Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IKO:s Hampus Plato om Dale Weise: “Han är en väldigt stor förebild för mig”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Redan innan intervjun med IK Oskarshamns Hampus Plato – och framför allt efteråt – tänker jag på den gamle filosofen Platon.

Och det är inte bara den 19-årige forwardens efternamn som får mig att tänka på den store grekiske tänkaren, matematikern och författaren.

Faktum är att Hampus Plato är ytterst verbal och klok som en bok.

Hampus Plato. Foto: Peter A Rosén

Undertecknad intervjuar honom strax efter IKO-förlusten hemma mot Leksand (1-4) på torsdagskvällen.

Vad säger du om matchen?

– Jag tycker att det var en bra match, från båda hållen. Vi och Leksand har spelsystem som påminner om varandra. Det var en tajt match. Det var special teams (numerära över- och underlägen) som avgjorde matchen i dag.

“Vi jobbar för varandra och vi åker skridskor hela tiden”

HAMPUS PLATO

Du, Joakim Thelin och Mikkel Øby-Olsen gjorde ett mycket bra jobb. Ni fick beröm av Mathias Tjärnqvist (assisterande tränare med ansvar för forwardsspelarna). Vad säger du om ert samspel?

– Jag tycker att det fungerar bra. Vi tar vara på varenda sekund som vi får på isen. Vi jobbar för varandra och vi åker skridskor hela tiden. Vi har fått direktiv om att vi ska åka mycket skridskor och checka hårt. Men något som jag också tycker är viktigt, och som jag gillar, det är att ta tag i pucken och försöka skapa farligheter framåt. Och det gjorde vi i dag, säger Hampus Plato, som SHL-debuterade i IKO-tröjan i bortamatchen mot Skellefteå i lördags (3-2-vinst).

– Det var kul. Jag har upplevt det en gång innan – i Malmö (en match förra säsongen). Jag fick spela mot Växjö – men då hade vi ingen publik på matchen. Så skillnaden var stor.

“Jag hade förberett mig på alla sätt”

Innan debuten i Skellefteå satt han ombytt som extraforward (han har bokförts för totalt 12 matcher i IKO hittills).

– Så jag hann vänja mig. När jag väl kom in, så hade jag ställt in mig mentalt på hur det är att spela.

Du var inte nervös?

– Nej, jag hade förberett mig på alla sätt. Jag var redo inför de tidigare matcherna också.

Nu siktar givetvis både du och Mikkel Øby-Olsen (som också är 19 år) på så mycket speltid som möjligt framöver…

– Ja, så klart – så är det alltid. Jag måste fokusera på mitt – det är det enda jag kan göra.

“Jag är en väldigt glad kille, både på och utanför isen”

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som spelare?

– Jag är en väldigt glad kille, både på och utanför isen. Jag tar med mig den glädjen i mitt sätt att spela hockey. Jag gillar att ha mycket puck – men jag tycker även om att fördela pucken och sätta mina kompisar i bra lägen.

En kreativ spelare…

– Ja, precis.

Vad säger du om lagets insats så här långt?

– Det är enormt bra. Vi är ett lag med spelare som jobbar för varandra. Vi tycker att det är kul att vara med varandra. Alla är här en halvtimme innan samlingen och sitter och snackar och kollar på tv. Vi har roligt tillsammans. Jag tror att det syns på isen också – att vi jobbar för varandra. Det är riktigt härligt, säger Hampus Plato.

“Vi har varit bra hittills – fem av fem möjliga stjärnor”

– Vi har varit bra hittills – fem av fem möjliga stjärnor. Men serien är lång. Nu är det upp till bevis. Det gäller att knyta näven och fortsätta. Och jag tror definitivt på vårt lag. Det finns mycket erfarenhet och vi har mentalt starka spelare. Sedan har vi två fantastiska målvakter (Joe Cannata och Tim Juel).

– Dale (Weise) har inte spelat så mycket än (en halv match, sedan blev han skadad), men han tillför jättemycket. Han är en mentor för mig.

Dale Weise. Foto: Pierre Stjernfeldt

Vad har Dale Weise hjälpt dig med?

– Han är en väldigt stor förebild för mig. Han lever egentligen min dröm. Jag vill också spela drygt 500 NHL-matcher – och gärna fler. Han är företagare utanför isen – och det vill jag också vara. Jag kommer från en företagarfamilj.

“Min absoluta dröm är att spela i NHL”

HAMPUS PLATO

– Min absoluta dröm är att spela i NHL, driva ett företag och vara en härlig kille. Dale kommer alltid in och bidrar med energi. Han är glad och han pratar mycket med mig. Han har också berättat en del om de problem som han har stött på genom åren. Han har också berättat om hur det är att driva företag samtidigt som man spelar hockey.

Förhoppningsvis är Dale Weise tillbaka på isen snart igen…

– Ja, det hoppas jag. Det ser jag fram emot. Jag tror att han kommer att ta den här serien med storm, säger Hampus Plato, som fyller 20 år i maj.

IF Lejonet (Landskrona) är moderklubben för den 179 centimeter långe och 80 kilo tunge forwarden.

Han har lirat för Malmö Redhawks ungdoms- och juniorlag (både J18 och J20) – och han har en SHL-match med Malmö, som sagt var.

Under den pågående säsongen har han gjort tre mål och spelat fram till sju på elva matcher i IKO:s J20-lag.

I A-laget väntar han alltjämt på den första poängen.

Den lär komma snart om han fortsätter att spela så här bra.

Kanske redan hemma mot Luleå på lördag kväll?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS