Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kommunen tar steg mot ny arena i Oskarshamn: Ändrar detaljplaner för att undanröja hinder

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Kommunen mejslar om tre detaljplaner för att undanröja vissa hinder vid ett eventuellt bygge av en ny event- och hockeyarena på tennishallsområdet i Oskarshamn.

Det berättar kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på en pressträff på onsdagen.

Arenabyggets styrgrupp konstaterade att det finns totalt tre olika detaljplaner i det aktuella området.

”Blir lite för hög”

– Ska vi bygga arenan, så finns det avvikelser i alla tre – som kan tas upp i eventuella överklaganden. Vi har, totalt sett, för många avvikelser. Det handlar bland annat om byggnadshöjden, nockhöjden blir lite för hög på ena delen (ändras till cirka 16 meter). Och det är prickmark på den andra, som ska ändras eller plockas bort. Det handlar också om dagvatten. Men vi är ändå tvungna att göra en dagvattenutredning. Samhällsbyggnadskontoret ser det här som en mindre justering för att möjliggöra bygglov – men vi behöver ändå göra det, säger Andreas Erlandsson.

Han berättar att Vänsterpartiet lade fram ett avslagsyrkande under tisdagens kommunstyrelsesammanträde.

Vänsterpartiet vill först se om det ska byggas någon arena eller inte.

Mathias Karlsson i Kustlandspartiet, som är ersättare i kommunstyrelsen, får inte lämna in något yrkande, men han ställde sig bakom Vänsterpartiets yrkande.

Tar ungefär ett halvår

– Men förändringarna i detaljplanerna leder inte till försämrade möjligheter att bedriva verksamheterna som finns i området i dag, säger Andreas Erlandsson.

– Vi skulle kunna skicka in ett bygglov på det här, utan att genomföra förändringarna i fråga, men om överprövande myndighet tittar på detta, så kan de konstatera att det är för många avvikelser utifrån gällande detaljplaner – och då kan man inte godkänna ett bygglov, tillägger han.

Hur lång tid kommer ändringsarbetet att ta?

– Det vet vi inte – men ungefär ett halvår, skulle jag tro, utifrån samhällsbyggnadskontorets bedömning. Sedan vet man aldrig hur det blir med eventuella överklaganden. Det går inte att komma med några säkra svar när det handlar om juridik.

Innebär det att det skarpa beslutet från politiken senareläggs – alltså ett ja eller ett nej till arenabygget?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi skulle kunna ta ett beslut ändå. Vi har även en parallell process med en annan detaljplan, i Ernemar, där ett nytt racketcenter ska byggas, svarar Andreas Erlandsson.

Perspektivskiss av den nya arenan. Skiss: Stefan Hellström, Atrio arkitekter.

+1
15
+1
1
+1
1
+1
6
+1
0
+1
2
+1
19

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS