Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IKO:s klubbchef jublar över kvartsfinalplatsen och berättar om höjd spelarbudget inför nästa säsong

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

IK Oskarshamn besegrade Leksands IF med 4–2 i den tredje och avgörande åttondelsfinalen på tisdagskvällen.

IKO är därmed klart för kvartsfinal i SM-slutspelet – för första gången i föreningens historia.

– Man får passa på att njuta av stunden – man vet aldrig när den kommer tillbaka, säger klubbchefen Martin Åkerberg till ON på onsdagsmorgonen.

Vår tidning ställer givetvis den klassiska frågan:

Hur kändes det när slutsignalen gick i går kväll?

– Jo, men det var så klart stor glädje – det var nervöst i tredje perioden. Men jag är ganska dålig på att njuta i stunden. Jag tänker i stället på nästa steg – allt vi har framför oss, både det som är kul och arbetsinsatsen som krävs av oss.

– Det är klart att vi redan innan matchen hade börjat planera för de kommande hemmamatcherna. Och nu får vi skrida till verket. Det är roligt, säger Martin Åkerberg, som kan se fram emot minst två hemmamatcher i kvartsfinalen mot Rögle BK.

Du hann inte med något firande på tisdagskvällen, då?

– Nej, först gällde det att lägga barnen – och sedan fick det bli några timmar framför datorn och lite telefonkontakt med kollegorna, för att förbereda biljettsläppet.

Första matchen spelas i Ängelholm på torsdagskvällen – och på lördag eftermiddag, med nedsläpp klockan 15:15, avgörs match nummer två, i Be-Ge Hockey Center.

Tredje matchen går i Ängelholm på måndag – och i fjärde fajten, nästa onsdag, är lagen tillbaka i Oskarshamn.

Sedan återstår det att se om det blir fler matcher (kvartsfinalsrundan spelas i bäst av sju matcher).

Vad betyder det här för klubben på det ekonomiska planet?

– Jag vill inte sätta någon exakt peng på det – allt beror på hur många hemma- och bortamatcher det blir. Ju fler hemmamatcher vi får, desto större blir intäkterna naturligtvis. Men det kommer att bli pengar över. Vi kommer att göra ett plus på de här kvartsfinalerna – sedan får vi se exakt hur mycket det blir.

– Men vi har bonusar från våra sponsorer och två eller tre slutsålda hemmamatcher – med allt vad det innebär med biljetter och kringförsäljning. På den andra sidan har vi resekostnader – och bonusar till många spelare. Och det har de gjort sig förtjänta av. Det har vi inga problem med. Det är både plus och minus – men på sista raden kommer vi att ha ett plus i alla fall, säger Martin Åkerberg.

Martin Åkerberg, klubbchef i IK Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Handlar det om miljonbelopp?

– Det beror på antalet hemmamatcher och bortamatcher. Vi har gjort uträkningar och kalkyler för alla scenarier – och det bästa scenariot ser jättebra ut, och det sämsta ser lite mindre bra ut – men det är ändå bra.

Det var tur att ni slapp möta Luleå i kvartsfinalen…

– Ja, det hade blivit enorma kostnader. Jag vågar inte ens fundera på vad ett charterflyg hade kostat nu med de här bränslepriserna som vi har nu. Det var tur att vi slapp glänta på den dörren.

Då hade kvartsfinalerna nästan blivit en minusaffär…

– Nja, jag vågar inte säga det – men det hade i alla fall inte blivit så mycket pengar över.

Vad tror du om chanserna mot Rögle?

– Jag ska inte värdera dem. Det är klart att vi vet att det är en tuff uppgift. De vann serien och de är Europamästare. Men vi ska ta oss an dem med känslan att vi kan slå dem. Sedan får vi se hur långt det räcker. Det är en rejäl utmaning, men det är långtifrån omöjligt.

Det är skönt att kunna spela avslappnat, utan press…

– Ja, på samma sätt som mot Leksand – det fanns ingen press där heller.

Du stod på läktaren som IKO-supporter en gång i tiden – vågade du drömma om det här då?

– Nej, det är klart att man inte gjorde. Det kändes väldigt avlägset. Det känns svindlande när man zoomar ut lite och tar in vilken resa vi har gjort under de senaste åren. Vi var konkursmässiga 2015 – och sedan gick vi upp i SHL 2019. Och nu börjar vi etablera oss i serien på allvar. Jag är otroligt tacksam över att jag har fått vara med på den resan. Jag är väldigt stolt över det hårda arbetet som läggs ned – både på och utanför isen.

”Jag började gå på hockey 1998. Det var farsan som tog med mig”

MARTIN ÅKERBERG, KLUBBCHEF I IK OSKARSHAMN

Minns du vilket år du började följa IKO – låg de i ettan då, månne?

– Ja, jag började gå på hockey 1998. Det var farsan (Göran Svenson) som tog med mig. Sedan blev jag fast. Då låg de i division 1. Sedan bildades allsvenskan kring millennieskiftet, säger Martin Åkerberg (tidigare Svenson), som blev anställd i IKO 2005.

Du var koordinator först?

– Ja, precis. Sedan hade vi en annan organisatorisk modell under några år, där vi inte hade någon klubbchef. Då var jag väl det inofficiellt – fast inte på papperet. Officiellt har jag varit klubbchef sedan 1 januari 2012.

Perfekt att fira tioårsjubileum som klubbchef med en kvartsfinal…

– Ja, det har varit djupa dalar och höga toppar. Det känns fascinerande när man tänker tillbaka.

Hur är det möjligt för en liten klubb som IKO att ta sig så här långt?

– Ja, det finns säkert inget kort svar på det. Men vi är väldigt noggranna och jag tycker att vi jobbar hårdare än alla andra – både på och utanför isen. Vi har ingen mättnads- eller nöjdhetskänsla, utan vi jobbar väldigt hårt. Vi tvingas till det på grund av att vi har mindre resurser än alla andra. Det finns inget utrymme för att vara fat and happy och ta genvägar.

”Jag överdriver inte om jag säger att vi har en av de bästa sportsliga verksamheterna i Sverige”

– Vi har en erfarenhet i organisationen av att verka på näst högsta, eller högsta, nivån i Sverige. Under väldigt många år har vi skaffat oss en bra insikt kring vad som krävs för att nå bra resultat på den här nivån. Det är fantastiskt.

– Det vi ser på isen är ett resultat av noggrannhet i rekryteringen av ledare och spelare. Vi inser att vi måste vara väldigt noggranna. Vi har egentligen inte råd att göra några misstag. Vi måste träffa rätt. Det är bara att lyfta på hatten. Spelarna och ledarna lämnar inget åt slumpen. Jag överdriver inte om jag säger att vi har en av de bästa sportsliga verksamheterna i Sverige, säger Martin Åkerberg.

Han är imponerad av hur noggrant tränarstaben arbetar, med videoanalyser och allt.

– Det är äckligt disciplinerat.

Skulle ni kunna värva för högre summor till nästa säsong i och med att ni får in mer pengar under slutspelet?

– Ja, det är klart att vi är inne på en resa – och vi ska höja vår ambitionsnivå och spelarbudget successivt under de kommande åren. Men jag tror ändå att vi kommer att ha den minsta spelarbudgeten även nästa säsong. Men den kommer att vara betydligt större jämfört med den vi har nu. Vi tar hela tiden små steg framåt.

Kommer ni att ha en spelarbudget som närmar sig 40-miljonersstrecket nästa säsong?

– Jag kan inte säga några siffror – men den kommer att öka med ett antal miljoner. Sedan får vi se hur utfallet blir under slutspelet, säger Martin Åkerberg.

Så spelas kvartsfinalerna (i bäst av sju matcher):

Rögle – IK Oskarshamn, torsdag klockan 19:00

Luleå – Örebro, torsdag klockan 19:00

Skellefteå – Färjestad, fredag klockan 19:00

Frölunda – Växjö, fredag klockan 19:00

IK Oskarshamn – Rögle, lördag klockan 15:15

Örebro – Luleå, lördag klockan 15:15

Färjestad – Skellefteå, söndag klockan 15:00

Växjö – Frölunda, söndag 15:00.

Rögle – IK Oskarshamn, måndag klockan 19:00

Luleå – Örebro, måndag klockan 19:00

Skellefteå – Färjestad, tisdag klockan 19:00

Frölunda – Växjö, tisdag 19:00

IK Oskarshamn – Rögle, onsdag klockan 19:00

Örebro – Luleå, onsdag klockan 19:00

Färjestad – Skellefteå, torsdag klockan 19:00

Växjö – Frölunda, torsdag klockan 19:00

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS