Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Insändare: ”2024, året då förskolan nådde botten?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

2024, året då förskolan nådde botten?

“Det har fötts färre barn än vi hoppats på”, “Köerna har minskat om inte helt försvunnit”, två av många fler kommentarer jag hört senaste halvåret.

Inför mötet kring höstterminen 2024 och diskussionen om barnorganisationen hade jag positiva förväntningar. Var kanske både naiv och dum, och tänkte “är det nu det vänder?”.

Förra året (2023) lyfte Oskarshamns-Tidningen/Barometern siffror från Skolverket (2022) som visar att i Oskarshamns kommun är 79 procent av barngrupperna i förskolorna större än vad riktlinjerna uttrycker är lämpligt. En av de högsta andelarna i vårt land för att vara mer precis. Samtidigt kan man dagligen läsa forskningsartiklar och rapporter som redogör för hur vi, yrkesverksamma i förskolan, mår allt sämre och har hög sjukfrånvaro. Hoppet är det sista som lämnar människan, det har man ju hört några gånger.

”Idiotiskt!”

Och inför mötet kände jag hopp. Idiotiskt! 

“I och med att vi ej kommer ha ett så stort antal barn som börjar i höst har vi fått direktiven att äntligen minska barngruppernas storlek. Samtidigt kommer vi att behålla antalet pedagoger på plats. Samt verka för att ge er pedagoger mer kompetensutveckling och möjlighet till att planera och organisera verksamheten. Allt detta på ett sätt som verkligen sätter barnen i första hand. Vi kommer kunna ge varje enskild individ bästa möjliga förutsättningar för utveckling och lärande”

”Mer besparingar”

Det hade varit underbart om någon sagt så. Verkligheten var en annan. Vi fick veta att barngrupperna kommer vara fortsatt för stora (potentiellt ännu större), ett antal pedagoger skulle få gå hem och vi “ligger redan back i årets budget, så det innebär, som ni förstår, mer besparingar”.

Sista hoppet packade väskan och hoppade ut genom fönstret. Och när jag satt kvar i stolen och såg hoppet förvirrat traska iväg slog tanken mig, “Året 2024, är det året som förskolan verkligen nådde botten?”.

Visselblåsarna

Vi är flera förskollärare som tröttnat på att stå tysta och se på när våra arbetsvillkor försämras och barnen blir lidande på grund av besparingar och stora barngrupper. Vi kräver förändring!

Genrebild: Freepik

+1
20
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
5
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS