Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kärnkraftskommunerna hade möte och gjorde studiebesök hos SKB

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Kärnkraftskommunerna Samarbetsorgan, KSO, har haft möte i Oskarshamn den 9-10 november. Vid mötet deltog ett tjugotal representanter från dels Varbergs, Östhammars och Oskarshamns kommuner och dels ledamöter i de lokala säkerhetsnämnderna vid de tre kärnkraftverken i drift.

Mötet inleddes torsdag eftermiddag med ett studiebesök hos Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, vid Äspölaboratoriet. Där fick gruppen information om SKB:s verksamhet och senaste nytt inom kärnavfallsområdet. Ett studiebesök gjordes även i Äspötunneln. Under fredagsförmiddagen genomförde en del av deltagarna även ett besök vid Kapsellaboratoriet inne i Oskarshamn.

”På grund av höjd terrorhotnivå så var det inte möjligt att besöka mellanlagret Clab. Studiebesöket är ett led i att fortbilda ledamöterna i de lokala säkerhetsnämnderna inom kärnteknikområdet och vid detta tillfälle kärnavfallsanläggningarna i Oskarshamn. I början på varje mandatperiod anordnar KSO en gemensam utbildning för ledamöterna i säkerhetsnämnderna och i år genomfördes utbildningen vid Ringhalsverket i Varberg”, säger Ted Lindqvist, samordnare för KSO.

Engagerade i ny kärnkraft och SMR

Från styrelsemötet noteras bland annat att KSO under året har varit engagerat i regeringens förslag kring ny kärnkraft och utbyggnaden av Små Modulära Reaktorer, SMR, både på nuvarande och nya platser i landet. KSO har i sammanhanget lyft fram vikten av att dessa platser har kompetens och att det finns lokal acceptans hos invånarna för etablering av ny kärnkraft.

”KSO anser att dessa förutsättningar finns tillgodosedda i de nuvarande kärntekniska kommunerna. Utbyggnad av ny kärnkraft har inte skett i Sverige på väldigt många år. Därför är det viktigt att berörda kommuner finns med tidigt i lokaliseringsprocessen och att en öppen dialog och kommunikation sker med kommunerna från både statens, myndigheternas och industrins sida”, säger Ted Lindqvist och fortsätter:

”Vid styrelsemötet lämnades även rapporter från de fem medlemskommunerna när det gäller både verksamheten vid de kärntekniska anläggningarna och andra frågor av gemensamt kommunalt intresse, såsom exempelvis pågående förstudier om ny kärnkraft och SMR i Nyköping, Oskarshamn och Varberg.”

Avslutade med avtackning

En rapport lämnades även från årsmöte med det europeiska nätverket för kärntekniska kommuner GMF, Group of Municipalities with Nuclear Facilities. Nätverket har nyligen träffat en global överenskommelse med sina systerorganisationer i USA och Kanada.

”Att notera är också att den tidigare ordföranden i GMF Pia Almström, f d kommunalråd Kävlinge kommun, blev avtackad efter att ha lämnat uppdraget på egen begäran. Som ny ledamot i GMF:s styrelse invaldes KSO-ledamoten kommunalrådet Fabian Sjöberg (M), Östhammars kommun, efter att ha blivit nominerad av KSO”, avslutar Ted Lindqvist.

Andreas Erlandsson
Kommunstyrelsens orförande Andreas Erlandsson är också ordförande i Kärnkraftskommunernas Samarbetsorgan (KSO). Han deltog på mötet tillsammans med Lucas Lodge, Sven-Gunnar Persson, Ann-Charlotte Pernius-Törnvall , Marcus Fridlund och Lars Blomberg. Foto: Oskarshamns kommun

FAKTA / KÄRNKRAFTSKOMMUNERNA

Nätverket för de fem Kärnkraftskommunerna (KSO) har funnits sedan 1977. Syftet är att utbyta erfarenheter mellan kommunerna där den gemensamma nämnaren är att de har kärntekniska anläggningar. Medlemmar är Kävlinge, Nyköpings, Oskarshamns, Varbergs och Östhammars kommuner. KSO:s ordförande är kommunalrådet Andreas Erlandsson (S), Oskarshamn, och vice ordförande är kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M), Varbergs kommun. Samordnare är Ted Lindquist.

Foto: Kärnkraftskommunerna

+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS