Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Hela denna sida är en annons

Vapentillbehör: Så utrustar du ditt vapen inför jakten – Stor guide

VAPENTILLBEHÖR

Denna artikel innehåller annonslänkar i samarbete med PN Jakt.

Vapentillbehör är en viktig del av jakten, men också en del som sällan glöms bort att uppdatera. För en så lyckad jaktrunda som möjligt är det en stor fördel att utrusta ditt vapen med tillbehör som passar dig och din jaktstil. I den här artikeln går vi igenom alla vapentillbehör som du behöver inför nästa jaktrunda.

Är du ute efter den bästa ljuddämparen? Behöver du ett nytt skjutstöd? Eller är det en kolvkamshöjare du är på jakt efter? Detta är bara ett fåtal av alla vapentillbehör som kan vara nödvändiga att ha under jakten.

Då det finns mängder av tillbehör, och ett stort utbud att välja bland, kan det vara svårt att veta vad man ska köpa. I den här guiden får du hjälp att hitta rätt vapentillbehör, för att ditt vapen ska vara korrekt utrustat när du beger dig ut på jakt.

Var kan jag köpa vapentillbehör?

Att köpa vapentillbehör har aldrig varit enklare. I dag slipper du gå till en fysisk butik och leta i hyllorna. Genom att handla dina vapentillbehör online kan du enkelt hitta det du är ute efter, läsa på om de olika produkterna och beställa hem dem.

En av de största aktörerna inom vapentillbehör är PN jakt. Denna återförsäljare erbjuder en lång rad tillbehör, från ett flertal olika märken, till ditt vapen, såsom:

 • Ljuddämpare och ljuddämparskydd
 • Skjutstöd
 • Kolvkamshöjare
 • Vapenrem
 • Bakkappa

Varför jämföra och köpa vapentillbehör online?

Att handla vapentillbehör online har många fördelar gentemot att handla i en traditionell butik. För det första har du som kund tillgång till ett större utbud av information kring produkterna, där specifikationer och omdömen båda kan spela en väsentlig roll för ditt val.

Många webbplatser erbjuder även interaktiva verktyg som hjälper konsumenter att visualisera hur tillbehören kommer att se ut och fungera på deras specifika vapenmodell. Att ha tillgång till denna personligt anpassade information främjar ett mer välinformerat beslutsfattande. Dessutom ger onlineköp möjlighet till enkel åtkomst till kundtjänst och expertråd genom live-chatt eller kundforum.

Kort sagt, att handla vapentillbehör online är en effektiv metod för att säkerställa att konsumenterna får tillgång till de mest lämpliga, högkvalitativa och prisvärda produkterna som passar just deras behov. Genom att ta del av ett brett utbud av alternativ och informativt innehåll, kan kunden göra ett köp som är både medvetet och anpassat för att förbättra den totala jakterfarenheten.

Så vilka är då de viktigaste vapentillbehören man bör ha med sig ut på jakten? Dessa går vi igenom nedan.

Ljuddämpare – skyddar naturen och din hörsel

Ljuddämpare för jaktvapen är ett oumbärligt vapentillbehör som väsentligt förbättrar jaktupplevelsen och har flera viktiga fördelar. Dessa enheter, som monteras på vapnet, har blivit alltmer populära bland jägare av flera skäl.

Vapentillbehör

Den kanske viktigaste, och mest självklara, anledningen till att man ska ha en ljuddämpare till sitt vapen är att ljudet från skotten minskar avsevärt. Somliga ljuddämpare till gevär kan reducera ljudet med upp till 75 procent.

Detta är särskilt värdefullt för att undvika att störa både det omgivande ekosystemet och människor i närheten. Jakt ska vara en harmonisk aktivitet som respekterar naturen och andra människors rätt till ro. Med en ljuddämpare kan man minska ljudnivån betydligt och bevara den tysta skogsatmosfären.

För det andra kan användningen av ljuddämpare hjälpa till att minska risken för hörselskador för jägaren. Skottets ljudnivå kan vara skadligt för öronen om man inte skyddar dem på rätt sätt. Ljuddämparen hjälper till att dämpa ljudet och därigenom skydda jägarens hörsel.

Slutligen kan en ljuddämpare även påverka precisionen på vapnet positivt. Genom att minska rekyl och vibrationer efter skottet kan jägaren upprätthålla bättre fokus och skottkontroll, vilket ökar chanserna att fälla bytet korrekt och etiskt.

Att tänka på innan du köper ljuddämpare till gevär

Olika ljuddämpare kan skilja sig avsevärt från varandra, bland annat vad gäller storlek, vikt, material och nivå av dämpning.

Innan man köper ljuddämpare till gevär är det också viktigt att se till att dämparen passar ens eget vapen. Somliga ljuddämpare är endast möjliga att montera på särskilda gängor och ger bäst effekt på vissa kalibrar.

Kom även ihåg att du behöver ha licens för det vapen du ämnar montera din ljuddämpare på. Licensen uppvisas vid inköp. Om du köper dämparen online behöver du maila en kopia på din vapenlicens tillsammans med kopia på ID-handling.

Vilken är den bästa ljuddämparen?

Svaret på vilken som är den bästa ljuddämparen beror mångt och mycket på personliga preferenser och vilket vapen man har. Med det sagt finns några alternativ som är mer populära än andra. Nedan listar vi tre av dem.

Ljuddämpare Stalon X108

Det som särskiljer denna ljuddämpare från många andra är dess låga vikt (334g) och den har en kort förlängning av vapnet (108mm). Därtill är prestandan mycket bra och hållbarheten lång. Dämparen kan minska ljudet med 30dBC och passar i de flesta kalibrar, allt från .222 till .45.

Vapentillbehör
Ljuddämpare Stalon Victor

Även i Victor-serien är det tydligt att Stalon satsar på nätta ljuddämpare. Den här ljuddämparen väger endast 290g och förlänger vapnet med 127mm. Trots den lilla storleken utlovas stor effekt vad gäller såväl ljuddämpningsförmåga som prestanda. Särskilt bra är den för vapen med en mindre kaliber, exempelvis .222.

Vapentillbehör
A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler

Denna ljuddämpare är en uppdaterad version av Hertz. Dämparen baseras på ny teknologi som gör den mycket effektiv vid första skottet med kall pipa. Med denna ljuddämpare förlängs vapnet med 150mm, och vikten uppgår till 596g.

Vapentillbehör

Skjutstöd – bidrar med avlastning och stabilt skytte

Vid jakt är ett skjutstöd för gevär ett vapentillbehör som markant förbättrar både precision och upplevelsen som helhet. Ett skjutstöd ger jägaren stabilitet och noggrannhet, vilket är avgörande för att uppnå träffsäkra skott.

Vapentillbehör

När man tar sikte på sitt byte är det avgörande att minimera skakningar och osäkerheter som kan påverka skottets träffsäkerhet. Ett skjutstöd ger en stadig plattform och hjälper jägaren att hålla vapnet stilla, vilket är särskilt värdefullt vid längre avståndsskott eller i situationer där snabb respons krävs.

Ett skjutstöd är även användbart för att undvika trötthet och muskelvibrationer, vilket kan uppstå vid att hålla vapnet i en utsträckt position under en längre tid. Genom att använda ett skjutstöd minskar risken för att skottet påverkas negativt av dessa faktorer.

Skjutstödets fördelar är särskilt tydliga under inskjutning av vapnet. Med ett skjutstöd vid inskjutning blir det enklare att kalibrera vapnets sikt korrekt. På så sätt kan jägaren vara säker på att varje skott är precisionsskott.

Vilket skjutstöd ska man ha?

När du letar efter ett skjutstöd för inskjutning och jakt finns flera faktorer att ta hänsyn till. Exempelvis bör man titta på följande egenskaper:

 • Justerbarhet – På dessa modeller kan man höja och sänka benen, vilket gör att man kan anpassa stödets höjd efter egna preferenser och jaktstil.
 • Vikt – Tyngre skjutstöd ger ökad stabilitet, vilket kan vara särskilt viktigt vid jakt på långt avstånd. Ett lättare skjutstöd kan dock vara ett bättre alternativ för den som vandrar mycket under jakten.

Den kanske viktigaste faktorn är dock hur många ben skjutstödet har. Här finns tre vanliga alternativ:

Vapentillbehör

Skjutstöd 1 ben (monopod) – Då stödet bara har ett ben tar det liten plats och är enkelt att bära runt på. Nackdelen är dock att stabiliteten inte är den bästa. En monopod kan vara särskilt svårhanterad om man är nybörjare.

Bra val: Primos Trigger Stick Mono Pod Gen III

Vapentillbehör

Skjutstöd 2 ben (bipod) – Med två ben blir detta skjutstöd mer stabilt vid skyttet, samtidigt som vikten är relativt låg. Liksom en monopod kan en bipod inte stå själv, vilket kan göra det något ansträngande att använda. Dessa stöd är särskilt bra vid liggande skytte.

Bra val: Caldwell Accumax Benstöd

Vapentillbehör

Skjutstöd 3 ben (tripod) – Med tre ben ökar stabiliteten betydligt. Därtill kan dessa skjutstöd bidra med avlastning till jägaren då stödet kan stå av sig självt. Att justera tre ben tar dock längre tid. Därtill kan en tripod vara svåranvänd vid rörligt skytte. Kom ihåg också att stödet kan vara relativt tungt att bära.

Bra val: Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III

Kolvkamshöjare – för mer bekvämt skytte

Kolvkamshöjare är ett vapentillbehör som kan göra en avgörande skillnad i jägarens komfort och prestanda. En kolvkamshöjare är utformad för att anpassa vapnets kolv och kolvkam till jägarens individuella fysik och skyttestil, vilket resulterar i en förbättrad skjutupplevelse.

Genom att justera kolvkammen kan jägaren uppnå en optimal skjutställning och ögonlinje i förhållande till sikte och mål. Detta leder till minskad ögon- och nackbelastning samt mer avslappnad och stabil position, vilket är särskilt viktigt vid långa perioder av väntan och observation.

Kolvkamshöjare är särskilt användbara för jägare som intar olika skjutpositioner. Oavsett om jägaren står eller ligger, eller om jägaren är kort eller lång, kan en kolvkamshöjare hjälpa till att optimera vapnets passform och förbättra precisionen av skotten.

Under en hektisk jakt kan korrekt placering av vapnet på axeln göra skillnaden mellan ett träffsäkert skott och ett missat tillfälle. Kolvkamshöjare möjliggör snabb och enkel anpassning av vapnets position, vilket ökar jägarens chanser att lyckas.

Hitta rätt kolvkamshöjare

När man ska köpa kolvkamshöjare bör man först och främst ta hänsyn till bekvämlighet och komfort. Det är trots allt dessa två faktorer som är de huvudsakliga anledningarna till att man använder höjaren. Här finns inget rätt eller fel, utan beror på ens egna preferenser och vilket vapen man har. För maximal komfort brukar det vara fördelaktigt med en kolvkamshöjare som erbjuder stor justerbarhet.

Därtill finns kolvkamshöjare i flera olika material. De två vanligaste är kolvkamshöjare i läder och i plast.

 • Kolvkamshöjare läder – En kolvkamshöjare i läder är särskilt populärt med anledning av att den är mycket bekväm. Lädret ger hög komfort mot kinden, vilket också tenderar att resultera i bättre prestation. Notera att kolvkamshöjare i läder ofta är lite dyrare än dess motsvarigheter i plast. Detta kan dock vara en värd investering om det resulterar i bättre skytte.
 • Kolvkamshöjare plast – Som nämnt ovan är kolvkamshöjare i plast ofta det billigare alternativet, vilket är den primära anledningen till att jägare väljer detta material. En annan anledning är att kolvkamshöjare i plast tenderar att ha längre hållbarhet än de i läder. Notera dock att komforten inte är lika hög när materialet utgörs av plast.

Vilken kolvkamshöjare är då den bästa? Vi kan varmt rekommendera Beartooth kolvkamshöjare, som enkelt kan höjas och sänkas med hjälp av medföljande passbitar. Här ingår fem passbitar, vilket gör det enkelt att anpassa höjden precis som man vill ha den.

Vapentillbehör

Vapenrem – bär ditt vapen säkert och lätt

En vapenrem är ett vapentillbehör som ger både praktiska och säkerhetsmässiga fördelar under jaktutflykter. Med en vapenrem kan man bära och hantera jaktvapnet på ett säkert sätt, samtidigt som den ökar bekvämligheten och effektiviteten i fältet.

En vapenrem fästs runt vapnet och bärarens kropp, vilket förhindrar att vapnet tappas eller faller av misstag. Något som kan vara särskilt när man rör sig i svår terräng eller trånga utrymmen. Detta minskar risken för oavsiktliga skott och eventuell skada.

Under längre vandringar eller perioder av väntan kan en vapenrem avlasta jägarens armar och händer genom att bära en del av vapnets vikt. Detta gör det möjligt för jägaren att hålla vapnet redo för skott med minimal trötthet, vilket kan vara avgörande i oväntade situationer.

En vapenrem möjliggör också handsfree-rörelse, vilket kan vara viktigt när jägaren hanterar utrustning, kartor eller andra verktyg. Den frigör jägarens händer för att klättra, ta sig över hinder eller interagera med omgivningen på ett smidigt sätt.

Att tänka på när du köper en vapenrem

När man ska köpa en vapenrem bör man säkerställa att den ger bra grepp mot axeln, så att remmen håller sig på plats. Greppet brukar vara särskilt bra när ytan är gummerad, det vill säga gjord av gummi.

Man bör även överväga valet av rembygel. Somliga rembyglar passar nämligen bättre till specifika vapen. Därtill kan byglarna ha olika egenskaper. Exempelvis erbjuder en del byglar snabböppning, det vill säga att man kan öppna bygeln enkelt utan verktyg, medan andra öppnas med hjälp av en knapp eller liten pinne.

Det finns flera olika typer av vapenremmar att välja bland. Nedan går vi igenom de olika alternativen.

 • Enkel vapenrem – Detta är ”originalversionen”, och den enklaste varianten, av en vapenrem. Här har man en rem över axeln som gör det lättare att bära vapnet och samtidigt ha händerna fria till annat.
 • Vapenrem dubbel – Vad en vapenrem dubbel, även kallat dubbelrem, är för något förklarar nästan sig självt. Med en vapenrem dubbel blir det smidigt att bära runt på vapnet då det håller sig stabilt på ryggen samtidigt som man har båda händerna fria. Detta kan vara särskilt fördelaktigt vid exempelvis spårning med hund.
 • Vapenrem takedown – En del vapenremmar har en så kallad ”takedown”-funktion. En sådan vapenrem kan användas precis som vanligt, men kan också vikas samman och låsas i ett spänne vilket gör att remmen ligger sträckt längsmed vapnet. På så sätt riskerar man inte att remmen trasslar in sig i olika föremål. Detta kan vara en stor fördel om man rör sig i svår terräng.
 • Vapenrem bröstburen – En bröstburen vapenrem resulterar i att man kan gå snabbt från tanke till skott, något som kan vara en viktig faktor under somliga typer av jakt. Många tycker dock det är mindre bekvämt att bära vapnet på framsidan av kroppen.
 • Vapenrem som skjutstöd – Det finns även vapenremmar som kan användas som skjutstöd. Exempelvis kan somliga remmar kan fästas runt armbågen eller runt ett träd, vilket ökar stabiliteten och ger mer avlastning till jägaren.

Vapenrem bäst i test

För dig som är ute efter en enkel vapenrem kan vi rekommendera Sauer vapenrem. Remmen har en bred och mjuk axelplatta, justerbara axelremmar och snygga läderdetaljer.

Vapentillbehör

Vill du hellre ha en dubbelrem är Neverlost vapenrem dubbel ett bra alternativ. Denna rem är gummerad, vilket gör den mjuk och behaglig, och passar samtliga gevär.

Vapentillbehör

Bakkappa – för ökad bekvämlighet och precision

En bakkappa är en avgörande komponent för jägare som vill optimera sin komfort och prestanda när de ger sig ut på jakt. Denna del, som sitter längst bak på jaktvapnets kolv, har flera viktiga funktioner som förbättrar både skjutupplevelsen och jakten i sin helhet.

En bakkappa spelar viktig roll när det gäller att dämpa rekylens påverkan på jägaren. Genom att absorbera en del av den kraft som genereras vid avfyrningen av vapnet minskar en bakkappa risken för obehag och smärta i axel och ansikte. Detta möjliggör fler skott utan att förlora komfort eller precision.

En annan fördel med en bakkappa är att de kan justeras för att passa jägarens individuella kroppsmått och skjutstil. Genom att ändra längden på bakkappan kan jägaren skapa en optimal skjutposition och öka möjligheterna till träffsäkra skott.

Förutom komforten bidrar en bra bakkappa till jägarens skjutprecision. Genom att stabilisera kolvkammen mot axeln förhindrar den att vapnet rör sig vid skottet, vilket leder till mer exakta skott.

Vilken bakkappa är den bästa?

Som med de flesta andra vapentillbehör är det även personliga preferenser som avgör vilken bakkappa som är bäst. Många föredrar dock en justerbar bakkappa, av den enkla anledningen att man kan höja och sänka den med flera millimeter genom ett enkelt knapptryck. Man kan dessutom vrida kappan till höger eller vänster med hjälp av ett skruvreglage.

Bra val: UlfHednar justerbar bakkappa

Vapentillbehör

Andra viktiga tillbehör under jakten

Utöver tillbehör till själva vapnet finns också andra prylar som kan vara bra att ha med sig under jaktrundan eller för att optimera vapnet. Vi vill slå ett särskilt slag för en inskjutningstavla och patronhållare.

Inskjutningstavla

För en så lyckad jakt som möjligt är det viktigt att man lär känna varenda del av sitt vapen. Det är just därför inskjutningen är så viktig, och för bästa inskjutning behövs en bra inskjutningstavla.

En inskjutningstavla har vanligtvis olika målmärken och markeringar som möjliggör exakta mätningar av skottens träffpunkter i förhållande till sikte. Genom att analysera var skottgrupperna hamnar på tavlan kan skytten eller jägaren göra nödvändiga justeringar på vapnets sikte för att uppnå önskad träffsäkerhet.

En inskjutningstavla är således att klassa som ett viktigt vapentillbehör för att säkerställa att vapnet är korrekt inställt och att skott kommer träffa målet pålitligt och träffsäkert.

Vapentillbehör

Kolvkamshöjare med patronhållare

När man ska ge sig ut på jakt är det klokt att ha med sig en patronhållare. En patronhållare är ett praktiskt tillbehör för jägare som behöver bära och organisera sin ammunition på ett effektivt sätt under jakten.

Det finns olika typer av patronhållare, inklusive patronbälten, patronväskor och patronfickor på jaktkläder. Därtill finns det också kolvkamshöjare med inbyggd patronhållare.

Att ha en kolvkamshöjare med patronhållare med sig under jakten erbjuder flera fördelar. För det första gör det att jägaren snabbt kan nå och ladda vapnet utan att behöva leta igenom fickor eller väskor. Det sparar värdefull tid och minimerar distraktionen från bytet.

Vapentillbehör

Vilka märken har bäst vapentillbehör?

Det finns i dag en lång rad tillverkare av vapentillbehör, och många av dem håller väldigt hög kvalitet. Det finns dock några aktörer som är mer populära än andra inom denna genre. Nedan går vi igenom fem av de största tillverkarna av vapentillbehör och vad som kännetecknar dem.

 • Beartooth – Beartooth grundades år 1996 och har sedan dess gjort sig kända för sina högkvalitativa vapentillbehör. Särskilt specialiserade är man på tillbehör som skyddar såväl vapnet som jägaren och har hög komfort. Exempelvis är Beartooths kolvkamshöjare, med och utan patronhållare, några av de mest populära på marknaden.
 • Stalon – År 1989 grundades Stalon, ett tillverkande industriföretag i Norrland som specialiserar sig särskilt på ljuddämpare och tillbehör till ljuddämpare. Kvalitet, precision och leveranssäkerhet är ord som brukar dyka upp när man talar om Stalons produkter.
 • Sako – Sako är en finsk vapentillverkare som, sedan starten 1921, vuxit ut till att bli en av världens mest kända aktörer inom genren, men inte bara det. I Sakos sortiment hittar man även flertalet vapnetillbehör, bland annat skjutstöd.
 • UlfHednar – Det norska varumärket UlfHednar erbjuder förstklassiga vapentillbehör, främst inom långskjutning med gevär. Hos UlfHednar hittar du högkvalitativa vapentillbehör såsom skjutstöd och bakkappa.
 • Blaser – Blaser är kanske främst känt för sin vapentillverkning, men detta varumärke står även bakom en lång rad vapentillbehör. Oavsett om du är ute efter en vapenrem, bakkappa eller annat kan du hitta det hos Blaser.

Vill du hellre köpa ett nytt vapen än att rusta upp ditt gamla? Läs då vår stora guide om jaktvapen, där du kan hitta rätt gevär för en lång rad olika jaktstilar.

Dela tipset med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS