Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Kommunen har sparat bort hörsel- och syninstruktören: “Dumt”, tycker Mathias Karlsson

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMN

– Jag tycker att det är dumt att skära ned på detta, sa Mathias Karlsson i Kustlandspartiet när frågan om den bortsparade syn- och hörselinstruktörstjänsten i Oskarshamns kommun kom upp under allmänhetens frågestund på måndagskvällens fullmäktigemöte.

Det var Funktionsrätt Oskarshamn som hade skickat in ett antal frågor – och det var Asta Daleen som läste upp dem.

Hon konstaterade att syn- och hörselinstruktörens tjänst togs bort från och med den 1 januari i år – och nu vill föreningen veta varför kommunen tog det här beslutet.

“Gör skillnad”

– Att ha kvar tjänsten gör skillnad, och ger trygghet, för den funktionsnedsatta personen, som är i behov av hjälp. Detta är en form av tillgänglighet i samhället, och det finns nationella mål för tillgänglighet – om att ge ändamålsenliga insatser och service. Målgruppen ökar för varje år. Andra kommuner i länet väljer därför att ha kvar tjänsten, exempelvis Västervik, där man söker en syn- och hörselinstruktör. Och i Kalmar finns tjänsten kvar. Man inser vikten av tjänsten och behåller den. I samhället ökar hjälpbehovet för hörsel och syn – fler får svårt att sköta sina hörselhjälpmedel på grund av försämrad rörlighet i fingrar – och på grund av försämrad syn. Då gör hörselinstruktören ett fantastiskt jobb – det är den förlängda armen till sjukvården. Denna service gör att personer med syn- och hörselnedsättning kan vara delaktigare i samhället och slippa bli exkluderade, sa Asta Daleen, bland annat.

“Vill beklaga”

Anita Hultgren (S), förste vice ordförande i socialnämnden och representant för majoriteten då socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) inte var på plats, svarade:

– Jag vill tacka er för att ni kom hit och för att ni engagerar er i kommunens verksamhet och ställer frågor. Först och främst vill jag beklaga att vi inte längre kan erbjuda den här servicen. Jag förstår att det har varit en uppskattad verksamhet. Beslutet att avveckla tjänsten som syn- och hörselinstruktör i Oskarshamns kommun har sin grund i en minskad budget för socialnämnden, motsvarande fem tjänster i verksamheterna. Tjänsten var i det läget vakant – och då gjordes bedömningen att tjänsten inte skulle återbesättas. Anledningen är att syn- och hörselverksamheten inte omfattas av det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret. Det är inget lagkrav. I ansträngda ekonomiska tider behöver kommunen prioritera lagstyrda verksamheter, och inte erbjuda tjänster som åvilar annan huvudman. Syn och hörsel ligger under regionens ansvar. Och de har specialistkunskapen. I framtiden, och den är kanske redan här, är dessa hjälpmedel mer avancerade – men också driftsäkrare. Så specialistkompetens behövs. Men så länge vi har hörapparater av den äldre modellen i vår verksamhet, så har vi omsorgspersonal som kan vara behjälplig med rengöring och enklare åtgärder. Alla som har en hörapparat har fått en instruktion om hur den ska skötas. Med det tackar jag för att ni har varit här och ställt frågor, sa Anita Hultgren.

Anita Hultgren (S)
Anita Hultgren (S). Foto: Peter A Rosén

– Det här beslutet bidrar till ett större utanförskap, sa Mathias Karlsson i Kustlandspartiet.

Porträttbild på Mathias Karlsson, partiledare för Kustlandspartiet i Oskarshamns kommun
Mathias Karlsson, Kustlandspartiet. Foto: Peter A Rosén

– Tack Funktionsrätt, för frågorna. Vi måste tänka på var ansvaret ligger – och det är Region Kalmar län som har ansvaret, sa kommunalrådet Lucas Lodge (M).

Närbild på Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun
Lucas Lodge (M), kommunalråd. Foto: Peter A Rosén

Ingemar Lennartsson (KD):

– Tack för frågan. Det här är en försämring för invånarna i Oskarshamns kommun. Frågan har hängt med under många år och vi har hela tiden kämpat för att tjänsten ska få vara kvar. Om jag minns rätt så var det två tjänster tidigare. Regionen har sitt ansvar – men det mer praktiska ansvaret ligger på kommunen. Så jag tycker att det är väldigt synd att man har tagit bort den här tjänsten, sa han.

Ingemar Lennartsson (KD)
Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

“Har ett visst ansvar”

Magnus Larsson (C):

– Jag reagerade på det här med ansvar. Vi måste hålla oss till fakta. Kommunen har ändå ett visst ansvar för det här – och det blir ändå någonstans en försämring för våra kommunmedborgare. Frågan har varit uppe så länge jag har funnits med i den här församlingen i alla fall. Och det börjar bli ett antal år. Jag kan bara beklaga att man har landat i det här beslutet. Jag upplever också att det är en försämring för kommunens medborgare – och framför allt för de äldre. Det är företrädesvis äldre som har de här behoven. Det är naturligtvis en fråga vi behöver titta på i våra framtida budgetarbeten – men att gömma sig bakom att det här inte är vårt ansvar, nej, jag blir lite beklämd över att vi inte kan ge bättre svar på medborgarnas frågor än de svar som Lucas ger, sa han.

Magnus Larsson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén
+1
3
+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
6

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS