Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

KLART: Byggebo höjer hyrorna med 5,7 procent

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMN

Det allmännyttiga bostadsbolaget Byggebo, i Oskarshamn, höjer hyrorna med 5,7 procent från och med den 1 januari.

– Vi är inte nöjda – men det är ett beslut som vi måste acceptera, säger Hyresgästföreningens förhandlare Robin Aulin Söderqvist till ON på tisdagsförmiddagen.

”För en exempellägenhet med en hyra på 7 000 kronor innebär det en hyreshöjning på 399 kronor i månaden. Hyresgästföreningen och Byggebo kunde inte komma överens i förhandlingarna och det är därför Hyresmarknadskommittén som avgjort nivån på höjningen”, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

”Hyresgästföreningen och Byggebo lyckades inte komma överens i årets hyresförhandling. Byggebo yrkade från början på en höjning på 10,36 procent och parterna kunde inte närma sig varandra tillräckligt mycket för att komma till en överenskommelse. Det blev i stället ett ärende för Hyresmarknadskommittén (HMK), som avgör tvister mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Byggebo”, skriver Hyresgästföreningen.

“Inte rimligt”

– Vi stod för långt ifrån varandra för att kunna komma överens. Att yrka på en tvåsiffrig hyreshöjning i en tid där många hyresgäster har svårt att ens kunna betala räkningarna, är inte rimligt och det kan vi inte gå med på, säger Robin Aulin Söderqvist, förhandlare vid Hyresgästföreningen region Sydost.

”HMK har nu fattat ett beslut om årets hyreshöjning för Byggebos cirka 2 400 lägenheter. För majoriteten av lägenheterna, de som har varmhyra, höjs hyran med 5,7 procent. Efter beslutet från HMK, kom Hyresgästföreningen och Byggebo överens om att ändå göra en sänkning för lägenheterna med kallhyra eller presumtionshyra. Presumtionshyra är en särskild hyra som ofta nybyggda lägenheter har och som generellt sett ligger högre än andra hyror. För de lägenheter som har kallhyra eller presumtionshyra, höjs hyran med 2,85 procent. De nya hyrorna börjar gälla från den 1 januari 2024, vilket innebär att det blir en retroaktiv hyreshöjning”, skriver Hyresgästföreningen.

“Inte rättvist”

– Vi rättar oss så klart efter HMK:s beslut, men vi har även möjligheten att fortsätta förhandla om båda parter vill det. Byggebo höll med oss om att det bör finnas en skillnad i höjningen mellan de olika typerna av lägenheter. Det blir inte rättvist om alla ska få samma procent i höjning, när förutsättningarna ser olika ut. Jag ser det som positivt att vi kunde komma överens om detta. Jag lyfte även förslaget att dela upp betalningen av den retroaktiva höjningen på tre månader, men där kunde vi tyvärr inte komma överens, säger Robin Aulin Söderqvist.

Läggs på hyresavin för mars

“Tillval, förråd och bilplatser uppräknas med 6,0 procent. Lägenheter med kallhyra (Trädgårdsgatan 20) samt Gripen kommer att höjas med 2,85 procent. Retroaktiv hyra för januari-februari kommer att läggas på hyresavin för mars. Ovanstående innebär som exempel att en tvårummare, med kök, i Lyckan, som kostar 4 831 kronor i månaden, får en hyresökning om cirka 275 kronor per månad”, skriver Byggebo i ett utskick till hyresgästerna.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
2
+1
0
+1
0
+1
3
+1
2
+1
0
+1
36

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS