Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare: “Bredband är otroligt viktigt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Den 19 januari ska kommunstyrelsen ta beslut om en ny bredbandsstrategi som ska gälla åren 2021-2025. Målet enligt den nya bredbandsstrategin är att senast 2023 bör samtliga hushåll och företag i Oskarshamns kommun ha tillgång till kraftfullt bredband.

Bredband är otroligt viktigt.

Oskarshamns kommun är ute i senaste laget när det gäller digital infrastruktur. Enligt den befintliga strategin från 2015 är ”målsättningen att 100 procent av alla hushåll och företag i kommunen ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/sek senast 2020”.

Två veckor in i år 2021 kan vi konstatera att kommunen inte uppnått målet. Enligt PTS-tjänsten Bredbandskartan (2019-10-01) så har 81% fiber inom tätort och småort medan endast 23% av hushållen och företagen har fiber utanför tätorterna.
Det duger tyvärr inte.

Ett exempel: Det finns invånare i kommunen som mitt under den brinnande coronapandemin uppmanas att arbeta hemifrån men där det inte är möjligt då det varken finns bredband eller tillfredsställande mobiltäckning. Invånare som således går miste om alla fördelar med digital infrastruktur.

Digital infrastruktur är nämligen en förutsättning för att hela kommunen ska leva. Det är lika viktigt som vägar, el, vatten och avlopp. När det gamla kopparnätet rivs i snabb takt så är det otroligt viktigt att ersätta det med fiber.

Fiber medför många fördelar som är viktiga för att kunna bo och leva i Sverige idag:

 • Möjlighet att driva eget företag
 • Distansarbete
 • Studier & vidareutbildning
 • Välfärdstjänster inom äldreomsorgen
 • Nyheter, media, spel & kultur
 • E-handel
 • E-tjänster & service
 • Sociala kontakter
 • Videomöten
 • Digitala tjänster för besöksnäring
 • Och mycket mer!

När den nya bredbandsstrategin är antagen av kommunstyrelsen så vill vi se en detaljerad handlingsplan innehållande en tidsplan, en redogörelse för hur resterande utbyggnad ska finansieras och vem/vilka som ska utföra arbetet.

Nu är det otroligt viktigt att Oskarshamns kommun uppnår det nya bredbandsmålet!

Annicka Gunnarsson, ordförande Hela Sverige Oskarshamn

Om Hela Sverige Oskarshamn
Vi arbetar med att inspirera till lokal utveckling på landsbygden i Oskarshamns kommun. Vi stöttar föreningsliv, näringsliv och invånare i det lokala utvecklingsarbetet, sprider erfarenheter, stimulerar samverkan och synliggör den lokala nivån i kommunen.

Infrastruktur är en av våra fokusfrågor. För att ha ett fungerande samhälle krävs en grundläggande infrastruktur och digitalisering av landsbygden är extra viktigt.

FOTO: FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS