Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Konst uppåt väggarna: “Alla ska ha tillgång till kultur”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

“I stället för tomma husväggar blir det konst som livar upp centrum när två husfasader i stadskärnan målas”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.

“Det är i korsningen mellan Södra Långgatan och Hantverksgatan de aktuella väggarna finns, snett mitt emot Kulturhusets entré.”

 – Alla ska ha jämlik tillgång till kultur och olika former av kultur ska få ta plats i det offentliga rummet. En stimulerande livsmiljö är avgörande både för vårt välmående och demokratiska deltagande, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) om projektet.

“Det är kulturchef Peter O Ekberg, stadsarkitekt Erik Hjertqvist och kommunens konstansvariga Fredrika Jern som har fått i uppdrag av politiken att försköna de två kala husväggarna.”

“Ett kravlöst möte”

 – Offentlig konst skapar ett kravlöst möte mellan konsten och betraktaren. En konshall eller ett museum kan för vissa bli en barriär, en ”plats för andra men inte mig”. I det offentliga rummet kan den barriären tas bort och konsten bli tillgänglig för alla utan förbehåll, säger Fredrika Jern.

“Oskarshamns kommun kommer att skriva ett avtal med fastighetsägaren, EA fastigheter, för att helt eller delvis måla gavlarna. Fastighetsägaren kommer få rätt att godkänna motiven innan målningen startar, men Oskarshamns kommun betalar ingen ersättning för att få använda fasaderna.”

“Kul och positiv satsning”

 – Det här är en kul och positiv satsning och förhoppningsvis bara början till något som kan utvecklas ännu mer i framtiden. Vi är glada för det goda samarbetet vi har med den aktuella fastighetsägaren, men också med många andra fastighetsägare. Det är en förutsättning för att kunna utveckla stadskärnan, säger stadsarkitekten Erik Hjertqvist.

“Bildningsnämnden tar beslut i ärendet vid sitt sammanträde den 10 juni. Exakt vilka motiv det blir eller vem eller vilka konstnärer som ska få uppdraget är inte klart”, skriver kommunen.

Bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) och kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S). FOTO: PETER A ROSÉN
Erik Hjertqvist, Fredrika Jern, Peter O Ekberg. FOTO: OSKARSHAMNS KOMMUN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS