”Jag har förstått att detta för vissa är en mardröm av ofantliga mått”

”Jag har förstått att detta för vissa är en mardröm av ofantliga mått”

2020-05-31 Av av Caroline Andersson

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

SÖNDAGSKRÖNIKAN

Tidigare i veckan meddelade Danmark och Norge att svenskar inte är välkomna i sommar.

På grund av Sveriges corona-strategi har vi diskvalificerats från umgänge med våra nordiska grannar.

Glöm danskt ”hygge” och norsk ”hytte”.

I sommar blir det hemester i hängmattan med saftglaset en armlängd bort och getingar surrande runt öronen.

Jag har förstått att detta för vissa är en mardröm av ofantliga mått.

Blotta tanken på att fortsätta karantänvistelsen med familjen ger frossbrytningar i sommarvärmen.

Själv kan jag inte tänka mig något skönare än fyra veckor då jag själv bestämmer över min tid.

 ”Målet är ingenting, vägen är allt..” stämmer inte för mig.

Tanken på timmar i bilkö över Öresundsbron eller en blåsig färjetur mellan Köpenhamn och Oslo (upplevt och önskar ingen repris) lockar inte fram reslust hos mig och kanske är det därför jag håller hemestern så högt.

”Norges bästa deckare”

Skulle nu saknaden efter våra nordiska grannar bli för svår har jag ett par förslag på hur du dövar din längtan: läs eller lyssna på Norges bästa deckare: Jo Nesbös böcker om Harry Hole passar utmärkt i hängmattan eller på den lokala badplatsen.

Nu kanske en och annan tycker att jag har glömt bort Finland och Island, men misströsta inte.

Island bjuder på deckare av högsta klass, missa inte Arnaldur Indridason. Hans böcker om Erlendur Sveinsson rekommenderas varmt.

Hur det står till med deckarskrivandet i Finland har jag sorgligt dålig koll på, men vill du ha roligt föreslår jag vad som helst av Arto Paasilinna. Det lär ha blivit ett 40-tal böcker innan han avled hösten 2018.

Självklart hoppas vi på en solig sommar, men skulle det bli regn har jag ett tips på danska serier att liva upp ditt dystra humör med. Och har du redan sett dem så håller de gott för en repris.

Utan inbördes rangordning: ”Lykke”, en komedi som utspelas på en läkemedelsfirma i Köpenhamn. Bra skådisar, skruvad humor och suveränt manus.

 ”Nikolaj&Julie”, relationskomedi som får dig att ömsom skratta ömsom gråta.

”Badhotellet”, inne på sin sjunde säsong just nu och väl värd din tid. Senaste säsongen utspelas under andra världskriget och vi återser herr Weyse , herr Molin och fru Frigh för att bara nämna några av alla underbara karaktärer i denna danska pärla.

”Håll ut”

 Och sist men absolut inte minst, måste jag nämna ”Matador”. Första avsnittet av denna danska klassiker spelades in i slutet av 70-talet och undertecknad såg den första gången på 90-talet och tar nu tillfället i akt och ser den igen när Axess visar ett avsnitt i veckan. Matador syftar för övrigt på spelet vi kallar Monopol, inte tjurfäktning.

Håll till godo med mina råd och rekommendationer, men märk väl: mina är frivilliga att följa, det är inte Folkhälsomyndighetens.

Håll kontakten, håll avståndet och håll ut under hemestern.

TEXT

Caroline Andersson

caroline@oskarshamns-nytt.se

Dela gärna artikeln med dina vänner: