Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare från ett vårdbiträde: ”Detta arbete är inte lönlöst”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Sedan 1991 jobbar jag som vårdbiträde i Oskarshamns kommun – och för närvarande studerar jag till undersköterska.

Då jag som alla medborgare följer stadens nyhetsbevakning i massmedierna har det inte gått att undvika att läsa om brister som förekommer i äldreomsorgen runt om i hela landet i dess olika former.

När jag började min bana i äldreomsorgen fick jag förmånen att arbeta med underbara kollegor, de gav mig trygghet, vi kände glädje och hade förmånen att arbeta nära vårdtagarna, som vi etablerade en varm och tillitsfull relation till.

Jag kände att vår arbetsgrupp blev som min familj, mitt arbete blev som mitt livsverk, det kan säkert låta konstigt men för mig betydde de åren väldigt mycket och den tiden kommer alltid att vara en del av mitt hjärta.

”Värdegrunden är central”

Åren gick och som allt annat förändras tiderna, arbetsgruppen splittrades av olika anledningar och vi skiljdes åt.

Nu är det nya tider och med det följer andra metoder, arbetssätt och styrning.

Jag tycker det är av vikt att vi som har valt att arbeta inom vård- och omsorg inser vilket uppdrag vi har och vilka vi är på jobbet för.

Detta förutsätter engagemang, professionalism, objektivitet, glädje, ansvar, ett genuint intresse och en känsla för det underbara arbetet med att hjälpa en annan människa som är i behov av stöd, vård och omsorg.

Men det krävs också att vi som personal får tillgång till de verktyg som vi behöver för att bedriva arbetet fullt ut.

Värdegrunden är central inom äldreomsorgen.

För att värdegrunden ska kunna fungera som ett stöd behöver den vara konkret och peka ut riktningen, samt i det praktiska arbetet påverka tankar och handlingar.

Här är det viktigt att reflektera i alla led, från golvet och uppåt för att implementera det faktum att den ska genomsyra hela verksamheten.

”Genom att arbeta tillsammans i samsyn och i samverkan med värdegrundsfrågor blir detta till en naturlig del av arbetet och de äldres vardag”

Heléne Adolfsson

Genom att arbeta tillsammans i samsyn och i samverkan med värdegrundsfrågor blir detta till en naturlig del av arbetet och de äldres vardag.

Personligen tror jag på att anställa värdegrundsledare som ett led till att utveckla äldreomsorgen i rätt riktning mot en framtid, för att möta en vård och omsorg som präglas av delaktighet, autonomi, integritet, välbefinnande och KASAM (känsla av sammanhang).

”Utför underverk”

Vi, personalen, gör en viktig samhällsinsats för att hålla välfärdssektorn levande, vi utför underverk dagligen, stora som små.

Detta arbete är inte lönlöst – även om vi inte är närande, vår sektor kanske inte är effektiv och lönsam, men den har ett högre syfte än så och det är att allt fler är beroende av våra tjänster och den finaste gåvan som finns är att kunna hjälpa någon annan människa, det känns gott i själen.

Då spelar inget annat någon roll!

Heléne Adolfsson

Genrebild: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS