Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IKO-tränaren sågar Svenska Ishockeyförbundet: “Det verkar vara svårt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Tidigare på torsdagen berättade vi att IK Oskarshamns succébröder, Tomas och Hynek Zohorna, finns med i Tjeckiens OS-trupp.

– Jag är jätteglad för deras skull. Det är en fjäder i hatten för hela vår verksamhet – och för dem. Det är ett bevis på att de gör ett bra jobb. Extra kul, med tanke på att det är ett så stort hockeyland också, säger IKO:s huvudtränare Martin Filander till ON på torsdagseftermiddagen.

Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn, snackar med Tomas Zohorna. Foto: Peter A Rosén

– För oss är det förstås försvårande – men i det långa loppet kanske vi får energi av detta. De kommer hem och är inspirerade efter att ha spelat mot väldigt bra motstånd. Det finns både bra och dåliga saker med detta. Det är bara att anpassa sig, tillägger han.

Tomas Zohorna. Foto: Peter A Rosén
Hynek Zohorna. Foto: Pierre Stjernfeldt

Den 4 februari är det dags för OS-invigningen, men de olympiska tävlingarna påbörjas redan 2 och 3 februari, med bland annat curling och damishockey.

Herrarnas hockeyturnering dyker upp i programmet den 9 februari. Finalen avgörs den 20 februari.

OS-spelarna ska vara på plats hos sina landslag från och med den 2 februari, vilket innebär att SHL-lagen kan använda dem till och med den 1 februari.

“Andra länder kan bygga klart sina lag – det verkar dock vara svårt i Sverige”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IK OSKARSHAMN

Ni vet inte om Fredrik Olofsson blir uttagen?

– Nej.

Beskedet dröjer…

– Ja, av någon konstig anledning. Andra länder kan bygga klart sina lag – det verkar dock vara svårt i Sverige. Men vi tar det som det kommer. Vi hanterar det vi kan påverka. Nu handlar det om att vara i nuet väldigt mycket och göra en bra period fram till OS, såklart.

Fredrik Olofsson. Foto: Pierre Stjernfeldt

Tre Kronor måste – enligt de internationella reglerna – presentera sin OS-trupp senast den 24 januari, konstaterar IKO-tränaren.

“Troligtvis vet de vilka de vill ha med. Det är min gissning”

MARTIN FILANDER

– Men man behöver ju inte använda alla datum. Troligtvis vet de vilka de vill ha med. Det är min gissning. Det kan inte vara någon överraskning för någon vid det här laget. Men vi får se vad som händer. Kommer han med, så får vi hantera det. Och då får vi vara glada för hans skull. Kommer han inte med, så får vi hantera det.

Tycker du att det här är dåligt skött av Svenska Ishockeyförbundet?

– Det hjälper oss inte. Det är ju inte så att de tänker på att vi har en verksamhet som bedrivs 330 dagar per år – och de har en verksamhet som bedrivs operativt några veckor om året. All information som vi kan få i tid hjälper oss ganska mycket. Det verkar vara olika när det kommer till hur förbunden respekterar det. Det är inte min sak att bestämma vad som är rätt eller fel, men jag hade vid det här laget uppskattat att veta hur det blir.

“Det finns lite förbättringspotential. Så kan vi säga”

MARTIN FILANDER

Du hade helst sett att SHL hade sagt nej till att skicka spelare till OS (SHL är dock bundet vid ett avtal som tvingar ligan att skicka spelare till landslagen)?

– Ja, definitivt – eller att man hade infört ett spelstopp. Då hade det inte varit några problem. Nu är vi inte byxade för att ha OS i vårt program – och beskedet kom väldigt sent. Dessutom dröjer vissa ännu längre med att ge oss ett besked om vilka som ska spela. Det finns lite förbättringspotential. Så kan vi säga.

Sedan får vi se om även Brian Cooper (USA) och Joe Cannata (USA) blir uttagna?

– Ja, vi har flera nordamerikaner som kan bli uttagna. Men jag har ingen koll på trupperna och jag har inte heller hört något om det. Vi får se hur det blir. Men varje uttagen spelare är ett tecken på att vi har en bra verksamhet – och ett bevis på att grabbarna har gjort ett jäkligt bra jobb. Jag ser det som positivt.

Brian Cooper. Foto: Pierre Stjernfeldt

Samtidigt handlar det om bärande spelare för IKO. Det är svårt att fylla de kostymerna…

– Jo, så är det. Men det får vi hantera. Det finns vissa regler kring det där. Om jag har uppfattat det rätt, så har man rätt att flytta matcherna om man har två OS-spelare fler än motståndarna (eller om båda målvakterna är uttagna). Vi kommer såklart att utnyttja detta om vi har många borta. Så enkelt är det. För oss handlar det om att hitta vägar och ställa bästa möjliga lag på isen och försöka vinna hockeymatcher. Det är prio ett för oss.

SHL-matcher flyttas hejvilt för närvarande. Schemat blir hektiskt för er framöver. Hur tänker du kring det?

– Ja, det kommer att vara så – och det är bara att gilla läget. Nu blev det som det blev. Det viktiga är att vi är i nuet och att vi ser till att vi är förberedda inför varje match. Det kommer att bli många matcher och färre träningar, så vi måste lära oss av det som händer i matcherna. Vi får helt enkelt se till att vara skärpta och göra ett bra jobb. Det är viktigt att killarna lär sig att jobba mycket med sina av- och på-knappar, så att de får bra återhämtning – och alltid är beredda när pucken släpps. Det kommer att vara prioriterat under den här perioden. Det är en utmaning för oss allihop. Ledarstaben och killarna ska göra ett bra jobb tillsammans.

Är det av- och på-knapparna som har varit problemet under de senaste matcherna? Det har sett lite sämre ut jämfört med tidigare delar av säsongen…

– Nja, jag tror att alla lag har dippar. Vi hade en väldigt bra inledning på säsongen. Det är naturligt att det går upp och ner. Vi möter bra lag. Någon match handlar det säkert om knapparna, men i några andra matcher kan det handla om taktiken och noggrannheten eller matchplanen och förberedelserna. Vi har ett gemensamt ansvar. Men det är klart att vi ska fortsätta att arbeta för att bli bättre och bättre för varje dag som går. Vi ska vara fysiskt och mentalt förberedda hela tiden.

– Vi jobbar på det. Men vi har varit borta i en halv månad ungefär, så vi har ganska mycket grunder som ska jobbas i gång. Vi fokuserar på det – och vi tror att det kommer att ta oss framåt igen.

Är det bara Joe Cannata som saknas inför söndagsmatchen hemma mot Malmö?

– Ja, som det såg ut i går (onsdag), ja. Vi får se hur det ser ut i morgon.

Joe Cannata. Foto: Pierre Stjernfeldt

Ni har varit lediga i dag?

– Ja, i dag har vi haft en återhämtningsdag efter några dagars hårdträning.

Hur långt ifrån hundra procent är de spelare som har haft covid-19?

– Det rent hockeymässiga är en sak – men förhoppningsvis känner de inte av sjukdomssviterna, flåsmässigt med lungorna och sådant, på nästa träning. Sedan får vi se hur det blir med det hockeymässiga. Jag tycker att det tar sig för varje dag som går. Jag hoppas att de är redo för spel till helgen.

Inga skavanker i övrigt i truppen?

– Nej.

“Hans situation har inte varit lätt”

MARTIN FILANDER OM STJÄRNFÖRVÄRVET DALE WEISE

En del läsare undrar varför stjärnförvärvet Dale Weise har varit extraforward på sistone. Hur ser du på det? Vad handlar det om?

– Han är vid gott mod och jobbar på. Vi försöker bedöma alla spelare utifrån funktion och vad de ska göra. Han fick en väldigt olycklig start när han kom hit. Han har haft problem med skador – sedan fick han dessutom en bra smäll av coronan. Hans situation har inte varit lätt. Men han är fortfarande en otroligt bra kille för gruppen.

– Vi jobbar på tillsammans och försöker hitta vägar till formen.

Det går åt rätt håll för honom?

– Ja, efter sjukdomen, absolut. Men det handlar också om att vi ska ställa bästa laget för dagen på benen. Det rör sig fortfarande om lite anpassning till den här ligan. Han känner säkert själv att det finns saker som kan bli bättre. Han jobbar på varje dag och tar kliv. Han har en otrolig energi som är bra för gruppen. Det är en bra kille att ha i rummet varje dag. Kapaciteten finns där – det ser vi. Vi jobbar på för att få snurr på det. Lyckas vi med det, så kommer han definitivt att vara en tillgång för oss, säger Martin Filander.

Dale Weise. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS