Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IKO:s Filiph Engsund: “Det hade varit jävligt kul att spela ett slutspel”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Efter fredagens träning i Be-Ge Hockeycenter pratar vi med den ende oskarshamnaren i den nuvarande upplagan av IK Oskarshamn – den ytterst glade, trevlige och skicklige hockeyspelaren Filiph Engsund.

Han gjorde 17 poäng, varav tio mål, under sin debutsäsong i SHL.

Nu siktar han på att bli ännu vassare.

Vid intervjutillfället utanför ishallen är även kusinen med – Hugo Engsund.

– Förstemålvakt i J20-laget, hoppas jag, säger Filiph Engsund.

– Allt har känts bra hittills, tycker jag. Vi har första träningsmatchen nästa fredag, mot Karlskrona på bortais, berättar Hugo Engsund.

Kusinerna Engsund, Filiph och Hugo.

A-laget spelar sin första träningsmatch på onsdag – hemma mot Linköping.

Hur känns det efter den första träningsveckan?

– Jag är sliten. Det tar på kroppen. Det känns både på morgnarna, eftermiddagarna och kvällarna. Men det är kul att vara igång, säger Filiph Engsund.

Var gör det mest ont just nu?

– Under sommarträningen använder man inte hela kroppen. På isen, däremot, använder man allt. Man blir trött i nästan varenda muskel. Det tar någon vecka till innan man är helt inne i det igen.

– Det är ett helt annat flås.

– Men annars känns det faktiskt väldigt bra. Alla grabbar i laget ser bra ut. De som har kommit in är jäkligt sköna. Det är bra personligheter. De verkar vilja vara här. Det är en himla bra start.

Och du sprider IKO-kulturen till dem…

– Ja, jag försöker, så gott det går. Det tar lite tid att få in allt för dem.

Jag hörde att du bidrog till att svetsa samman laget genom att bjuda med hela laget till sommarstugan…

– Ja, exakt – mamma och pappa har en stuga ute i skärgården. Så jag tog med mig grabbarna dit första helgen. Vi badade och grillade. Det gäller att få ihop laget direkt. Det är jätteviktigt. Jag hoppas att det gav någonting. Det känns som att det gjorde det. Alla är glada och pratar med varandra.

Det känns som att du är en riktig glädjespridare. Du har ofta ett leende på läpparna…

– Ja, jo, jag försöker sprida energi och glädje. Jag försöker få in alla på samma linje – så att alla drar åt samma håll.

Vad består IKO-kulturen av idag, framför allt?

– Under de senaste åren har det blivit spelsystemet som vi kör med. Det som Björn Hellkvist kom med under sitt första år som tränare här.

– Det är väl spelsystemet som alla tänker på när man pratar om IK Oskarshamn. Att vi vågar spela in i mitten – och på lite farliga ställen.

Nu har du avverkat din debutsäsong i SHL. Är ligan ungefär som du trodde att den skulle vara?

– Ja, ungefär. Jag pratade ganska mycket med brorsan (Oscar Engsund) om hur det är i SHL. Det är en väldigt bra liga. Det är väldigt disciplinerat och det är svårt att skapa målchanser. Man måste alltid ge hundra procent – man kan aldrig slappna av.

Du hade en fantastisk säsong…

– Ja, för egen del gick det förvånansvärt bra, faktiskt. Det trodde jag inte i början. Det är bara att försöka rida på den vågen. Det är nya tag som gäller. Jag vill bli lite bättre för varje år som går.

Hur ser förväntningarna ut, för egen del, inför den kommande säsongen?

– Jag ställer mycket höga krav på mig själv. Det tror jag att alla gör. Jag är inte nöjd efter en dålig match. Då är jag arg – då vill jag ha revansch.

– Jag vill vara så bra som möjligt, hela tiden. Det kravet har jag på mig själv. Jag ger aldrig upp. Gör jag en dålig match, så är det bara att resa sig och fortsätta och köra, säger Filiph Engsund, som för närvarande är center i den blåklädda kedjan på träningarna.

“Engström är viktig”

Vid sidan om sig har han Jonas Engström och Jan Ordos, som är ett av nyförvärven.

– Jag spelade ganska mycket med Engström under förra säsongen, när han kom tillbaka (från Växjö). Jag har även spelat med honom tidigare, till och från. Jag tycker om att spela med honom. Det är en bra spelare – och jag vet vad jag får av honom. Han är bra både offensivt och defensivt. Engström är en viktig spelare.

– Jag har mest haft fokus på mig själv, men efter vad jag har sett hittills så tycker jag att Ordos ser bra ut. Det känns som en bra formation. Men man kommer säkert att möblera om i formationerna också. Det brukar ju bli så.

Filiph Engsund (i mitten) och hans nuvarande kedjekamrater: Jonas Engström (till vänster) och Jan Ordos.

Har något av nyförvärven stuckit ut extra mycket, tycker du?

– Jag tycker att allihop har varit bra. Men Nolan Zajak sticker ut lite grand. Det är en skicklig spelare. Han hittar många fina pass redan nu. Han löser situationerna på ett bra sätt. Honom kan man lita på. Det vet vi sedan tidigare,

Vilka förhoppningar ska vi ha på IKO inför den kommande säsongen?

– Jag vet att klubbens mål är att vi ska hålla oss kvar. Men vi vill gå så långt vi kan. Det hade varit jävligt kul att spela ett slutspel. Men då krävs det att vi får ihop gruppen på ett bra sätt. Starten har varit väldigt bra – så det ser ljust ut.

Hoppas att de får släppa in lite publik också…

– Ja, hoppas att de hittar en lösning. Det är tråkiga tider nu. Men det är bara att följa reglerna – jag har förståelse för att de gör som de gör, så att vi slipper se en större spridning av viruset.

Hur känns det att spela inför tomma läktare?

– Efter en hel säsong med publik på läktarna spelade vi sista grundseriematchen inför tomma läktare (i Linköping). Skillnaden var stor. Det kändes som att gå tillbaka till junioråren. Man blir inte lika taggad när det inte är någon publik i hallen.

Får du mycket energi av publiken?

– Ja, det får jag – men jag vill alltid göra mitt bästa.

Vad är det som talar för att det går bättre för er under den kommande säsongen, jämfört med förra säsongen (då IKO hamnade på sistaplatsen)?

–  Vi har mer erfarenhet nu, i och med att flera av oss har varit med en säsong i SHL eller i högre ligor utomlands.

“Självkritisk”

– Hela föreningen tar kliv framåt.

Nu känner de flesta redan till det, men om det finns några enstaka personer som inte riktigt har koll på dig – hur skulle du vilja beskriva dig själv som spelare?

– Jag är en tvåvägscenter, som kan bli bättre på allt. Där är jag självkritisk. Jag kan inte riktigt säga vad jag är bra eller dålig på. Men jag behöver jobba på mycket. Skridskoåkningen och tekniken, exempelvis, säger Filiph Engsund.

Fakta / Filiph Engsund

Ålder: 27 år.

Född i: Göteborg, 1993.

Moderklubb: IK Oskarshamn.

Position: Center.

Längd: 186 centimeter.

Vikt: 84 kilo.

Klubbfattning: Vänster.

Klubbar: IK Oskarshamn, Mörrum GoIS, Tranås AIF, Borlänge HF, Västerviks IK.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Filiph Engsund har ofta ett leende på läpparna.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS