Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kommunalrådet om årets SmåföretagarIndex: “Näringslivet är viktigt för vår tillväxt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

NÄRINGSLIV

Förutsättningarna för småföretagande i Oskarshamns kommun har förbättrats avsevärt senaste året. Det visar en kartläggning som Småföretagarnas Riksförbund genomfört bland landets 290 kommuner.

I årets kartläggning rankas Oskarshamns kommun på plats 114 av 290, vilket är 82 placeringar bättre än i fjol. Bland alla kommuner i Kalmar län hamnar Oskarshamn på en femteplats.

– Jag känner mig glad och stolt över det resultat som kommunen och företagen åstadkommit tillsammans och vi kommer fortsätta vårt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

Arbetat aktivt för att förbättra förutsättningarna

I kartläggningen har nio olika dimensioner av företagande analyserats för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Oskarshamn ligger påtagligt bättre till än rikssnittet i fem av dessa, och sämre i fyra.

Bäst betyg får Oskarshamns kommun inom områdena kapitalförsörjning, överlevnadsgrad bland nya företag, kommunal näringspolitik, trygghetsinsatser, demografi och skolsystemet. Där hamnar kommunen över eller nära rikssnittet. Något svagare är Oskarshamn inom områdena lokal marknad, kommunens välfärdsåtagande och andelen företagsamma.

– Näringslivet är viktig för vår tillväxt och vi har de senaste åren arbetat aktivt för att förbättra förutsättningarna för våra företagare. Vi ser att det ger resultat och i och med denna kartläggning får vi ytterligare ett kvitto på att vi är på rätt väg, avslutar Andreas Erlandsson.

Hamnen i Oskarshamn
82 placeringar uppåt för Oskarshamns kommun i småföretagarindex. Foto: Dzenana Basic

FAKTA / SMÅFÖRETAGARINDEX

Så ser småföretagarnas förutsättningar ut i Oskarshamns kommun 2022:

 • Plats 114 av 290 vilket är en förbättring från 2021 så kommunen hade plats 196. Oskarshamn ger småföretag medelgoda förutsättningar men med positiv utveckling.
 • Oskarshamn har bättre förutsättningar än grannkommunerna Högsby (259), Hultsfred (218), Mönsterås (145) och Västervik (118), men sämre än Vimmerby (52). Kalmar (27) är bäst i länet.
 • Oskarshamn är enligt SKR:s definition en av 29 mindre städer/tätorter och rankar där på plats 14 av 29. Landsbygdskommuner med stark turism klarar sig relativt väl.
 • Sammanlagt betyg i Småföretagarindex 2022 för Oskarshamns kommun är 5,0 av 10,0. Ydre ligger på första plats i Sverige med 6,1 och Gullspång innehar sista platsen med 3,7 poäng.

Oskarshamns kommuns ranking per dimension (maxpoäng är 10,0):

 1. Trygghetsinsatser 7,6
 2. Skolsystem 6,7
 3. Överlevnadsgrad 6,5
 4. Välfärdsåtagande 6,4
 5. Demografi 5,0
 6. Kommunal näringspolitik 4,6
 7. Skatter & bidrag 3,8
 8. Företagsamma per capita 2,8
 9. Lokal marknad 1,4

Hela presentationen hittar du här.

För tredje året i rad publiceras SmåföretagarIndex, av Småföretagarnas Riksförbund. Indexet belyser de skillnader i företagandets villkor som finns i olika delar av landet. Indexet har högt förklaringsvärde, då de kommuner som har högre poäng också tenderar att ha betydligt bättre utfall både på arbetsmarknaden och kommunalekonomiskt.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS