ANNONS

JuliaEngström

“Jag har tidigare gjort en konkurs och vill därför vara så försiktig jag kan. Vad ska vi göra?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström från Ludvig & Co på läsarnas frågor. Har du en fråga till Julia? Tveka inte att skicka in den så kanske du får svar i en kommande spalt.

Vi är två kompanjoner som driver ett företag tillsammans. Problemet är att vi är så olika! Min kompanjon vill att vi ska ta ut så mycket pengar som möjligt privat, medan jag helst vill lämna kvar så stor del som möjligt i företaget. Jag har tidigare gjort en konkurs och vill därför vara så försiktig jag kan. Vad ska vi göra?

Tack för er fråga! Att vara delägare har sina fördelar men det kan också innebära en hel del besvär. Att vara kompanjon är lite som att vara i en relation med någon. I början tror och hoppas man att företaget ska kunna växa och leva kvar i all oändlighet, att kompanjonskapet ska bestå mer eller mindre hela livet ut och att det aldrig kommer uppstå några meningsskiljaktigheter som inte går att lösa utan större bekymmer.

På samma sätt som man bör upprätta handlingar om man flyttar ihop med någon, när allt är frid och fröjd, bör man upprätta handlingar när man inleder ett kompanjonskap med någon. När man börjar få svårt att komma överens är det betydligt svårare att få till ett bra kompanjonavtal än innan man stött på de första bekymren.

När man sätter sig ner och ska skriva ett kompanjonavtal kan det dessutom visa sig att det inte alls är en bra idé att bli kompanjoner för att man har så svårt att komma överens om grundläggande saker. Om man redan i ett tidigt skede, när allt känns toppen, upptäcker att man inte kan komma överens om hur man ska göra om företaget går med vinst eller hur man ska lösa det om företaget behöver kapitaltillskott bör man nog fundera över om man ska (fortsätta) driva företaget ihop.

Samma fråga bör man nog ställa sig även om det är först efter ett tag man får/upptäcker de problemen; ska vi fortsätta som kompanjoner?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS