Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Klart: Fler ungdomar kan ta körkortslån

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Den S-ledda regeringen går nu fram med en rejäl breddning av körkortslånet. Även 19- och 20-åringar som har en gymnasieexamen eller motsvarande, ska få ta del av lånet – oavsett om man är arbetslös eller inte”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Körkort är ofta nödvändigt för att kunna få jobb, men det är dyrt. Har man inte råd att ta körkort är det svårt att få jobb, och har man inte jobb är det svårt att ha råd med körkort. Denna knut har jag kämpat för att lösa. Redan 2013 skrev jag en motion om detta. Många slöt upp och kämpade fram detta i partiet. 2014 gick vi till val på att införa körkortslån för unga. Och 2018 infördes det första viktiga steget. Nu fortsätter vi, det är mycket glädjande, säger Laila Naraghi (S), riksdagsledamot från Oskarshamn.

”Körkortet har under senare år blivit allt viktigare för att ta sig in på arbetsmarknaden”

LAILA NARAGHI (S), RIKSDAGSLEDAMOT FRÅN OSKARSHAMN

”Körkortet har under senare år blivit allt viktigare för att ta sig in på arbetsmarknaden. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv ställer över 60 procent av arbetsgivarna krav på körkort idag. De grupper som har lägst körkortsinnehav är unga, arbetslösa och utrikesfödda kvinnor. Det absolut vanligaste skälet till att fler inte tar körkort är, enligt Statens väg- och transportsinstitut, att man inte har råd”, skriver Socialdemokraterna.

”Handlar om rättvisa”

– Alla unga, oavsett ens familjs plånbokstjocklek, måste ha chans att få ta körkort. Det handlar om rättvisa och frihet. Och vi måste se till att unga människor får chans att skaffa sig de kunskaper som krävs för att kunna få ett jobb, för alla som kan jobba ska jobba, säger Laila Naraghi.

Laila Naraghi (S). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

”2013 skrev Laila Naraghi en motion om just ungas rätt att ha råd med körkort. Den skapade stort engagemang inom arbetarrörelsen, inte minst i den facklig-politiska samverkan med LO och förbunden. Inför valet 2014 fanns körkortslån med bland Socialdemokraternas vallöften, något som också infördes under förra mandatperioden för unga arbetssökande. Nu går regeringen fram med förslag på en rejäl breddning av körkortslånet, så att även unga som fyllt 19 och 20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande får ta del av lånet – oavsett om man är arbetslös eller inte. Det innebär att över 200 000 fler unga nu får möjlighet att ta körkortslånet”, skriver Socialdemokraterna.

”Populär reform”

– Körkortslånet har varit en populär reform som möjliggjort för fler unga att ta körkort och därmed komma ut på arbetsmarknaden. Nu kommer ännu fler unga få chansen. Vi fortsätter arbetet, det är inte minst viktigt i ett län som vårt där bilen ofta är ett nödvändigt transportmedel, säger Laila Naraghi.

FOTO: PETER A ROSÉN (ÖVERSTA BILDEN)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS