”Ja, det var slarvigt av statsministern – Magdalena Andersson (S)”

”Ja, det var slarvigt av statsministern – Magdalena Andersson (S)”

2022-01-09 Av av Peter A Rosén

NYHETSKRÖNIKA

Ja, det var slarvigt av statsministern – Magdalena Andersson (S) – att inte ha koll på vilka som städade i hennes hem.

Städarna omfattades inte av kollektivavtal, vilket givetvis är extra anmärkningsvärt med tanke på att arbetarepartiet Socialdemokraterna, tillsammans med fackföreningsrörelsen, såg till att vi fick kollektivavtal i vårt land.

På lördagen avslöjade Expressen att polisen larmades till Magdalena Anderssons villa efter att en städfirma utlöst ett larm den 21 december.

Saknade uppehållstillstånd

En kvinna, som anlitats som städare, greps i bostaden. Hon blev frihetsberövad då det visade sig att hon var efterlyst och saknade uppehållstillstånd i Sverige. Hon hade tidigare fått ett avvisningsbeslut.

Tre dagar tidigare hade statsministern flyttat till Sagerska huset.

I en skriftlig kommentar berättade Magdalena Andersson att hon har avslutat alla kontakter med den aktuella städfirman. Hon skrev dessutom att ansvariga myndigheter måste ta reda på vad som har hänt samt att även de som vill göra rätt för sig ”kan råka ut för oseriösa aktörer”.

Magdalena Andersson har också sagt att hon kontrollerade om städfirman hade kollektivavtal. Firman ska ha ”svarat jakande” fler gånger på den frågan, enligt statsministern, som har anlitat firman ”under flera år” (enligt en intervju i Göteborgs-Posten).

Expressen har berättat att vd:n för städfirman tidigare har fått skatteböter, efter ett upplägg med bluffakturor.

– Jag tycker att Magdalena Andersson borde ha kollat upp bättre vad det var för företag, säger den socialdemokratiske debattören och författaren Göran Greider till Svenska Dagbladet, SvD.

”Detta är främst märkligt ur säkerhetssynpunkt”

GÖRAN GREIDER

Bara att hålla med. Magdalena Andersson, som tidigare var finansminister under många år, borde veta hur man gör en noggrann kontroll av ett företag.

I SvD-intervjun påpekar Göran Greider att man exempelvis kan kontrollera en firma genom att ringa ett fackförbund.

– Hon kunde ha kollat upp det bättre, eller bett någon i sin stab att göra det. Frågan är så laddad, ur säkerhetssynpunkt men också utifrån hela RUT-frågan, säger Göran Greider till tidningen.

Han anser dock inte att händelsen slår hårt mot statsministern.

”Borde ha kontroll”

– Detta är främst märkligt ur säkerhetssynpunkt. Jag anser att Säpo borde ha kontroll på dem som vistas i hemmet – huvudbördan ligger på Säpo och skyddet som har brustit, säger Göran Greider till SvD.

Bara att hålla med om det också.

SvD har även pratat med Lars Fischer, som är ombudsman på fackförbundet Kommunal som organiserar städare inom hushållsnära tjänster.

Han berättar att statsministern själv kunde ha kollektivavtalskontrollerat företaget direkt på nätet.

Sedan fyra år tillbaka har fackförbundet ett digitalt verktyg, som kallas ”Kollkollen”.

– Där listar vi alla företag som har kollektivavtal med Kommunal. Det är bara att slå in organisationsnumret, säger Lars Fischer till SvD.

Detta borde rimligtvis en S-ledare ha koll på, tycker jag.

Men att begära att Magdalena Andersson ska avgå på grund av det inträffade? Nej, det är att ta i för mycket, som jag ser det. Hon måste dock vara noggrann framöver. Politik är en förtroendebransch.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Dela gärna artikeln: