Kalmar läns Matmirakel visar upp Högsbys hemliga bröd-historia i Youtube-serie

Kalmar läns Matmirakel visar upp Högsbys hemliga bröd-historia i Youtube-serie

2022-10-13 Av av Annicka Gunnarsson

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

HÖGSBY

Idag, torsdag, lanseras det femte avsnittet av Youtube-kanalen Kalmar läns Matmirakel. Det femte avsnittet är filmat i Högsby kommun där man berättar om det hemliga Högsbybrödet med Jane Blomqvist som driver Drageryd Gårdsbageri.

Under torsdagen släpptes det femte avsnittet av Youtube-kanalen Kalmar läns Matmirakel som består av 12 filmer, varav 10 filmer är filmade i 10 kommuner i Kalmar län och två filmer är övergripande länsfilmer.

Djupdykning i mathistorien

Kalmar läns Matmirakel djupdyker i mathistorien som finns i Kalmar län, med olika teman för varje kommun, som till exempel kroppkakor i Mörbylånga, ostkaka i Vimmerby och choklad i Kalmar. I femte avsnittet, som är filmad i Högsby kommun, har tema bröd och där lyfts det hemliga Högsbybrödet.

”Vi pratar bröd och bakar med Jane Blomqvist som driver Drageryd Gårdsbageri. Vi hälsar även på Kicki Svensson som driver matvandringar i skogen och pratar om den lokala maten som finns i Högsby kommun”, säger Madeleine Petersson, som är programledare för Kalmar läns Matmirakel.

Ska lyfta kulturarvet

I slutet av varje film får kostvetaren och matskribenten Anna K Sjögren uttala sig om varje tema, om historien, framtidsutsikten samt hur hållbarbart varje tema är.

”Kalmar läns Matmirakel är en del av Unika historiska Kalmar län som vill lyfta kulturarvet i länet och även få kultur och näringsliv att samarbeta kring kulturarvet. Med filmerna vill vi lyfta en del av länets fantastiska mattraditioner, lokala matpersonligheter och ett urval av berättelser som kan kopplas till vår mathistoria”, avslutar Madeleine Petersson.

Kalmar läns Matmirakel: Det hemliga Högsbybrödet

FAKTA / PROJEKTAKTÖRER

Projektet har 17 olika aktörer och Kalmar läns museum och Kalmar kommun är projektägare. Deltagande kommuner är Emmaboda kommun, Nybro kommun, Torsås kommun, Mörbylånga kommun, Högsby kommun, Oskarshamns kommun, Hultsfreds kommun, Vimmerby kommun och Västerviks kommun. Dessutom ingår Region Kalmar län, Länsstyrelsen, Linnéuniversitetet, Destination Kalmar, Kalmar läns hembygdsförbund samt Ölands hembygdsförbund.

Foto: Kalmar läns Matmirakel

Dela gärna artikeln med dina vänner: