Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Jag tycker att alla ska få vara med”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Gudrun Gustafsson (M) tycker att det är helt okej att Moderaterna och Socialdemokraterna samarbetar med varandra, med tanke på det nuvarande politiska läget i Oskarshamns kommun.

– Men jag förstår inte varför man inte släpper in alla partier till samtal, säger hon.

Oskarshamns-Nytt träffar Gudrun Gustafsson inom ramen för intervjuserien ”Människan bakom politikern”. Vi pratar över ett par koppar kaffe på Nilssons konditori i Oskarshamn. Vi kommer bland annat in på det här med majoritetssamarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna,

– Att man inte vill samarbeta med vissa partier, ja, det är en sak – men jag tycker att man ska prata med samtliga partier.

– Jag tycker att alla ska få vara med. I skolan lär vi våra elever att alla ska få vara med, säger Gudrun Gustafsson, som har varit lokalpolitiker i kommunen under ungefär 25 års tid.

Hon berättar att hon gick med i Moderaterna när hon var i 50-årsåldern.

– Det var mitt intresse för barn och ungdomar – och socialt arbete – som ledde till att jag började engagera mig politiskt. Det var min chef på jobbet, Lars Rundbäck (dåvarande skolledare och rektor), som ville ha med mig i partiet. Och på den vägen är det.

Gudrun Gustafsson har arbetat som skolkurator inom Oskarshamns kommun under merparten av sina yrkesverksamma år. Det blev 20 år inom grundskolan – och 20 år på gymnasiet.

– Jag jobbade tills jag var 67 år – och under den sista tiden var jag på Komvux och arbetade med SFI och flyktingar. Det var väldigt lärorikt.

Vilka är dina hjärtefrågor inom politiken?

 – De sociala frågorna har varit min drivkraft. Jag vill vara med och påverka, så att alla – både barn och vuxna – får ett gott liv.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

– Jag är lite av en medelmänniska – det har jag fått höra både från politiker och från dem som står utanför politiken. Och jag håller nog själv med om det också. Så har det varit, förutom vid ett tillfälle i mitt liv, då jag var bäst. När jag gick på socialhögskolan i Örebro, så fick jag ett diplom när jag slutade. Och det fick jag för att jag gick ut på tre år istället för fyra. Jag hade dessutom väldigt bra betyg.

– Jag kände att jag hade kommit in på rätt utbildning. Jag tyckte att det var jätteroligt. Där tycker jag att jag har ett budskap. Trivs man med det man gör, så kan man nå höjderna.

– Jag skulle även vilja beskriva mig som självständig och modig.

Vilka är de största politiska problemen i kommunen, regionen och riket, som du ser det?

– Här i kommunen är det viktigt att alla får ett arbete. Har man sysselsättning, så mår man bra.

– Inom regionen är det viktigt att alla människor får den hjälp som de behöver när de är sjuka. Sjukvården är nummer ett.

– När det gäller riket som helhet, så tänker jag exempelvis på hur viktigt det är att flyktingarna som kommer hit får hjälp och stöd. Det är viktigt att de lär sig svenska och får ett jobb.

Tänker du fortsätta med politiken även under nästa mandatperiod?

– Nej, det ska jag inte göra, med tanke på åldersdiskrimineringen som finns i samhället. Den finns både inom politiken och i arbetslivet. Om det fanns ett parti för oss pensionärer, så skulle jag gå in i det partiet.

Hur går det i valet 2022, tror du?

– Det vet vi inte. Men ska bli intressant att se hur det går.

Hur ser du på Sverigedemokraternas framfart på alla fronter?

– Deras framfart är lite märklig, tycker jag – för det är ingen som berättar att de röstar på SD. Det är känsligt. Men det handlar sannolikt om en inre känsla av att vårt samhälle inte mår bra. Sverigedemokraterna är tydliga och säger sådant som många håller med om. Därför tror jag att de vinner många röster, säger Gudrun Gustafsson.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

gudrungustafsson006.png

”Jag har ganska lätt för att skratta och vara glad”, säger Gudrun Gustafsson (M).

Personligt / Gudrun Gustafsson

Ålder: 76 år.

Bor i: Oskarshamn.

Uppvuxen i: Bockara.

Familj: Två vuxna barn, fyra barnbarn och en särbo.

Utbildning: Socialhögskolan i Örebro. ”Jag har även gått en psykoterapiutbildning på Lunds universitet.”

Yrke: Socionom. Numera pensionär.

Politiska uppdrag genom åren: ”Nu sitter jag som ledamot i fullmäktige – och som ledamot i bildningsnämnden. Tidigare var jag andre vice ordförande i samma nämnd under en mandatperiod. Jag har också varit ledamot i dåvarande barn-och utbildningsnämnden under en mandatperiod samt ledamot i kulturnämnden under ett par mandatperioder. Kulturnämnden var en mysig nämnd.”

”Skolan, kulturen och fritiden löper som en röd tråd genom bildningsnämnden. Vi har mycket duktiga chefer och personal. De gör ett fantastiskt bra jobb.”

”Jag har även varit nämndeman under två mandatperioder, och jag slutade nu i januari. Det var ett otroligt berikande uppdrag.”

”Jag har dessutom varit kyrkvärd och kyrkopolitiker under många år. Det är viktiga uppdrag, med tanke på att kyrkan har en stor plats i samhället.”

”Det har varit – och är på många sätt – mycket berikande att vara politiskt aktiv. Vid svåra beslut har vi försökt att möta varandra på halva vägen. Jag har aldrig ångrat att jag blev politiker. Mitt starka intresse för samhällsfrågor har varit min drivkraft.”

Svar direkt med Gudrun Gustafsson

Vad läser du helst? ”Jag läser både tidningar och böcker, istället för att titta på tv. Har alltid en bok på gång.”

Vad tittar du helst på? ”Jag tittar inte så mycket på tv. När jag tittar, så brukar det bli något om kulturfrågor, Aktuellt, På spåret och Skavlan. Och jag går på bio ibland.”

Vad lyssnar du helst på? ”Jag är allätare även där. Det blir allt från klassiskt till vanlig dansmusik. Annars lever jag mycket i det tysta, så det blir inte så mycket radiolyssnande för min del.”

Favoritmat? ”Fisk och vegetariskt. Jag äter inte kött. Jag har varit vegetarian i ett tiotal år.”

Vad dricker du helst? ”Vatten – och ett gott vin tillsammans med vänner. Jag har många vänner och ett stort kontaktnät.”

Har du något favoritlag inom sportens värld? ”Jag var och tittade när IK Oskarshamn mötte Rögle. Det var min första ishockeymatch. Det var som en religiös upplevelse. Jag tycker att det var spännande och roligt. Men annars är det golf som gäller för mig. Jag spelar golf – och Annika Sörenstam är helt klart en favorit. Hon är duktig så in i vassen.”

Husdjur? ”Ja, jag hade en katt i 18 år – men nu har jag inget husdjur.”

Vad ville du bli när du var liten? ”I årskurs sex skrev jag en uppsats om att jag ville bli skolkurator.”

Favoritfärg? ”Rosa.”

Vad gör du helst under en helt ledig dag? ”Då är jag hemma på udden.”

Hur mycket sover du? ”Jag brukar gå och lägga mig vid 22.30-tiden. Jag är en morgonmänniska och går upp mellan 7.00 och 7.30 även en ledig dag. Morgonstund har guld i mund.”

Vad skulle du göra om du var osynlig för en dag? ”Då skulle jag besöka våra fängelser för att se vilken hjälp fångarna får.”

Vilket förhållande har du till sociala medier? ”Jag är med i Facebook och Instagram. Det är väldigt viktigt att man är källkritisk på sociala medier. Man får inte gå på allt som skrivs där. Annars har jag inget emot sociala medier – för jag tycker att det är en jättebra bra plats för dem som vill vara med i samhället och få information om olika saker.”

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti – vilket skulle du välja? ”I dag finns det inget annat parti som jag skulle välja. Det skulle vara ett pensionärsparti i sådana fall.”

Vilka tycker du bäst om i de andra partierna i kommunen? Vilka skulle du kunna fika med? ”Jag kan fika med precis vem som helst.”

Favoritårstid? ”Jag älskar sommaren.”

Favoritställe i Oskarshamns kommun? ”Oskarshamn är en underbart mysig stad vid havet, men min favoritplats är mitt hem på Udden.”

Hur skulle du vilja beskriva din kontakt med ”vanligt” folk? ”Den är jättebra. Jag kan prata med alla.”

Vad skrattar du åt? ”Man måste se det positiva i livet.”

gudrungustafsson007.png

Oskarshamns-Nytt får en pratstund med Gudrun Gustafsson (M) över ett par koppar kaffe på Nilssons konditori i Oskarshamn.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS