Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kaj Holst (M): “Här skulle Region Kalmar län kunna ligga mer i framkant”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”I Sverige talas det om elbrist, en företeelse som beror på dålig politisk vilja att öka överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige, samt ökande investeringsbehov inom industrin i södra delen av vårt avlånga land. Men möjligheter finns att, med modern teknik, åtminstone partiellt utjämna skillnaden mellan produktion och förbrukning i söder i väntan på nya överföringsledningar från de högproducerande anläggningarna i norr”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

”Vätgastekniken används i dag för att lagra sol- och vindkraft, på detta sätt kan man bland annat göra fordon helt fria från skadliga utsläpp. Moderaterna i Region Kalmar län har lämnat in en motion där vi föreslår att Regionen antar en vätgaspolicy samt informerar om vätgasens positiva bidrag till klimatomställningen.”

“Många världen över är överens om att vätgas kommer ha en nyckelroll i övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor”

KAJ HOLST (M)

– I Mariestad invigdes redan 2019 världens första sol- och vindanläggning för att framställa vätgas att användas som drivmedel till bilar med Nilsson Energy som privat utförare, och danska Everfuel ska bygga ut en kedja av vätgasmackar i Sverige. Trelleborg och Linde planerar ett stadsnät för grön uppvärmning med vätgas, Luleå Tekniska Universitet startar en utbildning för nya civilingenjörer med inriktning vätgasteknologi och i augusti var det Sverigepremiär för ett vätgaståg på svensk järnväg som körde mellan Östersund och Lit, säger Kaj Holst (M).

– Vätgas är ett positivt bidrag till framtidens klimatomställning och här skulle Region Kalmar län kunna ligga mer i framkant. Att anta en vätgaspolicy och dessutom bättre informera om vätgasens fördelar är ytterligare ett steg mot att klara energiförsörjningen och klimatpåverkan som är en av vår tids stora utmaningar. Många världen över är överens om att vätgas kommer ha en nyckelroll i övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor. Med motionen som skickats in till regionfullmäktige hoppas jag Region Kalmar län får upp ögonen mer för vätgas, betonar Kaj Holst.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS