Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare mycket kritisk till etablering av vindkraftsindustrier: ”Vi får offra landsbygden”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Det är med bestörtning med man fortsatt läser om alla utländska investerare som vill investera i vindkraftsindustrier här i Sverige och de styrande låter detta fortgå, ivrigt påhejas av miljörörelsen och människorna i storstäderna.

Människorna i storstäderna påverkas inte ett dugg av vindkraften utbredning för där hamnar den aldrig, men man vill ha mycket att säga till om i frågan. Vad bryr de sig om den förstörda livs och naturmiljöer som vindkraften medför då de flesta av dem aldrig är ute i naturen ändå.

De verkar tycka att vi som inte valt att leva i en storstad utan i en mindre stad nära till naturen eller på landet skall få stå ut med detta, vi har ju valt detta liv och vi överdriver när vi säger att det påverkar vår livsmiljö med det eviga ljudet och att det blinkar som ett tivoli hela nätterna.

Fastighetspriserna rasar

För det har de läst och hört, rapporter beställda av vindkraftsindustrin att påverkan inte är så stor utan det är mycket gnäll. Sen vill storstaden ha mycket och billig energi utan att påverkas själva. Det måste vi väl förstå?

Att fastighetspriserna rasar i närhet av vindkraft bryr storstadsbor eller miljörörelsen inte ett dugg om, det kan väl inte vara så farligt? Man undrar vad man kan vänta sig när ingen absolut ingen vill bo eller köpa bostäder nära vindkraftsindustrier. Nä, vi utanför storstaden och på landet är bara gnälliga.

”Jag var mellan 4-5 kilometer ifrån ett vindkraftverk förra helgen och det evigt svischande ljudet hördes tydligt. Tänk att behöva höra detta hela tiden!”

Insändarskribenten M

Miljörörelsen vill offra landsbygden

Miljörörelsen ser vindkraft som lösningen på alla världens energiproblem. Kosta vad det kosta vill verkar de tänka. Vi får offra landsbygden. Att stoppa en avverkning för att det skall bli timmer och massaved går bra om det finns en rödlistad art, vilket kan vara rätt. Då blir det avverkningsförbud och polisanmälan om man inte följer detta.

Men när det gäller det vindkraft både på land och till havs så ser man gärna mellan fingrarna. Helt plötsligt blir energin från vindkraftsindustri viktigare än alla sällsynta och rödlistade arter i världen. Vindkraftslobbyn påstår även att fåglar och andra djur och människor i vindkraftens närmiljöer inte påverkas i någon större omfattning. Det har de själva tagit fram studier på. Studier framtagna av vindkraftsindustrin tror miljörörelsen på.

En industri som bara har ett syfte, att tjäna pengar. Jag var mellan 4-5 kilometer ifrån ett vindkraftverk förra helgen och det evigt svischande ljudet hördes tydligt. Tänk att behöva höra detta hela tiden!

Kräver stor avverkning

Många ornitologer som spenderar mycket tid ute i skog och vid havet påstår motsatsen. Att många fåglar dör till följd av att de flyger in i vindkraftens blad. Att häckningar påverkas och att fåglar ändrar sina flyttstråk på grund av vindkraftverken. Men det måste vi väl offra eller?

Det är stora arealer man avverkar för att anlägga en vindkraftsindustri. Först måste man göra vägar fram till platsen där de ska stå. Dessa vägar måste vara otroligt breda för att kunna frakta dit dessa stora verk och sedan en stor yta för fundament och uppställningsplats. Detta ser ut som en rejält stor avverkning.

Skillnaden är att här finns inte ens den naturvård sparad som ställs i vanliga avverkningar idag utan bara en industri av blinkande och högljudda 200-300 meter höga vindkraftverk. Tittar man på de skisser som ligger nu angående den havsbaserade vindkraften tar den en yta stor som en mindre stad. Har ni aldrig besökt en vindkraftspark tycker jag ni skall göra detta, bara för att få en uppfattning om vilken areal man tar i anspråk.

Förstörd livsmiljö

Nu ska vi alltså förse Europa med grön el och göra brutala ingrepp på vår natur och förstöra livsmiljön för boende i områden där dessa industrier sätts upp. För det är till övriga Europa de flesta nyinvesteringarna i Vindkraftsindustrier är tänkta till. Inte Sverige utan övriga Europa, för vi har redan den energin vi behöver och är nettoexportörer det allra flesta dagarna om året.

Vad får dessa ingrepp kosta oss utanför storstäderna? Vill man inte ha någon landsbygd kvar?

M

”Nu ska vi alltså förse Europa med grön el och göra brutala ingrepp på vår natur och förstöra livsmiljön för boende i områden där dessa industrier sätts upp.”

Insändarskribenten M

Foto: Freepik

+1
23
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
8

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS