Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Jaktlagstiftningen ska moderniseras för långsiktigt hållbar jakt och viltvård i Sverige

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning med syfte att skapa en modern jaktlagstiftning för en långsiktigt hållbar jakt och viltvård i Sverige. Mats Wiberg har utsetts till särskild utredare. ”Jag ser fram emot förslag som kan underlätta för ansvarsfulla jägare att bedriva jakt”, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om lagstiftningen på jaktområdet. Syftet är att kunna skapa en modern lagstiftning för långsiktigt hållbar jakt och viltvård som är enkel att tillämpa.

– Nuvarande jaktlagstiftning från 1987 är svårtillgänglig och systematiken är till viss del otydlig. Regeringen har därför beslutat att en särskild utredare ska göra en översyn av lagstiftningen och jag ser fram emot förslag som kan underlätta för ansvarsfulla jägare att bedriva jakt, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Landsbygdsminister Peter Kullgren
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hållbar jakt och viltvård

Syftet med översynen är att få till stånd dels en modern lagstiftning med tydlig systematik och moderna bestämmelser för långsiktigt hållbar jakt och viltvård, dels ett förbättrat genomförande av EU-rättsliga regler på jaktområdet och säkerställa att genomförandet inte avser andra arter än dem som omfattas av EU-reglerna.

Utredaren ska bland annat ta fram förslag på en ny jaktlag och en ny jaktförordning samt ta ställning till om den straffrättsliga regleringen i jaktlagstiftningen och regleringen av överklagbarhet av beslut behöver ändras.

Jaktsabotage

Utredaren ska även föreslå hur möjligheterna till jakt på allmänt vatten och i Sveriges ekonomiska zon kan förenklas samt analysera om ytterligare reglering behövs mot så kallat jaktsabotage, det vill säga när jakträttsinnehavare på olika sätt hindras att utöva sin jakträtt.

– Det är viktigt att jakt kan genomföras utan störningar. Därför vill regeringen inhämta faktaunderlag om förekomsten av jaktsabotage och se om befintlig lagstiftning behöver ändras för att motverka att jägare får jakten saboterad, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Ny jakt- och viltvårdsmyndighet

Till särskild utredare har regeringen utsett Mats Wiberg som sedan 2018 är rättschef och chef för Ledningsstöd på Statens fastighetsverk. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2025.

I juli förra året tillsatte regeringen en utredning som ska lämna förslag om en ny jakt- och viltvårdsmyndighet som ska ansvara för viltförvaltningen på nationell nivå.

Foto: Freepik

+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS