Kommunal: ”Ge oss en lön som det går att leva på”

Kommunal: ”Ge oss en lön som det går att leva på”

2020-05-01 Av av Peter A RosénOSKARSHAMN

”Ropen skalla, heltid åt alla.”

”Ge oss en lön som det går att leva på.”

Så kunde det ha stått på Kommunals plakat i dag, om arbetarrörelsen hade kunnat genomföra 1 maj som vanligt.

Det säger Renée Solstad, ordförande för Kommunal i Oskarshamn, i sin appell (ni kan se den i sin helhet på Socialdemokraternas Facebooksida). Här återger vi appellen i textform:

”Jag jobbar annars inom vården, inom de funktionsnedsattas område. Vi lever just nu i en märklig tid, som är fylld av mycket oro och ängslan. Corona har överrumplat oss med sin närvaro och vi får lära oss att leva på ett nytt sätt”, säger Renée Solstad.

”Vi vill ha skyddskläder nu”

Hon fortsätter:

”1 maj blir inte som vi är vana vid, på grund av att vi inte kan umgås som vi brukar göra. 1 maj är det tillfälle varje år då arbetarrörelsen samlar ihop sig och ställer krav, både på arbetsgivare och politiken. Arbetarrörelsens 1 maj-demonstration var från början intimt förknippad med kampen för åtta timmars arbetsdag. Om vi hade gått med plakat i dag, så hade det stått saker som: ”Vi vill ha skyddskläder nu” och ”Stäng de främre bussdörrarna nu”.

”Vill ha modiga politiker”

Om inte coronaviruset hade invaderat oss, så hade det, enligt Renée Solstad, kunnat stå följande saker på Kommunals plakat i dag:

”Ropen skalla, heltid åt alla”.

Eller:

”Ge oss en lön som det går att leva på”.

”Om inte corona hade invaderat oss, hade vi varit mitt i avtalsrörelsen nu. Men Sverige befinner sig i en kris och det är vi, välfärdsarbetare, som står i frontlinjen i kampen mot pandemin. När den akuta krisen är över, vill vi att alla ska komma ihåg det jobb vi gjorde. Vi förväntar oss att hela Sverige, de styrande politikerna och arbetsgivarna, inte glömmer det här när pandemin är över”, säger Renée Solstad.

”Kommunal vill ha modiga politiker och arbetsgivare, som vågar steppa upp och satsa på sin personal”, understryker hon.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: KOMMUNAL
Dela gärna artikeln: