Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Hela denna sida är en annons

Man som jagar med hund

Jaktkläder: Så klär du dig rätt under jaktrundan – stor guide

JAKTKLÄDER

Denna artikel innehåller annonslänkar i samarbete med PN Jakt.

Jaktkläder behöver ibland bytas ut, och att hitta nya plagg kan vara enklare sagt än gjort. För att jakten ska bli så lyckad som möjligt finns nämligen en lång rad faktorer att tänka på vad gäller klädsel. I den här guiden får du veta allt om hur du klär dig rätt på jaktrundan och var du kan hitta de bästa plaggen.

Den perfekta jaktrundan kan vara spännande, rolig, adrenalinfylld och samtidigt avkopplande. För att få ut det mesta av jakten krävs dock noggranna förberedelser. Att välja rätt jaktkläder är en avgörande faktor för en framgångsrik och bekväm jaktupplevelse, oavsett om du är en erfaren jägare eller nybörjare. Om du fryser, svettas, blir blöt eller irriterar dig på obekväma kläder blir jakten snabbt en sämre upplevelse.

Med det breda utbudet av jaktkläder tillgängligt på marknaden, och det faktum att kläderna passar olika bra i olika förhållanden, kan det dock vara överväldigande att navigera genom alla valmöjligheter.

I denna omfattande guide kommer vi att utforska olika aspekter att överväga när du väljer jaktkläder för att passa olika säsonger, terräng och personliga preferenser. Vi kommer också att titta närmare på specifika plagg och märken som Härkila, Chevalier, Pinewood och Swedteam, samt viktiga tillbehör som skytteväst, hundförarväst och jaktkeps. Låt oss dyka in i världen av jaktkläder och se till att du är väl rustad för nästa jaktäventyr.

Jacka och byxa som passar perfekt för jakt

Var kan jag köpa jaktkläder?

I dag finns mängder av olika ställen där du kan köpa jaktkläder, både fysiskt och digitalt. Du kan köpa kläderna direkt från tillverkaren, eller från en återförsäljare. Hos återförsäljare som PN Jakt hittar du ett brett utbud av jaktkläder från olika märken. Där finns allt från jaktskor och jaktbyxor till jaktjackor och jaktmössor, både billigare och dyrare alternativ vilket gör att det finns något för alla plånböcker.

Olika jaktkläder för olika typer av jakt

När det gäller jaktkläder är det viktigt att tänka på vilken typ av jakt du planerar att ägna dig åt. Skillnaden i terräng, aktivitet och väderförhållanden kan påverka ditt klädval. Här är några exempel på olika kläder som passar olika typer av jakt.

 • För vandrande jakt eller jakt i bergig terräng är det viktigt att ha kläder som är lätta, flexibla och tåliga. En jaktjacka i lättvikt med bra ventilation och fukttransport kan vara ett bra val, tillsammans med slitstarka och bekväma jaktbyxor. Det är också viktigt att ha bra fotbeklädnad, som kängor eller stövlar med bra grepp och stöd.
 • Vid vattenjakt eller jakt i fuktiga områden är det viktigt med vattentäta jaktkläder. En vattentät jaktjacka och jaktbyxor med förstärkta sömmar och tejpade sömmar kan hålla dig torr och bekväm. Vattentäta stövlar och jaktbyxor är också viktiga för att skydda fötterna.
 • För jakt i kallt väder eller snöiga förhållanden är isolerade jaktkläder avgörande. En tjockare jaktjacka och jaktbyxor med bra isolering och vindskydd kan hjälpa till att behålla kroppsvärmen. Även ett jaktställ eller värmeväst kan vara ett bra alternativ. Ytterligare isoleringslager som en jakt fleece eller ett termiskt baslager kan också vara till stor nytta.
 • För jakt i varmt klimat är ventilerade kläder som tillåter luftcirkulation viktiga för att hålla sig sval och bekväm. Lätta och snabbtorkande material som exempelvis teknisk polyester kan vara fördelaktigt i dessa situationer.

Jaktkläder att röra sig i

För jägare som engagerar sig i aktiv jakt som kräver mycket rörelse och fysisk ansträngning, som till exempel förföljelsejakt eller uppföljning av vilt, är det viktigt med jaktkläder som ger god rörelsefrihet och komfort.

 • Flexibla jaktbyxor med stretchiga material och förböjda knän ger ökad rörelsefrihet och gör det lättare att ta sig fram i terrängen. Jaktbyxor med förstärkta knän och benslut kan också vara fördelaktigt för att ge extra skydd och hållbarhet.
 • En jaktjacka i lättvikt eller skaljacka som är vattentålig och vindtät kan vara bra för att skydda mot väderförhållanden samtidigt som den ger god rörelsefrihet. Se till att din jaktjacka har tillräckligt med ventilation för att undvika överhettning under fysisk ansträngning.
 • Undvik överflödiga lager och välj kläder som andas väl för att hålla dig sval och torr under aktiv jakt. Tekniska baslager som transporterar bort fukt från kroppen, såsom ett underställ merinoull, kan vara till stor hjälp för att reglera kroppstemperaturen.
 • Bra fotbeklädnad är också viktigt. Välj skor eller kängor som ger bra stöd och grepp, samtidigt som de är lätta och bekväma att gå i under långa sträckor.

Kläder för stillasittande jakt

För stillasittande jaktformer, som passjakt eller vakjakt, där du tillbringar långa perioder på en och samma plats, är jaktkläder som kan erbjuda komfort och värme avgörande.

 • En isolerad jaktjacka och jaktbyxor med god isolering och värmebehållning är viktiga för att hålla dig varm under långa perioder utan rörelse. Material med termisk effekt, som jakt fleece eller dun, kan vara bra val.
 • Se till att kläderna är tysta och kamouflerade för att minska risken för att avslöja din position för viltet. Tyger med kamouflagemönster som passar in i den omgivande naturen kan hjälpa till att göra dig mindre synlig.
 • Fodrade jakthandskar och jaktmössa är också viktiga för att skydda dina händer och huvud från kyla och vind under stillasittande jakt. Välj jakthandskar eller jaktvantar som ger tillräcklig fingerfärdighet för att kunna hantera vapnet eller kikarsiktet.
 • För extra komfort kan du överväga att använda en värmeväst, som kan ge extra isolering till överkroppen och samtidigt tillåta rörelsefrihet för armarna.

Att ha rätt kläder för stillasittande jakt kommer att hjälpa till att hålla dig varm och bekväm under längre perioder. Välj kläder med fokus på värme, kamouflage och tystnad för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att vara framgångsrik under dessa jaktformer.

En varm jaktjacka är perfekt under jakten

Jaktjacka herr, dam och barn – så väljer du rätt

När det gäller valet av jaktjacka är det viktigt att hitta en som passar både din kroppstyp och dina behov. Oavsett om eftersöker en jaktjacka herr, dam eller barn finns det några faktorer att tänka på för att välja rätt jaktjacka.

En viktig faktor att överväga är storlek och passform. Det är viktigt att välja en jaktjacka som passar din kropp bekvämt och tillåter tillräckligt med rörelsefrihet. För barn är det särskilt viktigt att välja en jacka som ger tillräckligt med utrymme för att röra sig bekvämt. Varje märke kan ha sina egna storleksstandarder, så det kan vara bra att prova ut och jämföra olika modeller för att hitta den som passar dig bäst.

När det gäller funktioner och egenskaper kan du överväga vilka som är viktiga för din specifika jakttyp och miljö. Det kan inkludera egenskaper som:

 • Vattentäthet
 • Vindskydd
 • Isolering
 • Ventilation
 • Kamouflage
 • Förstärkta sömmar

Om du ofta jagar i regniga förhållanden är det viktigt att välja en jaktjacka med bra vattentäthet och tejpade sömmar för att hålla dig torr. För jakt i kallare klimat kan isolering och vindskydd vara avgörande för att hålla dig varm och bekväm. Tänk på vilka funktioner som är nödvändiga för att du ska känna dig bekväm och skyddad under din jakt.

Kvaliteten på materialet är också viktigt att beakta. Jaktjackor är tillverkade av olika typer av material, inklusive syntetiska tyger som polyester och nylon, samt naturliga material som bomull och ull. Var noga med att välja en jaktjacka som är tillverkad av högkvalitativa material som kan tåla påfrestningarna under jaktaktiviteter. Tänk också på att vissa material kan vara mer lämpliga för vissa säsonger och miljöer än andra.

Populära märken jaktjacka

Det finns flera populära märken som är kända för att tillverka högkvalitativa och funktionella jaktjackor för herr, dam och barn. Hos PN Jakt kan du hitta jaktjackor från flera av de mest välkända varumärkena, såsom:

 • Härkila: Härkila är en etablerad aktör inom jaktklädesindustrin och erbjuder ett brett utbud av jaktjackor för alla säsonger och jakttyper. Härkila jaktjackor är kända för sin kvalitet, slitstyrka och innovativa design. Därtill har Härkila ett fokus på att använda avancerade material och teknologier för att ge jägare bästa möjliga prestanda och komfort.
 • Chevalier: Chevalier är känt för sina eleganta och funktionella jaktjackor som kombinerar stil med prestanda. Deras jackor är tillverkade av högkvalitativa material och är konstruerade för att möta kraven från olika jaktförhållanden. Chevalier är särskilt känt för sina jackor med bra vattentäthet och ventilationsfunktioner.
 • Pinewood: Pinewood är ett svenskt märke som har blivit populärt för sina prisvärda och pålitliga jaktkläder, inklusive jaktjackor. Deras jackor är kända för sin hållbarhet, funktionalitet och bekvämlighet. Pinewood erbjuder ett brett utbud av modeller och stilar för att passa olika jaktformer.
Jaktbyxor som är perfekta för årets jakt

Att tänka på när du väljer jaktbyxor

När du väljer jaktbyxor finns det flera faktorer att tänka på för att hitta ett par som passar dina behov och förväntningar. Här är några aspekter att överväga:

 • Material: Välj material som är lämpliga för de jaktförhållanden du kommer att befinna dig i. För allmän jakt kan slitstarka material som polyester eller nylon vara bra val, medan för vissa jaktformer kan tysta och mjuka material, till exempel borstad polyester eller bomull, vara fördelaktiga. Överväg också om du behöver vattentäta eller vattenavvisande egenskaper i dina jaktbyxor, särskilt vid jakt i regniga eller fuktiga områden.
 • Passform och rörelsefrihet: Det är viktigt att välja jaktbyxor som passar bekvämt och ger tillräckligt med rörelsefrihet för att du ska kunna röra dig fritt under jakten. Byxorna bör vara tillräckligt rymliga för att bära baslager under dem och ge dig möjlighet att böja knäna och ta stora steg utan att begränsas. Leta efter byxor med justerbara midjeband och benlängd för att anpassa passformen efter din kropp.
 • Funktioner och detaljer: Kolla efter funktioner som kan vara användbara för din jaktstil och miljö. Det kan inkludera fickor för att förvara små tillbehör, förstärkta knän och benslut för ökad hållbarhet och skydd, ventilationsöppningar för att reglera kroppstemperaturen, samt justerbara benslut för att anpassa passformen till olika typer av fotbeklädnad.
 • Kamouflage: Om du vill vara kamouflerad under jakten kan du välja jaktbyxor med kamouflagemönster som passar in i den omgivande naturen. Se till att mönstret är lämpligt för din jaktmiljö och att det inte blir för tungt eller för ljust för att matcha omgivningen.

Populära märken jaktbyxor

När det gäller populära märken inom jaktbyxor finns det flera som är kända för sin kvalitet och funktionalitet. Här är några av de märken du kan hitta hos PN Jakt:

 • Swedteam: Swedteams jaktbyxor är kända för hög kvalitet och funktionalitet. Med fokus på hållbarhet och komfort erbjuder de jägare en pålitlig och bekväm klädsel. Swedteams jaktbyxor är utrustade med praktiska detaljer och har en utmärkt passform, vilket gör dem till ett populärt val för aktiva jägare.
 • Pumori: Med sina pålitliga och flexibla jaktbyxor har Pumori etablerat sig som ett känt varumärke. Deras högkvalitativa material och robusta design gör dem till ett utmärkt val för jaktentusiaster. Pumori jaktbyxor erbjuder en bekväm passform och är utrustade med praktiska funktioner som underlättar för jägare. Med Pumori får du pålitliga jaktbyxor som är redo att möta utmaningarna i naturen.
 • Chevalier: Chevalier är ett annat populärt märke som, utöver jaktjackor, erbjuder funktionella och stilrena jaktbyxor. Deras byxor är utformade för att tåla påfrestningar under jakten och har ofta smarta funktioner som förstärkta knän, justerbara benslut och flera fickor för förvaring. Chevalier jaktbyxor är kända för sin kvalitet och hållbarhet.

Jakttröja och jakt t-shirt

Att välja rätt jakttröja eller jakt t-shirt kan göra skillnad när det gäller att hålla sig bekväm och reglera kroppstemperaturen under jakten. Här är några faktorer att överväga när du väljer dessa klädesplagg:

 • Material: Välj material som är lämpliga för de väderförhållanden och aktivitetsnivåer du förväntar dig under jakten. Bomull är ett populärt val för jakttröjor och t-shirts på grund av dess andningsförmåga och komfort. Det är också viktigt att tänka på snabbtorkande egenskaper för att undvika att bli blöt och kall om svetten inte kan avdunsta ordentligt.
 • Design och funktioner: Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig. En jakttröja kan ha praktiska funktioner som fickor för att förvara små föremål eller tumhål för att hålla ärmarna på plats. För jakt t-shirts kan en kamouflagemönstring vara användbar för att hjälpa till med kamouflage. Välj en design som passar din jaktmiljö och dina behov.
 • Skiktning: En jakttröja och jakt t-shirt fungerar bäst som en del av ett lagersystem. De kan användas som baslager för att reglera kroppstemperaturen genom att absorbera och transportera bort fukt från kroppen. Se till att välja tröjor och t-shirts som passar bra under andra lager och som ger tillräcklig rörelsefrihet.

Jaktväst och hundförarväst

En jaktväst är ett oumbärligt plagg för många jägare och erbjuder både funktionalitet och bekvämlighet under jakten. En hundförarväst är särskilt utformad för jägare som har med sig hundar under jakten. Här är några aspekter att tänka på när du väljer dessa västar:

 • Fickor och förvaringsmöjligheter: En viktig funktion hos en jaktväst och hundförarväst är tillgången till fickor och förvaringsutrymmen för att hålla viktiga tillbehör och verktyg inom räckhåll. Se till att västen har tillräckligt med fickor och att de är lämpligt placerade för att underlätta användningen.
 • Säkerhetsaspekter: En jaktväst kan vara utrustad med reflexdetaljer eller signaliserande färger för att öka synligheten under jakten. Detta är särskilt viktigt om du jagar i områden där det finns risk för olyckor med andra jägare. Säkerhetsdetaljer som snabbtappande spännen eller avtagbara signalflaggor kan också vara fördelaktiga.
 • Komfort och rörelsefrihet: Oavsett om du bär en jaktväst eller hundförarväst är det viktigt att den passar bra och ger tillräckligt med rörelsefrihet för att utföra dina jaktfunktioner.

Jaktställ – ett bra alternativ under vintern

När vintern kommer är ett jaktställ ett utmärkt val för att hålla dig varm och bekväm under jakten. Jaktställ är vanligtvis ett matchande set med jacka och byxor, utformade för att ge isolering och skydd mot kyla, vind och snö. Här är några aspekter att tänka på när du väljer ett jaktställ:

 • Isolering: En av de viktigaste egenskaperna hos ett jaktställ är dess isoleringsförmåga. Se till att välja ett jaktställ som har tillräcklig isolering för att hålla dig varm under långa perioder av stillasittande jakt. Dun och syntetiska isoleringsmaterial är vanligt förekommande val för vinterjaktställ.
 • Vattentäthet: Under vinterjakter är det viktigt att ha ett jaktställ som är vattentätt eller åtminstone vattenavvisande för att hålla dig torr och bekväm. Tänk på att ditt jaktställ bör ha tejpade sömmar och bra vattenavvisande egenskaper för att stå emot snö och regn.
 • Passform och rörelsefrihet: Se till att ditt jaktställe har en passform som tillåter dig att bära flera lager under det. Det ska också ge tillräckligt med rörelsefrihet för att du ska kunna hantera vapnet och utföra dina jaktfunktioner bekvämt.

Populära märken jaktställ

När det gäller jaktställ finns det flera populära märken som är kända för att tillverka högkvalitativa och funktionella jaktkläder för vinterjakten. Här är några av dessa märken:

 • Härkila: Härkila är känt för sina innovativa och högkvalitativa jaktkläder, och deras jaktställ är inget undantag. Härkila jaktställ är konstruerade för att tåla extrema vinterförhållanden och erbjuder utmärkt isolering och skydd. De använder avancerade material och teknologier för att ge jägare bästa möjliga prestanda och komfort under vinterjakter.
 • Swedteam: Swedteam är ett annat välkänt märke som erbjuder pålitliga och slitstarka jaktställ för vinterjakten. Deras jaktställ är utformade för att tåla tuffa förhållanden och är kända för sin kvalitet och funktionalitet. Swedteam jaktställ har genomgått rigorösa tester och är konstruerade för att möta de krav som vinterjakten ställer.

När du väljer ett jaktställ för vinterjakt är det viktigt att överväga dina specifika behov och förhållanden. Ta dig tid att jämföra olika märken och modeller för att hitta ett jaktställ som passar dig bäst och ger dig komfort och skydd under vinterjakter. Hos PN Jakt hittar du ett stort urval av jaktställ från flera olika märken, med tydliga produktbeskrivningar.

Övriga jaktkläder i vinter

Förutom jaktstället finns det flera andra viktiga jaktkläder att överväga under vinterjakt. Nedan går vi igenom vilka plagg och accessoarer som kan vara nödvändiga i kallare jaktklimat.

Jaktmössa och jaktkeps

En jaktmössa är viktig för att hålla huvudet och öronen varma under kalla vinterdagar. Välj en jaktmössa som är tillverkad av varmt och isolerande material, som fleece eller ull. Se till att den sitter bekvämt och täcker öronen för att skydda mot kylan. Kamouflagemönster kan vara användbara för att hjälpa till med kamouflage under jakten. Det är som vanligast att man använder jaktkeps på sommaren, men faktum är att denna huvudbonad kan komma mycket väl till hands också under vintern. Med en fodrad keps slipper man frysa om hjässan. Det finns också jakt kepsar som erbjuder skönt och fodrat skydd för öronen.

Varma vantar för att inte frysa om händerna under jakten

Jakthandskar och jaktvantar

Att ha varma och funktionella jakthandskar eller jaktvantar är viktigt under vinterjakten. Välj handskar eller vantar som är isolerade för att hålla händerna varma, samtidigt som de ger tillräckligt med rörelsefrihet och fingertoppskänsla för att kunna hantera vapnet eller andra jaktuppgifter. Vattentäta egenskaper kan också vara fördelaktiga för att hålla händerna torra i snöiga eller blöta förhållanden.

Är det riktigt kallt, eller är man riktigt frusen, kan det vara en klok idé att införskaffa handskar med värme. Dessa handskar har inbyggda värmeslingor, vilket gör att man slipper frysa om händerna i princip oavsett temperatur.

Halsbuff

Halsen är ofta ett område som exponeras för kyla. Därför kan det vara klokt att ta på sig en halsbuff när man ska ut och jaga under vintern. Genom att skydda halsen från kylan och vinden kan buffar hjälpa till att hålla dig varm och bekväm under långa perioder av jakt. Dessutom kan en halsbuff fungera som extra kamouflagetillskott och skydda mot eventuella kyla- eller vindrelaterade sjukdomar.

Jaktstrumpor

Att välja rätt jaktstrumpor är viktigt för att hålla fötterna varma och bekväma under vinterjakten. Välj strumpor som är gjorda av isolerande material, som ull eller syntetiska material med värmeegenskaper. Se till att strumporna är tjocka nog att ge värme och skydd, samtidigt som de passar bra i dina stövlar eller kängor.

Jakt i regn: Håll koll på vattenpelarens tryck

När du jagar i regnigt väder är det viktigt att vara förberedd och ha rätt utrustning för att hålla dig torr och bekväm. En viktig faktor att överväga är vattenpelarens tryck i dina jaktkläder. Vattenpelare är ett mått på hur tätt ett material är och dess förmåga att motstå vatteninträngning.

När du väljer jaktkläder för regniga förhållanden är det rekommenderat att välja plagg med högre vattenpelare. En högre vattenpelare indikerar att tyget har en bättre vattentäthet och kan stå emot mer vatteninträngning under en längre tid. Vanligtvis rekommenderas en vattenpelare på minst 10 000 mm för att klara av regnigt väder.

Genom att hålla koll på vattenpelarens tryck på dina jaktkläder kan du göra ett mer informerat val och välja kläder som passar dina behov under regniga jaktförhållanden. Kom ihåg att även om högre vattenpelare ger bättre vattentäthet, kan det påverka andningsförmågan hos kläderna. Se därför till att välja kläder som erbjuder en balans mellan vattentäthet och andningsförmåga för att hålla dig torr och samtidigt bekväm under jakten i regn.

Kom ihåg lager på lager

När det kommer till att klä sig för jakt är principen om lager på lager viktig att komma ihåg. Genom att använda lagren tillsammans kan du enkelt anpassa ditt klädval efter väderförhållandena och din aktivitetsnivå. Du kan enkelt ta av eller lägga till lager för att reglera kroppstemperaturen och hålla dig bekväm under hela jakten. Kom ihåg att välja kläder av hög kvalitet för varje lager för att få bästa möjliga prestanda och komfort under jakten.

Lager 1: Underställ

Det första lagret, understället, är närmast kroppen och har som främsta uppgift att reglera kroppstemperaturen genom att absorbera och transportera bort fukt. Välj ett underställ tillverkat av merinoull eller syntetiska material som har god fukttransporterande förmåga. Understället ska sitta tätt mot kroppen utan att vara för åtsittande för att ge bästa möjliga isolering.

Lager 2: Fleecejacka jakt

Det andra lagret är designat för att ge värmeisolering. Fleece är ett populärt materialval på grund av dess förmåga att hålla kroppen varm även när det blir blött. En fleecejacka är lätt, bekväm och kan lätt justeras genom att öppna eller stänga blixtlåset. Den fungerar som ett mellanlager och hjälper till att hålla värmen nära kroppen samtidigt som den tillåter fukt att avdunsta. I varmare klimat kan även en jakttröja eller jakt t-shirt fungera som ett effektivt lager två.

Lager 3: Ytterplagg

Det tredje lagret, ytterplagget, är den sista skyddande barriären mellan dig och det yttre vädret. Ytterplagget bör vara vind- och vattentätt för att hålla dig torr och skyddad mot regn, snö och vind. Det kan vara en jaktjacka eller ett par jaktbyxor som är speciellt utformade för att klara av utmaningarna under jakten, inklusive bra vattentäthet, ventilation och kamouflage för att smälta in i omgivningen.

Underställ: Hitta bästa understället

Ett bra underställ är en viktig del av dina jaktkläder under vintern, för att hålla dig varm, torr och bekväm under jakten. Understället fungerar som det första lagret av kläder närmast huden och har flera viktiga funktioner. Här är några anledningar till att det är bra att ha ett bra och varmt underställ vid jakt.

 • Temperaturreglering: Ett underställ hjälper till att reglera kroppstemperaturen och behålla värmen nära kroppen. Det fungerar som en isolerande barriär och hjälper till att hålla dig varm när det är kallt ute.
 • Fukttransport: En av de viktigaste egenskaperna hos de bästa underställen är dess förmåga att absorbera och transportera bort fukt från kroppen. Det hjälper till att hålla dig torr och bekväm genom att hindra svett från att stanna kvar på huden och orsaka kyla eller obehag.
 • Snabbtorkande: Marknadens bästa underställ är oftast tillverkade av material med snabbtorkande egenskaper. Det betyder att om det skulle bli blött, antingen genom svett eller yttre faktorer som regn, kommer understället snabbt att torka, vilket minskar risken för att bli nedkyld.
 • Mjuk och behaglig känsla: Ett bra underställ är mjukt och behagligt att ha på sig. Det ska vara skönt mot huden och ge rörelsefrihet för att du ska kunna utföra dina jaktuppgifter utan begränsningar eller irritation.

Underställ merinoull ett populärt alternativ

När det gäller att hitta ett varmt underställ är merinoull ett populärt och pålitligt alternativ bland jägare och friluftsentusiaster. Underställ merinoull är tillverkade av den fina och mjuka ullen från merinofår, och de erbjuder flera fördelar och egenskaper som gör dem till ett populärt val för jakten.

Ett av de främsta skälen till att underställ merino är så omtyckta är dess förmåga att hålla kroppen varm även i fuktiga förhållanden. Merinoull har naturliga isolerande egenskaper som skapar ett luftlager nära huden och hjälper till att behålla kroppsvärmen. Detta gör att du kan hålla dig varm och bekväm även om understället blir fuktigt av svett eller regn. Är man på jakt efter ett varmt underställ är alltså merino ett bra alternativ.

Merinoull har också förmågan att reglera kroppstemperaturen. Det fungerar som en naturlig termoregulator och hjälper till att hålla dig varm när det är kallt. Det beror på ullens unika egenskaper att absorbera fukt och släppa ut den i form av avdunstning, vilket resulterar i en svalkande effekt på huden.

Ett annat fördelaktigt drag med underställ merinoull är dess mjuka och behagliga känsla mot huden. Den fina strukturen hos merinoull gör att det känns mjukt och inte kliar, vilket gör det bekvämt att bära under långa perioder av jakt. Dessutom är merinoull naturligt antibakteriell och har luktbekämpande egenskaper, vilket minskar risken för dålig lukt och håller understället fräscht längre.

För de som söker efter det varmaste understället kan merinoull vara ett utmärkt val. Dess isolerande egenskaper och förmåga att hålla värmen även när det blir fuktigt gör det till ett pålitligt alternativ för jakt i kallare väderförhållanden. Oavsett om det är tidig morgonjakt, långa pass i vildmarken eller aktiviteter i snöiga områden, kan ett varmt underställ vara avgörande för att hålla dig behagligt varm under hela jakten.

Viktiga tillbehör jaktkläder

Förutom grundläggande jaktkläder finns det flera viktiga tillbehör som kan förbättra din jaktkomfort och funktionalitet. Här är några av dessa tillbehör som du bör överväga att inkludera i din jaktklädsel.

Mygghatt

När du är ute i naturen under sommarmånaderna kan myggor och andra insekter vara en påträngande störningsfaktor. Att ha en mygghatt är ett effektivt sätt att skydda ansiktet, halsen och öronen från irriterande insekter.

Mygghatten är vanligtvis tillverkad av lätt och ventilerande material och har en finmaskig nätskärm som håller insekterna borta samtidigt som den tillåter luftcirkulation. Att investera i en mygghatt kan göra jakten betydligt mer behaglig, särskilt i områden med många mygg och andra insekter.

Jaktbälte

Ett jaktbälte är ett viktigt tillbehör för att bära och organisera dina jakttillbehör. Det hjälper till att fördela vikten jämnt runt midjan och ger stöd och stabilitet under jakten. Ett jaktbälte är vanligtvis tillverkat av slitstarkt och justerbart material för att passa olika midjestorlekar och för att rymma olika tillbehör som knivar och verktyg. Att använda ett jaktbälte gör det enklare att ha dina viktigaste verktyg och tillbehör till hands och kan bidra till en smidigare jaktupplevelse.

Hängslen jakt

Hängslen är ett praktiskt och funktionellt tillbehör för jaktbyxor. De hjälper till att hålla byxorna på plats och förebygger att de glider ner eller skaver under fysisk aktivitet. Hängslen för jakt är vanligtvis tillverkade av hållbara och justerbara material och kan enkelt fästas på byxorna med klämmor eller knappar.

Därtill är hängslen för jakt utformade för att vara bekväma att bära och bidrar till en bättre passform och rörelsefrihet under jakten. Att använda hängslen kan vara särskilt fördelaktigt om du bär utrustning på ett jaktbälte runt midjan eller om du föredrar att ha extra säkerhet för att undvika att byxorna glider ner när du är aktiv ute i terrängen.

FAQ – Vanliga frågor

Vilka faktorer bör man överväga när man väljer jaktkläder?

När man väljer jaktkläder finns ett flertal faktorer att överväga. Några av de viktigaste är material, passform och funktioner. Vilka kläder du bär ska såklart bero på klimat och temperatur, men också vilken form av jakt du ägnar dig åt. Vid vandrande jakt bör rörlighet prioriteras högt, medan stillasittande jakt främst kräver kläder som håller temperaturen.

Vilka egenskaper bör en jaktjacka ha?

Vilka egenskaper en jaktjacka ska ha beror på användningsområdet – vilket typ av jakt man ska ut på och hur klimatet är. Med det sagt bör man tänka på följande faktorer när man väljer jacka:

 • Vattentäthet
 • Vindskydd
 • Isolering
 • Ventilation
 • Kamouflage
 • Förstärkta sömmar

Vilka är de mest populära märkena för jaktjacka och jaktbyxor?

Det finns många olika märken att välja bland. Några av de bästa och mest kända är dessa:

 • Härkila
 • Chevalier
 • Pinewood
 • Swedteam

Vilket är det bästa jaktstället?

Vilket som är det bästa jaktstället beror på faktorer som väder, temperatur och jaktform. Man bör dock välja ett jaktställ med bra isolering, rörelseförmåga och vattentäthet. Dessa kan man hitta hos bland annat Härkila och Swedteam.

Vilket är det varmaste understället för vinterjakt?

Ett varmt underställ är viktigt när man ska jaga i kallt klimat. Underställ merinoull är ett populärt val. Inte nog med att materialet är skönt mot kroppen, det håller också värmen effektivt och kan absorbera och transportera bort fukt från kroppen.

Sammanfattning: Så väljer du rätt jaktkläder

Att välja rätt jaktkläder är viktigt för att jaktupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Allt från underställ och fleecejacka till jaktjacka och jaktbyxor spelar stor roll i att jaktturen ska bli en positiv upplevelse. Vilka kläder man bör ha beror dock till stor del på vilken typ av jakt man ägnar sig åt och om man jagar under sommaren eller under vintern.

Under sommaren kan det räcka med att man har en jakttröja eller jakt t-shirt, och en jaktväst eller liknande över. Det kan dock vara klokt att även bära en tunnare jaktjacka för att skydda kroppen.

Vid stillasittande vinterjakt bör man prioritera tjocka, varma kläder som effektivt kan hålla temperaturen. Vid rörlig jakt kan kroppen jobba upp en del värme av sig självt, vilket gör att klädernas rörelseförmåga är en av de viktigaste faktorerna. Hårda vindar och tunga regn är inget ovanligt för en jägare. Därför bör man också se till att ha jaktkläder som tål vatten och vind. Detta gör att man kan få en bekväm jaktupplevelse oavsett yttre förutsättningar.

Genom att komma rätt förberedd till jaktdagen kan du öka dina chanser att vara alert och koncentrerad hela dagen, utan att behöva oroa dig för kyla, värme, eller andra aspekter. I och med att många jaktkläder är slitstarka så är detta även investeringar som kommer att hålla länge och vara värt pengarna. Att investera i rätt jaktkläder idag kan därför vara nyckeln till en livstid av högkvalitativa jaktdagar.”

Genrefoto: Freepik

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dela tipset med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS