Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Hela denna sida är en annons

Man som jagar med hund

Jaktvapen: Hitta rätt kulvapen och hagelgevär för dig

JAKTGUIDE

Denna artikel innehåller annonslänkar i samarbete med PN Jakt.

Jaktvapen utgör den mest centrala delen för en lyckad jaktupplevelse. Olika vapen passar olika bra för olika tillfällen och jaktstilar, och med ett stort antal valmöjligheter kan det vara svårt att veta vilket alternativ som passar bäst för en själv.

I den här artikeln kommer vi berätta allt du behöver veta när du ska välja vapen för nästa jaktrunda. Oavsett om du är på jakt efter hagelgevär, kulvapen eller något helt annat kommer du här att få reda på vad du ska tänka på när du jämför alternativen, och även hitta ett jaktgevär som passar dig och din jaktstil.

Var kan jag köpa jaktgevär?

Att köpa jaktvapen är i dag enklare än någonsin. Precis som med så mycket annat kan hela processen skötas online. Man kan köpa jaktgevär direkt från en tillverkare, eller via en återförsäljare.

Väljer man en återförsäljare som exempelvis PN Jakt kan man bläddra bland ett stort utbud av högkvalitativa vapen, såväl kulvapen och hagelgevär som kombigevär. Återförsäljaren sköter sedan allt gällande licensansökan hos Polisen.

Det enda man själv behöver göra är alltså att hitta det vapen som passar en själv bäst, och här finns många alternativ. Nedan går vi igenom de olika vapentyperna.

Hagelgevär för jakt

Hagelgevär: Bra för varierade jaktförhållanden

Ett hagelgevär är en mångsidig och pålitlig följeslagare för många jägare. Med sin unika konstruktion och egenskaper erbjuder hagelvapen en rad fördelar för olika jaktstilar och förhållanden.

Ett hagelgevär skiljer sig från andra jaktvapen genom att det avfyrar hagelpatroner. Hagelpatronerna består av ett antal små blykulor eller stålkulor, som sprids ut när de lämnar pipan. Denna spridning möjliggör att en större yta täcks och ökar chansen att träffa rörligt vilt eller fågelflockar på flykt.

I regel används hagelgevär när man jagar mindre vilt, som kan vara svårt att träffa med en kula. Med det sagt är en av de främsta fördelarna med hagelgeväret dess kapacitet att anpassa sig till olika jaktförhållanden. Med olika typer av hagelpatroner kan jägaren välja storlek och densitet på kulorna, vilket gör att vapnet kan användas för olika vilt och avstånd. Till exempel kan mindre hagel användas för jakt på vilt såsom fasan eller duva, medan större hagel används för jakt på större vilt såsom rådjur.

Många hagelgevär har två pipor, antingen bredvid varandra eller över och under. I det sistnämnda fallet kallas det för en hagelbock. Både på en hagelbock och ett side-by-side-gevär kan piporna avfyras separat i den ordning jägaren önskar.

När du väljer ett hagelgevär eller en hagelbock är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som pipans/pipornas längd, kaliber och vikt. En kortare pipa ger vanligtvis en bredare spridning på kulorna, vilket är fördelaktigt vid jakt på nära håll. En längre pipa ger däremot en tätare skottbild, vilket är fördelaktigt vid jakt på längre avstånd.

Kulvapen för jakt

Kulvapen: Kraftfullt och precisionssäkert

När det kommer till älgjakt och jakt på större vilt är kulvapen ett populärt och effektivt val för många jägare. Med sin imponerande kraft och precision ger kulvapen, som en välkänd älgstudsare, jägaren bästa möjliga förutsättningar för att lyckas på jakturen.

Kulvapen är jaktgevär som avfyrar kulor istället för hagel. Dessa jaktvapen är konstruerade för att ge maximal precision och penetrationskraft på längre avstånd. Med sin längre pipa och tyngre konstruktion ger älgstudsaren möjlighet till bättre räckvidd och träffsäkerhet.

En av de främsta fördelarna med kulgevär är deras förmåga att ge jägaren precision på längre avstånd. Genom att använda kikarsikten kan jägaren sikta på specifika mål och bedöma avståndet noggrant. Detta är särskilt viktigt vid älgjakt, där korrekt placering av skottet är avgörande för en snabb och human jakt.

För att välja rätt kulvapen för älgjakt är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som kaliber och kvalitet på kikarsiktet. Vanliga kalibrar för älgjakt inkluderar .270 och .308, vilka ger tillräcklig kraft och precision för att fälla ett stort vilt som en älg. En högkvalitativ kikarsikte med bra ljustransmission och förstoring är också en viktig del av ett effektivt kulvapen för älgjakt.

Kulvapen erbjuder också en bättre penetrationsförmåga jämfört med hagelgevär, vilket är fördelaktigt vid jakt på större vilt som älg. Dessa vapen är utformade för att tränga igenom tjockare hud, ben och muskelvävnad, vilket ökar chanserna för att snabbt fälla bytet på ett humant sätt.

Kombigevär: Det bästa av två världar

När det kommer till jakt och behovet av ett flexibelt vapen som kan anpassas till olika jaktstilar och vilt är kombinationsvapen, även kallat kombigevär, ett utmärkt val för många jägare. Med sin unika konstruktion och förmåga att kombinera flera vapentyper i ett enda jaktvapen erbjuder kombinationsvapen en enastående mångsidighet och anpassningsbarhet.

Ett kombigevär är ett jaktgevär som kombinerar två eller flera vapentyper i samma vapen. Ofta handlar det om en en pipa för kula och en pipa för hagel. Detta gör att jägaren kan byta mellan olika skottalternativ beroende på jaktsituation och viltslag.

Fördelarna med kombigevär och kombivapen är många. För det första ger de jägaren möjlighet att anpassa sig till olika jaktscenarier. Till exempel kan kulpipan användas för långa avstånd där precision är avgörande, medan hagelpipan kan användas för jakt på fågel eller vilt på närmare håll. Detta jaktgevär eliminerar behovet av att bära med sig flera vapen och ger jägaren flexibilitet och effektivitet. Något som kan vara särskilt fördelaktigt för jägare som är på vandring eller i situationer där packningen behöver vara så lätt och kompakt som möjligt.

Kombinationsvapen är också populära för sin ekonomiska fördel. Istället för att investera i flera separata jaktgevär kan jägaren spara pengar genom att köpa ett kombigevär som kan användas för olika ändamål.

Jaktvapen

Välj jaktvapen som passar din jaktstil

När man ska välja jaktvapen är det först och främst viktigt att veta vid vilken jaktstil vapnet ska användas. Här går vi igenom vilka vapen som passar för några vanliga jaktstilar, såsom pyrschjakt, drevjakt, jakt med hundförare och älgjakt.

 • Pyrschjakt är en jaktstil som innebär att man försiktigt närmar sig viltet till fots. Detta kräver ett vapen som är lätt att bära och smidigt att hantera. Ett populärt val för pyrschjakt är kulvapen, i synnerhet älgstudsare i klass 1. En älgstudsare ger dig precision och räckvidd. Vapnet ger möjlighet till snabba och exakta skott, vilket är viktigt när man jagar på kort avstånd.
 • Vid drevjakt är det vanligt att man jagar i grupp och driver viltet mot skyttarna. I denna jaktstil är det viktigt att ha ett vapen med bra skottkapacitet och snabb repeterbarhet. Hagelgevär är en populär och effektiv typ av vapen för drevjakt. Med ett hagelgevär kan du skjuta snabbt och ett större område, och på så sätt öka chanserna att träffa viltet när det är i rörelse. Välj en hagelpatron med rätt stålkvalitet och laddning för att uppnå bästa resultat. Även en älgstudsare kan fungera bra i det fall jakten sker i ett lugnare tempo.
 • För hundförare, somär använder hund för att spåra och driva fram viltet, behövs ett vapen som är mångsidigt och anpassningsbart till olika situationer. Ett kombigevär kan vara ett bra val för jakt med hundförare. Detta vapen kombinerar oftast en älgstudsare och ett hagelgevär i samma vapen, vilket ger dig möjlighet att anpassa dig efter olika jaktsituationer.
 • Älgjakt är en utmanande jaktstil som kräver ett kraftfullt vapen med god träffsäkerhet på längre avstånd. En älgstudsare i kaliber .270 eller .308 är vanligt förekommande vid älgjakt. Dessa kalibrar ger tillräcklig kraft och precision för att fälla en älg på ett säkert sätt. Det är också viktigt att ha en kikarsikte med bra ljustransmission och förstoring för att kunna identifiera och sikta på älgarna på längre avstånd.

När du väljer jaktvapen är det viktigt att du känner dig bekväm med vapnet och att du har tillräcklig träning och erfarenhet för att använda det på ett säkert sätt. Konsultera alltid experter och jägare med erfarenhet inom den specifika jaktstilen för att få råd och rekommendationer. Att välja rätt vapen för din jaktstil kan göra skillnaden mellan en framgångsrik jaktupplevelse och en mindre tillfredsställande sådan.

Vilka funktioner bör ett bra jaktgevär ha?

Som beskrivet ovan finns inget perfekt jaktvapen, utan vapnen kan passa olika bra vid olika tillfällen. Med det sagt finns trots allt några grundläggande faktorer man bör kontrollera innan man köper ett jaktgevär. Dessa går vi igenom nedan.

Gängad pipa för jakt

Gängad pipa

Att köpa jaktgevär med en gängad pipa kan vara en fördelaktig investering för jägare. En gängad pipa innebär att ens jaktvapen har en gängad ände där man kan fästa en lång rad tillbehör till sitt vapen.

En av fördelarna med en gängad pipa är möjligheten att använda ljuddämpare. Ljuddämpare minskar mängden ljud och rekyl som genereras vid avfyrning av vapnet, vilket kan vara till fördel för jägaren. Minskat ljud kan vara avgörande vid jakt på skygga vilda djur och kan även minska risken för hörselskador.

Utöver ljuddämpare kan en gängad pipa också möjliggöra användning av andra tillbehör som till exempel olika typer av mynningsbromsar eller rekylbromsar. Dessa tillbehör kan hjälpa till att minska rekyl och förbättra precisionen vid skott.

Fästen

Att välja ett jaktvapen med fästen kan vara fördelaktigt för jägare som vill ha möjligheten att montera tillbehör på sitt gevär. Ett fäste på ett jaktgevär fungerar som en bas eller en skena där olika tillbehör kan monteras. Det vanligaste tillbehöret som monteras på fästet är kikarsiktet. Men man kan även fästa allt från belysning till skjutstöd.

En fördel med att välja ett jaktvapen med ett färdigmonterat fäste är att man slipper skruva på det själv i efterhand. Det sparar tid och ger en säker installation. Dessa vapen är oftast designade med fästet på rätt plats och är kompatibla med en rad olika tillbehör. Å andra sidan finns det också vapen där man kan skruva på fästet själv i efterhand. Det ger möjlighet till anpassning och flexibilitet för jägaren. Genom att välja och installera fästet själv kan man hitta den mest optimala positionen och passformen för kikarsiktet eller andra tillbehör. Men vanligtvis blir denna process dyrare än om man köper ett vapen med färdigmonterat fäste.

Kolvkamsförhöjare för jakt

Kolvkamsförhöjare

Olika kikarsikten kan passa olika bra vid olika tillfällen. Det är ganska osannolikt att ens jaktvapen passar optimalt för alla typer av kikarsikten. För att kunna skjuta bra med alla typer av sikten är det därför en fördel att ha ett vapen med en kolvkamsförhöjare.

I dag finns justerbara kolvkammar till alla möjliga typer av vapen, både kulvapen och hagelgevär. Rekommendationen är att man köper ett vapen med en inbyggd kolvkamsförhöjare. Att montera en förhöjare på egen hand kan nämligen vara avancerat, och något man ofta behöver ta hjälp av en vapensmed för att få utfört på korrekt sätt.

Jaktvapen märken

Nu när du vet mer om vilken typ av jaktvapen som passar till vilken typ av jakt, och vad man ska tänka på innan man köper sitt jaktgevär, har det blivit dags att undersöka de olika alternativen. På marknaden finns nämligen en lång rad tillverkare att välja bland. Hos återförsäljare som exempelvis PN Jakt kan du hitta ett flertal högkvalitativa alternativ, däribland dessa:

Beretta

Beretta är en välrenommerad italiensk tillverkare av vapen, grundad redan år 1526. Faktum är att detta är ett av världens äldsta familjeföretag. Beretta är kända för sin höga kvalitet, precision och innovativa design. Med en bred produktlinje som bland annat omfattar kulvapen och hagelgevär, såväl side-by-side som hagelbock, är Beretta ett föredraget val för jägare och skyttar världen över.

Bergara

Bergara är en framstående spansk tillverkare av precisionsskjutvapen. Företaget är känt för sin expertis inom tillverkning av gevär och precisionsteknologi. Med fokus på kvalitet och noggrannhet erbjuder Bergara en imponerande produktlinje av vapen som uppskattas av jägare och skyttar för deras enastående prestanda och pålitlighet.

Blaser

Blaser är en framstående tysk tillverkare av jaktvapen och jakttillbehör. Företaget tillhör toppskiktet på marknaden och är ett förstahandsval hos många jägare. Detta med anledning av att de erbjuder ett stort utbud av olika typer av vapen, utan att tumma på kvalitén. Därav väljer många jägare att acceptera att priset ibland kan vara något högre än hos konkurrenterna. Hos Blaser finns även goda möjligheter att köpa ett skräddarsytt vapen, som ser ut precis som man själv önskar.

Browning

Browning är en erkänd amerikansk tillverkare av högkvalitativa sport- och jaktgevär. Med över 140 års erfarenhet och innovation i ryggen är Browning känt för sina pålitliga och precisionsskapade vapen. Företaget erbjuder ett brett utbud av hagelgevär, även halvautomatiska, och kulvapen. På företagets webbplats finns även möjlighet att konfigurera sitt eget vapen i 3D.

Howa

Howa är en japansk tillverkare av jaktvapen som specialiserar sig på jaktgevär för precisionsskytte. Hos Howa finns ett stort utbud av gevär som passar till olika typer av jakt. Allt från slagstift till pipa håller hög kvalitet, och även högsta säkerhet. Samtliga vapen har en trelägessäkerhet, vilket gör att vapnen kan låsas och lossas säkert.

Mauser

Mauser är en ikonisk tysk vapentillverkare med en rik arv och historia. Företaget är känt för att tillverka vapen särskilt lämpliga för jakt på storvilt. Vapnen är solida, gjorda i ett stycke och finns att köpa med både träkolv och i syntetmodell. Mausers vapen tillverkas med modern teknologi, och är samtidigt mycket solida vapen för tyngre jakt.

Ruger

Ruger har en lång historia av kvalitet och innovation är de fortfarande förstavalet för många jägare. Här finns ett brett sortiment av vapen att välja bland, såväl jaktgevär som revolvrar och pistoler. Ruger erbjuder också vapen som är mycket smidiga att transportera, då de smidigt kan monteras ned och sättas ihop igen. Trots at gevären håller mycket hög kvalitet är de i regel prisvärda. Rugers halvautomatiska gevär är ett av de mest sålda gevären i världen.

Sako

Sako är en välkänd finsk vapentillverkare som har byggt ett gott rykte genom åren. Sako är ett särskilt bra alternativ för den som är på jakt efter kulgevär, då företaget erbjuder ett stort och högkvalitativt utbud av dessa. Hos Sako kan man även hitta ett brett sortiment av sportskyttevapen och vänstervapen.

Sauer

Sauer är en anrik tysk tillverkare av högkvalitativa jaktvapen och sportgevär. Företaget har över 260 års erfarenhet av tillverkning av såväl kulvapen som hagelgevär. I Sauers vapen används premiumkomponenter, vilket gör att samtliga vapen håller mycket hög kvalitet. En av de största fördelarna med Sauer är dock det breda sortimentet – här finns något för alla jägare.

Tikka

Finska Tikka är ett av de största namnen på marknaden för jaktvapen, och etablerade sin första fabrik 1893. I dag står tidigare nämnda Sako bakom Tikka. Vid tillverkningen av vapen läggs stor vikt vid traditionell smideskonst, men man har också hängt med i utvecklingen genom att i dag erbjuda individuell, datorstödd tillverkning. Företaget tar själva hand om många av säkerhetskontrollerna i cerifieringsprocessen, vilket gör att man kan lita på att vapnen håller högsta säkerhet.

Begagnade jaktvapen

Ett högkvalitativt jaktvapen är av yttersta vikt för alla jägare. Men det finns ett problem: jaktgevär är ofta dyra, och det är inte alltid man har råd att köpa de senaste modellerna. Om man vill ha en mer ekonomisk lösning kan det vara väl värt att utforska marknaden för begagnade vapen.

En av de främsta fördelarna med begagnade jaktvapen är kostnadsbesparingen. Begagnade vapen tenderar att vara billigare än helt nya. Detta gör att jägare med en mindre budget kan hitta ett vapen av hög kvalitet till ett mer överkomligt pris. Prisskillnaden kan vara betydande och ge möjlighet att investera i andra viktiga jakttillbehör.

Förutom kostnadsfördelen kan begagnade jaktvapen också erbjuda en bredare tillgänglighet av olika märken, modeller och stilar. Det kan vara svårt att hitta vissa specifika vapen eller äldre modeller som inte längre tillverkas som nya. Genom att vända sig till marknaden för begagnade vapen kan jägare ha en större variation att välja mellan och hitta det vapen som passar deras behov och preferenser.

Det är viktigt att notera att begagnade jaktvapen fortfarande kan vara i utmärkt skick och fungera precis lika bra som nya vapen. Det beror på att kvaliteten på vapen ofta är mycket hög, vilket gör att de håller länge. Livslängden kan förlängas särskilt mycket om underhållet av vapnet sköts väl. Innan köp kan det vara bra att inspektera vapnet noggrant eller be om information om vapnets skick och underhåll.

För att säkerställa ett framgångsrikt köp av begagnade jaktvapen är det viktigt att göra sin forskning och handla från pålitliga källor. Att köpa från välrenommerade återförsäljare eller genomföra affärer med andra jägare som har en beprövad historia kan bidra till att undvika eventuella problem eller oönskade överraskningar.

Vapenpaket: Allt du behöver i ett paket

Ett vapenpaket är en komplett uppsättning av jaktvapen och tillbehör som erbjuds som ett paket för jägare och skyttar. Det kan vara ett attraktivt alternativ för både nybörjare och erfarna som är på jakt efter ett nytt vapen. Genom att erbjuda allt man behöver i ett enda paket blir det enkelt och bekvämt att komma igång med jakten.

Vapenpaket inkluderar vanligtvis:

 • Ett jaktvapen (kulvapen, hagelgevär eller kombigevär)
 • Kikarsikte
 • Vapenväska
 • Remmar
 • Rengöringsutrustning
 • Ibland kan även ammunition ingå

Genom att samla allt i ett paket undviker man behovet av att leta efter och köpa varje del separat, vilket sparar tid och ofta även pengar.

För nybörjare kan ett vapenpaket vara särskilt fördelaktigt eftersom det ger allt som behövs för att komma igång med jakt. Det tar bort osäkerheten kring vilka tillbehör och utrustning som är nödvändiga och ger en komplett lösning som är enkel att använda och förstå. Det kan vara en kostnadseffektiv lösning för att komma igång utan att behöva göra flera separata köp.

Även erfarna jägare och skyttar kan dra nytta av vapenpaket då det kan erbjuda en bekväm uppgradering eller utbyte av befintligt vapen. Det kan vara en möjlighet att få tillgång till en ny modell eller en kombination av vapen och tillbehör som man kanske inte hade övervägt tidigare.

FAQ – Vanliga frågor

Vilka olika typer av jaktvapen finns det?

Huvudsakligen kan jaktvapen delas in i tre kategorier: kulvapen, hagelgevär och kombigevär. I de olika kategorierna finns flera underkategorier. Exempelvis finns hagelbock, där två pipor sitter lodrätt, och side-by-side-gevär, där två pipor sitter horisontellt, som alternativ för den som vill ha ett hagelvapen.

Vid vilka tillfällen ska man ha ett hagelgevär?

Hagelgevär passar ofta bäst vid jaktstilar där man ska ta sig nära bytet. Därtill kan dessa vapen vara lämpliga när man jagar mindre vilt. Detta då ett hagelvapen ökar träffytan, något som kan vara fördelaktigt då småvilt kan vara svårare att träffa med en kula. Ett hagelgevär kan dock användas för jakt på lite större vilt också, då man kan anpassa storlek och densitet på kulorna.

Vilket jaktgevär är bäst vid älgjakt?

Precis som namnet antyder är en älgstudsare ett utmärkt val vid älgjakt. Dessa vapen är kraftfulla och har god träffsäkerhet på längre avstånd. Älgstudsare i kalibern .270 eller .308 är särskilt vanligt förekommande, då det ger tillräcklig kraft och precision för att fälla en älg.

Vilka är de bästa märkena på jaktvapen?

På marknaden för jaktvapen och jaktgevär finns mängder av alternativ. Många håller hög kvalitet och tillverkar precisionssäkra och trygga vapen. Några av de mest populära märkena är dock följande:

 • Beretta
 • Sako
 • Sauer
 • Tikka

Vilka funktioner ska man titta efter på ett jaktgevär?

Först och främst är det viktigt att välja ett jaktvapen som passar ens egen jaktstil och personliga preferenser. Men några rekommendationer är att titta efter ett jaktgevär med gängad pipa, så att man kan använda ljuddämpare och liknande, med goda möjligheter för fästen och med justerbar kolvkamsförhöjare.

Hur avgör man vilken kaliber som är bäst för ens jaktbehov?

Valet av kaliber är avgörande och bör baseras på vilket typ av vilt man avser att jaga. För småvilt som rådjur och hare kan mindre kalibrar som .22LR eller .223 Remington vara tillräckliga. För större djur som älg eller björn, är större kalibrar som .308 Winchester eller .30-06 Springfield att föredra för deras stoppkraft och träffsäkerhet på avstånd. Det är viktigt att även ta hänsyn till rekyltolerans och den lagstiftning som gäller för jakt i det aktuella området.

Vad är viktigt att tänka på när man köper begagnade jaktvapen?

Begagnade jaktvapen kan hålla minst lika hög kvalitet som nya, då livslängden på ett jaktgevär i regel är lång. Det är dock viktigt att noggrant undersöka vapnet innan man köper det. Man bör också fråga säljaren hur vapnet har underhållits genom åren, då ett korrekt underhåll är A och O för att vapnet ska hålla länge. Efter köp bör man själv vara noggrann med underhållet.

Vilken utrustning bör man komplettera sitt jaktgevär med för en optimal jaktupplevelse?

För att maximera effektiviteten och njutningen av jakten kan man utrusta sitt jaktgevär med flera tillbehör. Ett högkvalitativt kikarsikte är essentiellt för precision på längre avstånd. Ett bipod kan ge stabilitet vid skott från liggande position. En bra vapenrem ger komfort under transport, och ljuddämpare kan både skydda hörseln och minska skottljudet. Slutligen är en robust vapenväska viktig för att skydda vapnet under transport. Läs mer om vapentillbehör här!

Så hittar du rätt jaktgevär

Att välja rätt jaktvapen är avgörande för en lyckad jaktupplevelse. I den här artikeln har vi utforskat olika typer av jaktvapen, inklusive hagelgevär, kulvapen och kombigevär, och deras specifika egenskaper och fördelar.

Hagelgevär är en mångsidig följeslagare som passar bra för varierade jaktförhållanden och kan användas för jakt på mindre vilt. Kulvapen, som älgstudsare, är kraftfulla och precisionssäkra vapen som lämpar sig väl för älgjakt och jakt på större vilt. Kombigevär är en flexibel lösning som kombinerar olika vapentyper och ger jägaren möjlighet att anpassa sig till olika jaktscenarier.

När man väljer jaktvapen är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som pipans längd, kaliber och vikt. Man bör även undersöka om vapnet har en gängad pipa, om det finns fästen och om det finns en justerbar kolvkamsförhöjare.

Slutligen är det viktigt att välja jaktvapen som passar din specifika jaktstil. Beroende på om du ägnar dig åt pyrschjakt, drevjakt, jakt med hundförare eller älgjakt, finns det olika vapen som passar bättre för varje situation. Genom att välja rätt vapen kan du öka dina chanser till framgång och njuta av en framgångsrik och givande jaktupplevelse.

Behöver du nya jaktkläder?

Läs i så fall vår guide om jaktkläder, för att göra jaktrundan så behaglig som möjligt.

Genrefoto: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dela tipset med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS