OSKARSHAMN
Vår tidning har tidigare berättat att nattpassen förblir oförändrade för Kommunals medlemmar i Oskarshamns kommun.
– Vi är jätteglada över att vi får behålla våra tio timmar per natt. En facklig seger, säger Renée Solstad, omsorgsassistent och ordförande för Kommunal i Oskarshamn.
Flera nattpersonalsarbetare firade detta vid stora scenen i stadsparken på fredagseftermiddagen.
Med niotimmarsnätter hade kommunalarna tvingats jobba ytterligare en eller två nätter per månad.
Det var i tisdags som vi skrev om det facklig-politiska samarbetet mellan Socialdemokraterna och Kommunal, som resulterade i att nattpassen förblir oförändrade i enlighet med medarbetarnas önskemål. Det innebär att nattpassen inte kortas ned till färre än tio timmar. Kommunen skjuter till 4,4 miljoner kronor för att det inte ska räknas av från Kommunals medlemmars lönepottökning.
”Företrädare för Socialdemokraterna gästade i höstas ett medlemsmöte hos Kommunal för att lyssna in vad deras medlemmar tycker om sin arbetsmiljö och vad som är viktigt. Utifrån detta har vi socialdemokrater arbetat för att genomföra satsningar som leder till bättre arbetsmiljö för välfärdens arbetare”, skrev Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.
– Medarbetarna i våra verksamheter har gjort ett fantastiskt jobb under hela pandemin. Det gäller inte minst alla som arbetar inom äldreomsorgen som jobbat hårt för att skydda de äldre. För oss socialdemokrater har det därför varit viktigt att lyssna in vad Kommunals medlemmar framför om sin arbetsmiljö, sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).
– Oskarshamns kommun har nu tagit ett steg i rätt riktning i arbetet mot att avskaffa ohälsosamma scheman genom att de nu bestämmer sig för att behålla nattarbetet på tio timmar. Ett bevis på att facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna fungerar. Nu får vi fortsätta samtalen för att få till ännu bättre arbetsmiljö för våra medlemmar, sa Renée Solstad.
Sofia Gerhardsson konstaterar att det finns mer att kämpa för.
– Oskarshamns kommun har bestämt att alla inom omsorgsförvaltningen ska gå på fyraveckorsscheman. Det är inte optimalt. Man måste titta på hur många det finns i arbetsgruppen för att man ska få ett bra hälsoschema – och det fungerar inte med fyraveckorsschema för alla. Merparten av enhetscheferna rullar bara ut fyra veckor. Det är vad du vet, sedan har du inte en aning om hur du kommer att få gå, vilket gör att du inte kan planera ditt liv över huvud taget. Vi har försökt ändra på det. På ett gruppboende, exempelvis, där det inte händer så mycket skulle man kunna ha ett schema som rullas ut över hela året, säger hon.
– Då går man bara in och gör justeringar om det behövs, efter en dialog med medarbetaren. Men vi har fått kalla handen från arbetsgivaren. Vi kommer dock inte att ge oss. Vi fortsätter att kämpa.
– På grund av att kommunen är så envis så har den förlorat jättemycket utbildad personal. De har sagt upp sig och går som timvikarier i stället – för då kan du lägga ditt schema själv. Många har även gått till Scania, bland annat – eller börjat jobba i en annan kommun. Kunskapstappet inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun är stort. Det är brist på utbildad personal i dagsläget, säger Sofia Gerhardsson.
Varför kan inte kommunen lägga ut fler än fyra veckor i taget på schemaraderna?
– Oskarshamns kommun har från första början pratat om hälsoscheman. De hänvisar till forskning som säger att det är bättre att jobba på det här sättet. Vi har hela tiden sagt att vi inte är intresserade av hälsoscheman. Vi vill ha hållbara scheman. Då ändrade de till ”hållbart arbetsliv med brukaren i centrum” – men det är pausat nu. I början sa de att fyraveckorslösningen var kopplad till avtalet – men vi påpekade att det inte står så i avtalet. I avtalet står det att det ska vara minst fyra veckor – vilket innebär att man kan lägga ett längre schema, säger Sofia Gerhardsson.
– Men kommunen menar att alla ska ha fyra veckor – och alla ska gå på vecka ett, så att man kan ha resursturer och hoppa in på andra ställen. Kommunen vinner på detta – men personalen vinner inte på det. Och vissa enhetschefer är duktiga på att ändra hela tiden. De menar att det är bra att jobba med alla möjliga, vilket inte leder till någon kontinuitet i schemat.
– Du kan aldrig planera något. Säg att du vill gå en kurs i måleri, exempelvis, men det kan du inte tacka ja till – på grund av att du bara har ett fyraveckorsschema och aldrig vet hur det ser ut längre fram. Nu är det pausat, som sagt var, men tanken var att de skulle anställa tre planerare som skulle sitta och justera enhetschefernas schema för varje verksamhet. Vi har påpekat att tre planerare, för all personal inom äldreomsorgen och OF, inte är rimligt – med tanke på personalantalet och antalet schemarader. Det här med nattpassen är en stor delseger – men vi är inte nöjda än. Vi kämpar vidare. Vi pekar på forskning som säger raka motsatsen jämfört med vad deras forskningsmaterial säger. Men de har valt att enbart titta på vissa – de har inte tittat på helheten, säger Sofia Gerhardsson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare