27 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Leksand vann med 3–2 när lagen möttes i Dalarna för tre veckor sedan.

Nu är revanschbegäret givetvis stort i IK Oskarshamn inför torsdagskvällens fight mellan de båda lagen.

Vi kan nog räkna med ett fullsatt Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn (det brukar bli lapp på luckan när leksingarna är på besök).

Hur är det med Johan Johnsson (skadad)?

– Han är indisponibel just nu, svarar Martin Filander.

Oklar prognos?

– Ja, det kan man säga. Vi tar det dag för dag, så får vi se.

Han spelar inte mot Leksand?

– Nej, troligtvis inte.

Johan Johnsson. Foto: Pierre Stjernfeldt

Har ni några andra skador eller sjukdomar förutom dem som saknas på grund av skador (Johannes Salmonsson, Dale Weise och Johan Johnsson)?

– Nej.

Dale Weise är på plats nu, eller?

– Ja, han är på plats och börjar träna med oss igen i morgon.

Dale Weise. Foto: Pierre Stjernfeldt

Hur vill du sammanfatta Rögle-matchen (1–2-förlust, efter förlängning, på tisdagskvällen)?

– Jag tycker att vår prestation var bra. Det var en jämn match, spelmässigt, i två perioder. I tredje perioden ryckte vi ifrån ordentligt i antalet målchanser.

– Vi borde ha satt någon puck till. Vi hade definitivt lägen för det. Vi tog oss tillbaka och kvitterade (Jonas Engström) och vi kunde absolut ha avgjort matchen under ordinarie tid. Men det blev förlängning och där är det små marginaler. De lyckades få in en puck.

IKO brände många lägen mot Rögle på tisdagskvällen. Foto: Peter A Rosén

”Jag är otroligt nöjd med prestationen, totalt sett”

IKO-TRÄNAREN MARTIN FILANDER OM MATCHEN MOT RÖGLE

– Jag är i alla fall otroligt nöjd med prestationen, totalt sett. Vi ville ha med oss alla poängen, men nu blev det så här. Det viktiga är att vi fortsätter att spela med den här intensiteten och självförtroendet. Då kommer vi att kunna fortsätta att ta en del poäng.

Ja, ni skapade en hel del…

– Ja, definitivt. Vi dominerade i princip under hela tredje perioden. De två första perioderna var jämna. Men för att vinna hade vi nog behövt ett bättre powerplay. Så här är det dock ibland – det är bara att jobba på.

Ungdomarna – 19-åringarna Hampus Plato och Mikkel Øby-Olsen – imponerade i sina byten (båda fick en speltid på omkring nio minuter, totalt). De stred hårt…

– Ja, absolut. De gjorde det bra och spelade efter sina resurser. De tog byte för byte och spelade noggrant. Det är otroligt viktigt för dem att ta chansen när de får den, som de har fått nu. Det känns bra att de tar så mycket ansvar när de är på isen. De spelar på rätt typ av marginaler, så att de får fler och fler byten.

– Det är viktigt för oss att de spelar bra, eftersom det påverkar istiden för många andra. Vi måste hålla upp nivån hela vägen. Det är kul att de tar chansen.

Mikkel Øby-Olsen. Foto: Pierre Stjernfeldt

Hur tänker du kring Leksandsmatchen?

– Det är en tuff utmaning. Leksand är kanske seriens hetaste lag just nu (här är tabellen). Det vet vi om. Men vi har spelat bra under de två senaste matcherna. Den energin tar vi med oss.

Hur är det med revanschbegäret, med tanke på förlusten senast?

– Ja, vi gjorde ingen supermatch i Leksand. Men då var då och nu är nu. Det viktiga är att vi fokuserar på den här matchen.

Får vi se Joe Cannata i målet?

– Det återstår att se, svarar Martin Filander, som berättar att Alex Henry, utvecklingscoach i NHL-klubben Arizona Coyotes, var på besök i Be-Ge Hockey Center i samband med onsdagens träningspass.

– Han jobbar med utvecklingen av deras draftade spelare. Han har ögonen på Emil Martinsen Lilleberg som är draftad av Arizona. Vi bjöd in honom eftersom han har en viss kontakt med Lilleberg. Vi vill att Alex Henry ska förstå hur vi jobbar varje dag – och vad vi pratar om, så att vi jobbar mot samma mål när det gäller Emils utveckling. Om han ska bedöma Emils prestationer utifrån Arizonas perspektiv, så behöver han veta vad vi säger till Emil.

Troligt IKO-lag mot Leksand i Be-Ge Hockey Center på torsdagskvällen (nedsläpp klockan 19.00):

Målvakt:

Joe Cannata (Tim Juel)

Förstafemman:

Brian Cooper, Lukas Pilö – Patrik Karlkvist, Fredrik Olofsson, Kim Rosdahl

Andrafemman:

Philip Samuelsson, David Quenneville – Cam Brace, Tomas Zohorna, Hynek Zohorna

Tredjefemman:

Robin Norell, William Worge Kreü – John Dahlström, Daniel Muzito-Bagenda, Jonas Engström

Fjärdekedjan:

Mikkel Øby-Olsen, Joakim Thelin, Hampus Plato

Sjundeback:

Emil Martinsen Lilleberg.

Dela gärna artikeln: