Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

KOLLA: Här kan Oskarshamn få en ny stadsdel

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Oskarshamn kan få en ny stadsdel – i Kronoparksområdet, väster om lasarettet och söder om Svalliden.

Ett planuppdrag för planprogram – ett steg mellan översiktsplan och detaljplan, en inriktning för området helt enkelt – har tagits fram, berättar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Robin Hanzl (M) på en pressträff.

– Det här är jättespännande. Det här är också området där den nya sträckningen av väg 37/47 ska gå (med anslutning till E22:an). Nu ska vi göra inventeringar, för att få svar på vad det är för typ av område och vad vi kan göra där. Vi skulle exempelvis kunna bygga en ny stadsdel – och då kan man fundera på vad som ska ingå i den. Vi pratar kanske om ett helhetsgrepp – vilka hustyper och vilka serviceinrättningar ska vi ha i området? Barn- och ungdomsperspektivet är också viktigt – det är de som ska leva här. Vi har en diger katalog som vi ska gå igenom. Det är tjänstemännen som hjälper oss med det, säger Robin Hanzl.

Stort område

– Det är ett stort område – det är 400 hektar (fyra kvadratkilometer). För att få en uppfattning om storleken, så har planarkitekten infogat Pärnu- och Ekeboområdet i en kartbild (se bilden härintill). Vi behöver en politisk styrgrupp för det här, för det är ett jättearbete. Det gäller att komma fram till vad man vill ha och hur det ska utformas. Men först måste vi se vilka ytor vi har att jobba med, konstaterar samhällsbyggnadschefen Kristin Erlandsson.

Kronoparken i Oskarshamn, karta
Karta: Oskarshamns kommun

– Vi vet att det kan finnas skyddsvärd natur i området. Och då blir kanske den delen blockerad, för att den ska bevaras. Men jag ser inte det som ett hinder för en ny stadsdel. Det ska finnas rekreationsytor i en stadsdel, säger Robin Hanzl.

+1
12
+1
0
+1
2
+1
3
+1
2
+1
1
+1
16

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS