Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

KLART: Oknöfestivalen får serveringstillstånd trots att tjänstemannasidan i kommunen sa nej

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OKNÖ

Först föreslog tjänstemannasidan att Oknöfestivalen inte skulle få något serveringstillstånd, på grund av sent inbetalad skatt.

Men på onsdagen tog politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i Mönsterås kommun ett beslut om att ge Oknöfestivalen serveringstillstånd.

Det var ett enigt beslut.

– Det är naturligtvis ett gränsfall – men vi landade i att vi tycker att det finns förmildrande förklaringar till de ekonomiska anmärkningarna. Det var sådant som uppkom under pandemin. Och pengarna har kommit in – det finns inget som är obetalt. Det rör sig om sena inbetalningar, helt enkelt. Det här är en bedömningsfråga – och vi fäste större vikt vid förklaringarna som fanns till anmärkningarna, säger kommunalrådet Anders Johansson (C).

Inga stora belopp

Det finns två delägare i den berörda ideella föreningen som driver festivalen.

Den ena hade en sen inbetalning på 20 000 kronor och den andra hade en sen skatteinbetalning på 10 000 kronor.

”Man får inte ha det så, men med tanke på pandemin, och svårigheterna som uppstod i branschen som en följd av den, så tycker vi att det är rimligt att de får serveringstillstånd”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

Det rör sig således inte om några jättestora belopp, konstaterar Anders Johansson.

– Man får inte ha det så, men med tanke på pandemin, och svårigheterna som uppstod i branschen som en följd av den, så tycker vi att det är rimligt att de får serveringstillstånd. Polisen har, som remissinstans, inga invändningar mot hur man har skött sig tidigare.

Anders Johansson (C) är kommunalråd i Mönsterås kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Men vi har haft problem med tillståndsansökningar som kommer in sent, det gäller både den här och andra. Tursamt nog har vi ändå klarat dem inom tidsramen. Vi ska ha 16 veckor på oss i alkoholärenden – och när det gäller några tillstånd, så har vi tvingats hantera dem på tre-fyra veckor. Det fungerar inte, normalt sett, säger Anders Johansson.

”För tajt”

Han fortsätter:

– Vi ska ta in utlåtanden från Skatteverket och polisen och så vidare. Det är för tajt. Vi måste ta en diskussion med dem som söker alkoholtillstånd och betona att det här inte kommer att gå. Rätt som det är så står vi med ett större evenemang där vi inte hinner behandla ärendet, om inte situationen förbättras.

– Vi vill definitivt inte hamna där – därför har tjänstemännen ansträngt sig oerhört hårt, både i det här fallet och i något tidigare fall, för att få dem färdiga. Men vi kommer inte att lyckas med det om det fortsätter på det här sättet, säger Anders Johansson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS