ISHOCKEY: Nionde förlusten i följd för IK Oskarshamn – Malmö vann efter förlängning

MALMÖ/OSKARSHAMN

Ishockey

SHL

Malmö – IK Oskarshamn 4–3, efter förlängning (1–0, 2–0, 0–3, 10)

Mål, Malmö: Fredrik Händemark, Adam Ollas Mattsson, Johan Ivarsson, Johan Olofsson.

Mål, IKO: Hynek Zohorna, Austin Wagner, Gustaf Westlund.

SHL-jumbon IK Oskarshamn låg under med 0–3 inför den tredje perioden borta mot Malmö på torsdagskvällen.

Efter full tid hade IKO kommit ifatt – 3–3.

Men i förlängningen var Malmö vassast. 4–3 .

En poäng till Oskarshamn, i alla fall, men bonuspoängen stannade i Skåne.

Fredrik Händemark skickade in kvällens första mål, i vidöppen kasse, bakom en chanslös Emil Kruse i IKO-kassen (numerärt överläge, fem mot fyra). Uret stod på 02:43 i den första perioden.

I slutet av den andra perioden stoppade situationsrummet spelet med anledning av att det var läge för en videobedömning.

Och, jo, det visade sig att Adam Ollas Mattssons puck styrdes in – pucken träffade innerribban efter 19:15.

2–0.

Med tre sekunder kvar av mellanakten satte Johan Ivarsson 3–0.

Hynek Zohorna (bilden) reducerade i numerärt överläge, fem mot fyra, 1:06 in i slutperioden.

Sedan, efter 01:22, gjorde Austin Wagner IKO:s andra mål för kvällen (och hans allra första fullträff i Oskarshamnströjan).

Då tog hemmalaget en timeout.

Det hjälpte föga.

Efter 11:32 kvitterade Gustaf Westlund, som kom ut från utvisningsbåset och skrinnade sig fri med målvakten. 3–3. Hans första mål i IKO-tröjan.

02:47 in i förlängningen avgjorde Johan Olofsson tillställningen.

”Hade bestämt oss”

– Vi hade bestämt oss – vi har varit i den här situationen så många gånger, vi måste ju, på riktigt, tro på det här. Nu måste vi göra skillnad när vi kommer ut och inte sitta och låtsas. Alla som fick förtroendet i sista perioden visade att de var beredda att ta upp kampen. De bestämde sig för att tro på sig själva och lät inte känslorna ta överhanden. Vi gjorde ett gott jobb – den här perioden tar vi med oss, svarade IKO:s huvudtränare Martin Filander när TV4 Sport frågade om hans syn på den fina tredjeperioden, som IKO vann med 3–0.

Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn
Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn. Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

Noterbart är att IKO:s Viktor Lodin klev av efter två perioder (orsak okänd, han ”var indisponibel inför tredje perioden”, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander till TV4 Sport, och han svarade ”det tror jag, men vi får se”, när TV4 frågade om han är med på lördag, då Frölunda kommer till Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn).

IKO har 16 poäng upp till Modo och Malmö, som parkerar på säker mark i tabellen.